burgeri ispred pizze

Ovo su restorani iz kojih Osječani najčešće naručuju hranu za van

Ivica Benić/SiB.hr

Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni prvak u našem podneblju je ipak – pomfrit

Prilikom naručivanja hrane postoji jedna dilema koja je
univerzalna za cijeli svijet – pizza ili burger?

Prema recentnim podacima platforme Wolt Hrvatska, korisnici
prilikom naručivanja prednost daju burgerima ispred pizze, no
apsolutni prvak u našem podneblju je ipak – pomfirt! Točnije,
izbor top pet jela čine redom: pomfrit, cheeseburger,
pizza capricossa, katsu piletina te smokehouse burger
.

Korisnici Wolta su hranu pritom najviše naručivali u večernjim
satima, dakle pretežito za večeru, a najveći ceh u 2023. trenutno
pripada korisniku koji je narudžbu platio čak 516 eura! Iz
poznatog burger bara naručio je popis jela koji je uključio – 29
sliders burgera, šest vege sliders burgera, deset truffle grana
padano krumpirića, deset cheese style krumpirića, deset classic
krumpirića i deset ketchupa.

Što se pak tiče najpopularnijih izbora korisnika prema
posljednjem Wolt Awardsu, najpopularniji restorani u Zagrebu su
Submarine Burger, Umami i Good Food, u Splitu također Good Food,
Old House i Fast Food Popaj, u Rijeci Submarine Burger, Kooglana
Tower i Pizza Galileo, a u Osijeku  McDonald’s,
Rulla Street Food te Hamburgilla
.

Wolt, vodeća digitalna aplikacija za dostavu u Hrvatskoj, podatke
o dostavama je s razlogom objavila povodom Svjetskog dana hrane
koji se globalno obilježava 16. listopada kako bi
osvijestila javnost o važnosti odgovornog konzumiranja namirnica
i smanjenju negativnog trenda bacanja ostataka hrane. Naime,
prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj se
godišnje baci više od 286.000 tona ili 70 kilograma hrane po
stanovniku.

“Svaki pojedinac, kao i društvo u cjelini, ima odgovornost da se
angažira u smanjenju bacanja hrane i promovira odgovorno
konzumiranje. To uključuje kvalitetnije planiranje obroka,
pametno naručivanje i kupovanje hrane, pravilno skladištenje,
recikliranje i donaciju nepotrebnih viškova. Kroz ove korake,
možemo smanjiti potrebu za većom proizvodnjom hrane, štedeći
prirodne resurse i smanjujući negativan utjecaj na okoliš”,
istaknuo je Marin Šušnjar, generalni direktor Wolt Hrvatska te
dodaje da konzumiranje svježe i lokalno proizvedene hrane,
podržavanje održivih metoda uzgoja i odgovorno korištenje
papirnatih vrećica također igraju ključnu ulogu u očuvanju
okoliša.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari