''Programiranje 101''

Pučko otvoreno učilište Osijek pokreće školu računalnog razmišljanja i programiranja za mlade talente

Ako u svojoj okolini poznajete mlade entuzijaste u dobi od 12 do 16 godina koji su znatiželjni i željni naučiti kako programirati ili želite predložiti mladima u svom okruženju razvijanje računalnog razmišljanja i kreativnosti, onda je ova škola idealna prilika za sve koji posjeduju interes i talent za zanimanja budućnosti

Prateći nove trendove te interese djece i mladih, Pučko otvoreno učilište Osijek, ustanova kojoj je osnivač Grad Osijek, prva je ustanova u Osijeku koja, u suradnji s IT@FFOS, pokreće školu računalnog razmišljanja i programiranja za mlade talente pod nazivom “Programiranje 101”.

Ako u svojoj okolini poznajete mlade entuzijaste u dobi od 12 do 16 godina koji su znatiželjni i željni naučiti kako programirati ili želite predložiti mladima u svom okruženju razvijanje računalnog razmišljanja i kreativnosti, onda je ova škola idealna prilika za sve koji posjeduju interes i talent za zanimanja budućnosti.

“Programiranje 101” sjajna je prilika da djeca i mladi steknu osnovno znanje programiranja, uz podršku stručnih predavača s bogatim iskustvom osiguranih od strane Pučkog otvorenog učilišta Osijek i IT@FFOS-a, koji zajedničkim strategijama omogućuju cjelokupno okruženje za učenje i razvoj.

Ova škola programiranja trajat će ukupno 70 sati, a održavat će se ponedjeljkom i srijedom od 17,30 do 19 sati u periodu od studenoga 2023. do svibnja 2024. godine u Staroj Pekari u Tvrđi u Osijeku.

Kako bi mislili na sve učenike osnovnih i srednjih škola, raspored održavanja nastave pogodan je i za učenike koji pohađaju smjensku nastavu iz razloga što će nastava biti koncipirana tako da se jedan tjedan uči novo gradivo, a drugi tjedan vježba. Tako će oni koji su u popodnevnoj smjeni svoje vježbe moći odraditi kod kuće, uz detaljne instrukcije predavačice, a fleksibilna dinamika rada omogućit će polaznicima prilagodbu tempa učenja prema njihovim potrebama i interesima.

Cilj je osposobiti djecu i mlade da razumiju sintaksu programskog jezika Python pri izradi programa, da izrade programe primjenjujući naučene koncepte na vlastitim primjerima te da koriste Turtle modul za vizualni prikaz rješenja. Temeljem toga, osmišljen je okvirni plan i program “Programiranja 101” koji nudi obuhvatan pregled programiranja uključujući i sljedeće teme:

  • Instalacija radnog okruženja i uvod u Python programski jezik
  • Izrada programa “Pozdrav svijetu” i osnove izvođenja programa
  • Rad s ulaznim parametrima programa i mogućnosti formatiranja ispisa kao rezultata programa
  • Pojam varijable, izraza i tipova podatak
  • Operatori (aritmetički, usporedbe, dodjeljivanja, logički)
  • Kontrole tijeka (if/elif)
  • Strukture podataka (Lista, n-torka (Tuple), Skup (Set), Rječnik (Dictionary))
  • Petlje (for, while, nastavak izvođenja petlje, prekidanje petlje)
  • Funkcije (ugrađene funkcije, kreiranje vlastitih funkcija, parametri funkcija, vraćanje vrijednosti)
  • Rad s Turtle modulom (osnovne funkcije, primjena prethodno usvojenih principa pri kreiranju grafike)

Autor je ovoga plana i programa doc. dr. sc. Tomislav Jakopec, docent na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Voditelj je Dvopredmetnog diplomskog studija Informacijske tehnologije te je nositelj kolegija vezanih uz informacijske tehnologije u društvenom području. Diplomirao je informacijske sustave na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu Sveučilišta u Zagrebu te je doktorirao na studiju Društvo znanja i prijenos informacija pri Odjelu za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru. Veliki je zaljubljenik u informacijske tehnologije općenito. 

Cijena programa “Programiranje 101” iznosi 340 eura po polazniku, a omogućeno i je obročno plaćanje. 

Za prijave i sve dodatne informacije, obratite se Pučkom otvorenom učilištu Osijek putem e-mailova: ravnatelj@pucko-uciliste.hrhanalelas78@gmail.com ili pošaljite poruku na društvene mreže Pučkog otvorenog učilišta Osijek.

Broj je mjesta ograničen, stoga iskoristite priliku i odmah prijavite djecu koja će ovim programom stvoriti temelje u području programiranja kako bi razvili vještine koje će im koristiti cijeli život!

”Radujemo se što ćemo novim generacijama djece i mladih pomoći da otkriju čaroliju programiranja. Vidimo se uskoro u Staroj Pekari u Tvrđi i unaprijed vam hvala na iskazanom interesu za Programiranje 101”, zaključuju organizatori.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari