Sudjelovale i slavonske škole

Hodnike 11 bolnica diljem Hrvatske krase crteži udruge Crveni nosovi

PR

Svrha projekta ''Djeca u školama za djecu u bolnicama'' uključiti je djecu izvan bolničkog okruženja u proces podrške svojim vršnjacima koji se nalaze u bolnici te se suočavaju s izazovima bolesti

”Djeca u školama za djecu u bolnicama” uspješan je projekt Udruge Crveni nosovi klaunovidoktori kojim su, s ciljem povezivanja školaraca i djece na bolničkom liječenju, ovoga ljeta bolnice ispunili šarenim izložbama dječjih crteža i porukama podrške. Crteži školaraca ovoga ljeta uveseljavaju i djecu na liječenju u bolnicama u Osijeku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Vukovaru.  

Crveni nosovi klaunovidoktori redovito donose osmijehe djeci na liječenju i pružaju im prijeko potrebnu podršku. Ovim projektom pronašli su još jedan način kako donijeti radosti i veselje djeci u bolnicama u trenutcima kada klaun nije prisutan, i to uz pomoć školaraca diljem Hrvatske.

Svrha projekta ”Djeca u školama za djecu u bolnicama” uključiti je djecu izvan bolničkog okruženja u proces podrške svojim vršnjacima koji se nalaze u bolnici te se suočavaju s izazovima bolesti.

“Povezivanje ove dvije skupine djece ima duboki utjecaj na njihov emocionalni i socijalni razvoj. Školarci postaju svjesniji činjenice da svaka osoba zaslužuje ljubaznost, podršku i prijateljstvo. Uče kako biti empatični i suosjećajni jer se svatko može naći u teškoj situaciji. S druge strane, djeca se na bolničkom liječenju, uz poruke i crteže svojih vršnjaka osjećaju podržano i prihvaćeno, što je iznimno važno obzirom na nedaće s kojima su se primorani suočavati. U Crvenim nosovima vjerujemo da je razvoj empatije u dječjoj dobi temelj budućnosti ispunjene međusobnim razumijevanjem i podrškom. Ponosni smo što smo ovim projektom napravili iskorak u tom smjeru”, objasnila je voditeljica odjela prikupljanja sredstava i komunikacija Crvenih nosova Maja Rusan.

U projektu sudjelovalo je 40 osnovnih škola, među kojima je i OŠ Đuro Pilar iz Slavonskog Broda.

“Po saznanju da smo pozvani sudjelovati u projektu nismo razmišljali ni tren. Ovakav stav škole rezultat je našeg shvaćanja važnosti aktivnosti koje udruga provodi provode s djecom diljem RH. Iskrene i istinski ljudske aktivnosti ogledni su primjer kako zajednica može brinuti o pojedincu – ne samo za njegovo fizičko zdravlje, već i za njegovu psihološku i duševnu dobrobit. Crveni nosovi pomažu našim najmlađima u vrijeme kada su najosjetljiviji i kada im je podrška najpotrebnija. Klaunovidoktori prepoznaju istinsku potrebu djeteta za igrom i smijehom i na svoj, intuitivan i neposredan način na nju odgovaraju. Naša će škola uvijek, u skladu s mogućnostima pomoći ovakvim inicijativama, za dobrobit naših najmlađih”, rekao je ravnatelj OŠ Đuro Pilar Igor Nikičić.

U projektu sudjelovale su i škole iz Osijeka, Daruvara, Vinkovaca i drugih slavonskih mjesta, a crteži školaraca pristigli na adresu Crvenih nosova tijekom ljetnih mjeseci izloženi su na dječjim odjelima bolnica diljem Hrvatske, uključujući KBC Osijek, Opću bolnicu Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu, Opću županijsku bolnicu Vinkovci te Nacionalnu memorijalnu bolnicu dr. Juraj Njavro u Vukovaru. 

Crveni nosovi već 13 godina donose osmijehe i olakšavaju teške trenutke djeci i odraslima koji se suočavaju s bolesti i kriznim situacijama. Projekt ”Djeca u školama za djecu u bolnicama” jedinstven je u dosadašnjem radu Udruge, a cilj mu je potaknuti razvoj empatije u dječjoj dobi te učiti školarce kulturi pomaganja i ljepoti davanja. Jedino zajedno možemo graditi budućnost međusobnog razumijevanja i podrške.  Crvene noseve i misiju donošenja osmijeha možete podržati i vi svojom donacijom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari