Regionalni centar kompetentnosti

Održana konferencija povodom završetka razvoja obrazovnih programa u UTŠO

PR

Na konferenciji predstavljeni su obrazovni programi izrađeni i provedeni od strane korisnika i partnera u okviru ESF projekta

RCK Ugostiteljsko-turistička škola, u okviru projekta VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, u suradnji sa Algebrom d.o.o., organizirala je konferenciju povodom završetka razvoja obrazovnih programa, koja je održana u Hotelu Osijek.

Na konferenciji predstavljeni su obrazovni programi izrađeni i provedeni od strane korisnika i partnera u okviru ESF projekta ”RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva”.

”Projekt Regionalnih centara kompetentnosti jedna je od najboljih odluka i najveća investicija u strukovno obrazovanje u Hrvatskoj. Taj segment obrazovanja nama je kao društvu jako važan jer on pokriva 70 posto učenika srednjoškolskih ustanova, što znači da je ulaganje u strukovno obrazovanje mjesto koje će osnažiti one koji izlaze na tržište rada, kao i one koji će nastaviti put u visokom obrazovanju”, istaknuo je Mislav Balković,dekan Visokog učilišta Algebra.

”Specifično je kada gledamo sektor ugostiteljstva i turizma, a riječ je o našoj glavnoj gospodarskoj djelatnosti, da generira 20 posto BDP-a, ima oko 200 000 zaposlenih, i koja naprosto kontinuirano raste. Nasuprot tome, gledajući brojke učenika koje Hrvatska uopće ima jasno je da kvalitetom moramo nadoknaditi jedan dio kvantitete jer s uvozom radne snage možemo pokriti ona radna mjesta gdje se traži niska razina znanja, ali za ono što bi zapravo moglo naše gospodarstvo vući naprijed treba puno više znanja nego što trenutno možemo uvesti. Tako da je novac koji je uložen u RCK-ove, osim u opremu i nove nastavne kabinete, dobrim dijelom uložen u nove programe, standarde zanimanja, nove nastavne materijale i vjerujemo kako će i naš angažman na ovom projektu, kao i svih drugih uključenih, osigurati da učenici izlaze iz škole s odličnim znanjima i vještinama. Vjerujem da će se u godinama koje slijede znanja usvojena u ovom Regionalnom centru kompetentnosti proširiti na ostale škole i da će podići kvalitetu nastave. Očekujem da cijeli sektor procvjeta u smislu kadrova i drago mi je da smo bili uključeni u ovaj projekt”, dodao je Balković.

Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije pak naglasila je kako je trend upisa u Ugostiteljsko-turističku školu sve veći, prepoznaje se, kaže, kvaliteta koju su i dosad imali na razini Hrvatske, ali su i znatno podignuli kvalitetu obrazovanja programima koje provode u ovom trenutku.

”To vidimo i po natjecanjima na kojima učenici ove škole osvajaju prva mjesta, i kada je riječ o međunarodnim i na državnim natjecanjima. To dokazuje da je naša škola najbolja škola u regiji, na što smo izrazito ponosni. Vrijeme koje je pred nama je vrijeme cjeloživotnog obrazovanja, a to upravo nudi Ugostiteljsko-turistička škola Osijek. Zaista ima puno mogućnosti, kako za struku, tako i za laike koji žele podići razinu svoga znanja. Ova škola nam je na čast i ponos”, kazala je Miranda Glavaš-Kul.

”Nakon proteka tri godine, otkako smo s Visokim učilištem Algebra započeli ovu priču, došli smo do krune cjelokupnog projekta VirtuOS, a to je sudjelovanje u dijelu reforme strukovnog obrazovanja”, napomenuo je Andrej Kristek, ravnatelj UTŠO.

”Napravili smo nove kurikulume, programe stručnog usavršavanja i osposobljavanja, prateće priručnike i druge obrazovne materijale, ukratko puno toga što će pomoći našem strukovnom obrazovanju da ga podignemo na jednu višu razinu, da učenici jednostavnije dolaze do znanja koja će prenijeti na rad kod poslodavaca. Zahvaljujem se ovom prilikom kolegama iz škole, kolegama iz Algebre, mentorima, kao i poslodavcima na dosadašnjoj i budućoj suradnji”, zaključio je Kristek.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru EU projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS  – uspostava regionalnog centra kompetentnosti kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari