prikupio je 475 eura

Osječki maturant velikoga srca: Odrezao kosu za pomoć dvjema oboljelim djevojčicama

Osobna arhiva

David je pomoću live streaminga prikupio gotovo 500 eura za pomoć Udruzi ”Krijesnica”, a kosu darovao u Zadar

Kosa gotovo od davnina određuje našu osobnost i mnogi joj stoga posvećuju maksimalnu pozornost. Iako bismo mogli reći da u tome prednjači ženski spol, muškarci također vole njegovati svoju kosu, bila ona kratka ili duga. Takav je i 18-godišnji David Tadić iz Osijeka koji je svoju kosu, dugu do polovice leđa, nedavno ipak odlučio ošišati. No ne na uobičajen način, već je od šišanja na “nulericu” uspio napraviti dvije humanitarke – pomoću live streaminga prikupio je 475 eura i donirao je Udruzi za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima “Krijesnica”, a kosu je potom uz pomoć prijateljice privatno donirao šestogodišnjakinji iz Zadra, oboljeloj od leukemije, kojoj se od Davidove kose načinila perika!

“Godinama imam dugu kosu, odnedavno i dreadlockse i bio sam prepoznatljiv po tome. Posebno su mi bili fora zbog punđe koju sam nosio gotovo svaki dan i mogu reći da sam doista njegovao svoju kosu. Kad sam se odlučio ošišati bio je to pravi šok i za moje prijatelje i stoga nisam želio tek tako baciti kosu nakon što se ošišam ”na nulu”. Razmišljao sam što učiniti i donacija kose ljudima koji će od nje napraviti periku učinila mi se idealnom to više što je moja kosa bila zdrava, pravilno tretirana i bez umjetnih boja i znao sam da, ako je uspijem raščešljati, može biti idealna za periku”, priča ovaj osječki maturant kojemu je trebalo gotovo mjesec dana da uopće raščešlja svoju kosu u čemu su mu, priznaje, pomogle prijateljice i obilna količina regeneratora za kosu.

Naime, oko 50-ak dreadova valjalo je pažljivo raščešljati i David priznaje da mu je to bila slatka muka, jer je već s prijateljicom dogovorio da će njegova kosa otići u Zadar u humanitarne svrhe. No, to mu nije bilo dosta pa je pitao prijateljicu bi li ga željela ošišati pred kamerama. Prethodno je kontaktirao i Udrugu “Krijesnica” i pojasnio im svoju namjeru, a potom hrabro sjeo na stolicu i prepustio se u ruke prijateljice s škarama i mašinicom u rukama. Streamera je bilo sve više i to ne samo iz Osijeka, već i svih dijelova Hrvatske, iz Austrije i šire…

“Pratio sam nekoliko streamera koji su također učinili nešto humanitarno snimajući se, a kako sam, ponavljam, godinama bio dugokos, vjerovao sam da će moje šišanje, a potom i brijanje privući pozornost i doista je tako i bilo. To vam je bilo pravo nadmetanje i naposljetku sam prikupio 475 eura koje sam od srca darovao Udruzi”, iskreno će David koji je potom odmah dobio i mail zahvale.

Ne samo da mu je bilo drago što će, kako stoji u mailu, taj iznos biti gotovo dostatan za izradu perike za jednu djevojčicu, već je kontaktirao prijateljicu koja se pobrinula da njegova odrezana kosa završi u Zadru, čime je usrećio šestogodišnjakinju oboljelu od leukemije. Iako smo željeli stupiti u kontakt s roditeljima, David nam je pojasnio da žele ostati anonimni. Rekao nam je tek da se djevojčica zbog pogoršanja zdravstvenoga stanja sad liječi i u Austriji te da su mu roditelji poručili da su zahvalni, jer njihova kći  jako voli svoju novu kosu.

“Naravno da bih volio znati o kome je riječ, no isto tako sam svjestan da je najvažnije to što sam je uspio usrećiti i to mi je najveća nagrada. Naravno, majka je bila jako ponosna, jer činjenica je da bi i mnogi drugi mogli učiniti isto. Čak mislim da nije stvar u tome da to ne žele učiniti, već im vjerojatno ne pada na pamet pa evo, ja im mogu poslužiti kao primjer. Vjerujem da bi, ne samo ”Krijesnica”, već i brojne druge srodne udruge koje prikupljaju kosu za svoje članove zacijelo bile sretne”, zaključuje David i kroz smijeh kaže da i, da mu nije majčine zabrane, iznos od 475 eura povećao brijanjem obje obrve, a što mu je također bila namjera. Kosa i dlake na tijelu, kaže, narastu, a perika je nešto što pomaže u samopouzdanju oboljelih.

Da je to doista tako potvrdila nam je izvršna direktorica Udruge ”Krijesnica” Mirela Stanić-Popović, pohvalivši Davidovu gestu to više što je izbor donacije pao na njih, unatoč tome što David živi u Osijeku. Ona kaže da humanitarke takvoga tipa imaju velik odjek zahvaljujući modernim tehnologijama, a ono što je najvažnije jest da samim time i brojni ljudi doznaju ponešto o potrebama udruga koje okupljaju oboljele osobe i pružaju im razne vrste pomoći.

“David nas je jako iznenadio i prepoznao je značaj donacije, neovisno o tome o kojem je iznosu riječ. Odmah smo mu poslali mail i dali do znanja da smo vrlo blizu iznosa potrebnog za izradu jedne perike koja će obradovati jednu od djevojčica”, ispričala je za naš portal Stanić-Popović, naglasivši da bi ovakvih humanitarnih akcija svakako trebalo biti i više. Ne sumnjamo da će ovaj učenik završnog razreda smjera web dizajner u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji ”Ruđera Boškovića” biti primjer nekome tko će na ovaj ili bilo koji način i to bez uloženog centa, učiniti dobro djelo, baš kakvo je učinio i on.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari