Puno je teorija. Simetričan oblik, veličina kruga na strani na kojoj je ležala u zemlji, težina, dobar zvuk. Nijedna matematička jednadžba ponekad ne može pomoći
Osim kreme i blata jedan od glavnih simbola ljeta su lubenice, i
to i na moru i na kontinentu. Loša je vijest da su sve više iz
uvoza, procjenjuje se da će ovogodišnji urod u našoj zemlji biti
3000 tona manji nego lani pa i cijene nisu kao lani. No teško im
je odoljeti, a ono najvažnije je kako odabrati onu pravu: slatku,
sočnu i crvenu. Naša ekipa ispitala je na što sve trebate paziti
kod odabira ako se ne želite razočarati kada ju presjećete. Od
lupkanja do izgleda. Da, da, puno je trikova.
Za one koji pajceke nemaju, razočarenje je kud i kamo veće, jer
kod kuće vam stoji barem 6 kilograma voća kojeg ne želite. Ali
da, malo toga nas može razočarati kao loša lubenica, i za to
prije odlaska na plac, u trgovinu.
Svatko imaju svoju taktiku, otkriva Danas.hr.
“Kako zvuči dobra lubenica? Ima fini, mekani zvuk”, kaže
Mira iz Zagreba.
“Znači, u koga god kupujete tražite da vam je prereže”, govori
Ivan iz Zagreba.
“Znam da su jajaste, s peteljkom super fine, i zlatno ispod”,
kaže Ines iz Zagreba.
“Zeleno tamno znači da je kao sočna, a svijetla zelena valjda
znači da nije sočna”, govori Ana iz Zagreba.
Puno je teorija. Simetričan oblik, veličina kruga na strani na
kojoj je ležala u zemlji, težina, dobar zvuk. Nijedna matematička
jednadžba ponekad ne može pomoći. Ali ekipa RTL-a se se zato
uputila stručnjaku koji posebnom zvučnom analizom detektira
srčane otkucaje savršene i one manje savršene lubenice.
“Čujete kucate, i onda mislite da znate što radite. Ovdje je zvuk
prilično šupalj, potmuo, tup. Ovdje je zvonki – on jedri. Dakle,
ova je vjerojatno šuplja, nije se dobro razvijala, ali to se vidi
iz oblika, vidite da je tu malo uža, šira, lubenica treba biti
pravilnog oblika”, kaže za RTL proizvođač lubenica Damir
Lucić.
Zvonki zvuk daje ona sočna, bogatog okusa lubenica. Važno je i da
je zrela. Često se, kada se uvozi na veliko, dogodi da je berači
uberu prerano.
“One znaju stajati dugo i po 10 dana. Ako vidite potpuno suhu
peteljku, ne mora značiti da je stara, ali uvijek je bolje
tražiti zelenu peteljku. Ona vam s donje strane mora biti žuta,
ali nama su problem vrane one to grickaju pa to ne valja jesti”,
govori Lucić.
Deformirane, iskljucane nisu dobrodošle. A mi smo testirali
lubenicu iz trgovine koja je na prvo kucanje zvučala loše.
“Ljudi pumpaju puno dušika, jer ili ne znaju ili žele da bude što
veća, pa onda bude ovako šuplja, nema slasti, nema voćne arome,
kiseline, spužvasta je, premakana”, kaže Lucić.
Cijene su im ove godine za koji cent veće – ali ni cijena nije
presudna ako ste sigurni da jedete onu savršeno. Zato još jednom
– da zapamtite, zvuk sočne crvene lubenice.