Iz Pizzerie Novi Saloon

Osječki pizza majstori odnijeli pobjedu na svjetskom prvenstvu u Napulju, za izradu pobjedničke pizze imali sedam minuta

Lovac na pizze

Hrvatsku su na ovom natjecanju predstavljali Boris Lukšić iz zagrebačke pizzerije Franko's te Alen Radanović i Tomislav Perić iz osječkog Novog Saloona

U Napulju se od 19. do 21. lipnja održalo svjetsko prvenstvo
pizza majstora Campionato Mondiale del Pizzaiuollo, u
velikom kompleksu smještenom odmah pored stadiona Diego Armando
Maradona na kojemu svoje domaće utakmice igra ovogodišnji prvak
Italije Napoli. Zanimljivo je spomenuti kako su upravo za vrijeme
ovoga natjecanja na stadionu održana tri potpuno rasprodana
koncerta engleskog mega popularnog rock sastava Coldplay.

Hrvatsku su na ovom natjecanju predstavljali Boris
Lukšić
iz zagrebačke pizzerije Franko’s
te Alen Radanović i Tomislav
Perić
iz osječkog Novog Saloona. Uz hrvatske
natjecatelje u Napulj su doputovali i pobjednici sva četiri
izdanja Caputo Cup natjecanja održana ove godine u Hrvatskoj i
Sloveniji u organizaciji APN-a i Mulino Caputa.

Ovo je bilo drugo natjecanje održano nakon covid-epidemije te se
napokon osjetio novi zamah i sve veći interes za razvoj pizza
scene pa je konkurencija bila izuzetno jaka, a nastupilo je više
od 500 natjecatelja iz Rumunjske, Švicarske, Slovenije i
Srbije, ali i Argentine, Čilea, Tajvana, Japana, Južne Koreje i
Maroka. Svaki pizza majstor imao je 15 minuta za svoj nastup, a
njegov je rad ocjenjivao jedan sudac uz peć i tri suca za
stolom.

Dečki su imali velikih problema u pojedinačnim nastupima
prvenstveno zbog toga jer do zadnjeg trenutka ne znate na koju
ćete peć u dvorani biti prozvani. Alen i Tomislav dobili su peći
neodgovarajućih temperatura uz slabo zagrijane podnice pa je Alen
u dogovoru sa sucem uz peć, nakon što je napravio svoju pizzu,
odlučio sve ponoviti i napraviti još jednu.

Za izradu pobjedničke pizze imali su samo sedam minuta. Dodatni
su im problem napravile visoke temperature u Napulju i raspored
natjecanja pa im je tijesto koje su ponijeli sa sobom iz
Hrvatske, nažalost, propalo. Zato su dan prije natjecanja morali
ponovo napraviti tijesto, a neke su nadjeve potražili po
napuljskim tržnicama i dućanima.

Priznali su kako su puno veću tremu imali prije ekipnog nastupa.
Tomislav je uporno ponavljao kako je opušten i smiren, a čekajući
nastup, nervozno grickajući sve što je mogao dohvatiti, pojeo je
skoro sve sastojke nadjeva pa su mu morali uzeti plastičnu
posudu iz ruku kako bi nešto nadjeva ostalo i za samo natjecanje.

Poslije nastupa rekli su kako je peć bila idealne temperature te
su to iskoristili i dobili doslovno savršeno tijesto. Znali su da
će osim kvalitetnog tijesta upravo nadjev biti presudan pa su se
odlučili za vrlo hrabru i pomalo neobičnu kombinaciju sastojaka.
Na gorgonzolu i mozzarellu stavili su tanke listiće kruške i med,
a nakon pečenja su na sve to dodali pršut, rikolu, smrvljene
komadiće oraha i još malo meda.

Očito su pogodili dobitnu kombinaciju sastojaka, a glavni su im
adut bili upravo orasi i med koji su se jako dobro uklopili uz
krušku i ostale uobičajene sastojke. Tijekom proglašenja
pobjednika, nakon što su na svečani podij prozvane trećeplasirana
Srbija i drugoplasirani Tajvan, dečki su između sebe pokušali
pogoditi tko će biti pobjednik.

Spominjali su se Japan i Maroko, a zatim im je trebalo beskrajno
dugih desetak sekundi ne bi li shvatili kako je glavni voditelj
preko razglasa na pobjedničko postolje prozvao upravo Hrvatsku.
Krenuli su tek nakon drugog poziva. A onda su šok i nevjericu
zamijenili beskrajna sreća i veselje.

Uložili su puno truda i emocija, dugo su se pripremali, a na
samom su natjecanju sve odradili baš onako kako treba, skoro pa
savršeno, tako da je pobjednički pehar sasvim zasluženo krenuo
put Hrvatske. Franko´s i Novi Saloon pobjedničku će pizzu nakon
zajedničkog dogovora oko naziva uvrstiti na svoje jelovnike,
zaključuje
Index.hr
.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari