Od Slavonskog Broda do Draža

Donosimo pregled najatraktivnijih kupališta u Slavoniji i Baranji

Ivica Benić/SiB.hr

Za sve zainteresirane građane koji bi se ove sezone voljeli okupati na nekom mjestu na kojemu još nisu bili, donosimo poznata i manje poznata kupališta u Slavoniji i Baranji

Dolaze topliji dani, a s njima raste i potreba za provođenjem vremena na svježem zraku i u prirodi, pa tako i za kupanjem i sunčanjem. Srećom, Slavonija i Baranja može se pohvaliti velikim brojem kupališnih mjesta. Međutim, za sve zainteresirane građane koji bi se ove sezone voljeli okupati na nekom mjestu na kojemu još nisu bili, donosimo poznata i manje poznata kupališta na spomenutim prostorima.

Osječka kupališta

Kupališni se prostori u Osijeku nalaze na gotovo svakom dijelu grada, pa svaki pojedinac može pronaći ono kupalište koje mu odgovara. Prije svega, rijeka je Drava okružena pješčanim plažama u blizini Kopike, Višnjevca, Neptuna i Željezničkog mosta (Želje), dok je na Jugu 2 prisutno dobro poznato umjetno jezero Bajer. Ipak, tijekom je ljeta najposjećenija Kopika koja se otvara već idućeg tjedna, a s obzirom na činjenicu kako je prošle godine završila njezina obnova, ove se sezone očekuje još veći broj njezinih posjetitelja. Svi oni koji se žele posvetiti isključivo plivanju te ne vole ljetne vrućine, u svako doba godine mogu otići i na Gradske bazene.

Kupači na Dravi, FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Bazeni Beli Manastir

U srcu Baranje smjestili su se Bazeni Beli Manastir koji, osim kupanja, svojim posjetiteljima nude i terene za mini golf i badminton te dječju igraonicu. Kao i Kopika, i oni svoja vrata otvaraju idućeg tjedna.

Jezero Đola u Dardi

Jedno od najpoznatijih baranjskih kupališta, ribolovišta i sportsko-rekreacijskih centara jezero je Đola. Udaljeno je svega 400 metara od središta Darde, a uz jezero se tako nalazi i nekoliko ugostiteljskih objekata te sportskih igrališta koja uključuju stolove za stolni tenis, terene za košarku, nogomet i odbojku na pijesku te teren za rukomet s tribinama. Također, u sklopu objekta nalazi se i ljetna pozornica predviđena za nastupe glumačkih i glazbenih sastava.

SRC Kneževi Vinogradi

Oni koji više preferiraju bazene, a nalaze se ili žive u Baranji imaju priliku posjetiti te se okupati u okviru Sportsko-rekreacijskog centra Kneževi Vinogradi u kojemu je ipak slabija gužva tijekom ljeta u odnosu na, primjerice, osječku Kopiku. Unatoč manjem broju posjetitelja, navedeni će objekt oduševiti posjetitelje raznolikošću sadržaja budući da u ponudi sadrži olimpijski bazen, mali dječji bazen, tobogan, dječje igralište, fitness sprave na otvorenom, sportske terene za nogomet, mali nogomet, košarku i odbojku na pijesku, odmorište za bicikliste, ribnjak, šetalište te ugostiteljski objekt i svečanu salu.

SRC Kneževi Vinogradi; FOTO: Nino Strajher

Kupalište Puškaš u Topolju

U sjeveroistočnoj Baranji, točnije u naselju Topolje općine Draž smjestilo se relativno skromno i ne toliko poznato kupalište Puškaš na koje mnogi dolaze i na nekoliko dana zbog posve netaknute prirode te ugodne i mirne vode. Puškaš je tako pogodna lokacija za višednevna kampiranja jer je odvojena od svijeta, ali ipak ne toliko udaljena od civilizacije koja je, ako se za to ukaže potreba, nadohvat ruke.

Bizovačke toplice

20-ak kilometara od Osijeka nalaze se popularne Bizovačke toplice čiji su vanjski bazeni već otvoreni, a koje u ponudi, osim sveukupno 11 bazena, imaju i saunu, masažu i hidrogimnastiku. Također, bogata im je i ponuda hrane i pića u pet ugostiteljskih objekata, a preko ljeta tamo se održavaju noćno kupanje te različiti glazbeni koncerti koji kupanju daju posebnu čar i zabavu.

Orahovačko jezero

Jedno je od najpoznatijih i omiljenih kupališta među Slavoncima Orahovačko jezero smješteno podno Papuka. Na njega se dolaze kupati sve generacije, a posebice mladi te obitelji s djecom koje tamo vole provoditi vikende. U kolovozu će se po posljednji put na tom mjestu upriličiti i popularni glazbeni festival Ferragosto Jam, stoga ne sumnjamo da će tamo biti poprilično dobre zabave.

Orahovačko jezero, FOTO: Robert Rigo

Shhhuma Aquapark u Velikoj

U srcu Parka prirode Papuk, na izvoru termalne vode nalaze se sve poznatiji Velički bazeni u sklopu Shhhuma Aquaparka. Kompleks koji se prostire na preko 17 tisuća kvadratnih metara sadrži, između ostaloga, pet bazena, tri tobogana te dječji vodeni toranj i prskalište, ali i restoran, slastičarnicu, vanjski bar i trgovinu. Ulaz u Aquapark trenutno je besplatan.

Jezero Lapovac u Našicama

Glavno i najposjećenije izletište, a tako i jedno od omiljenih kupališta Našičana jezero je Lapovac. Uz to što spomenuto mjesto svakoga ljeta služi posjetiteljima za kupanje, pecanje, piknike i šetnje prirodom, poznato je i po održavanjima važnih sportskih natjecanja kao što je, primjerice, europsko prvenstvo u kajaku.

SRC Poloj u Slavonskom Brodu

Sportsko-rekreacijski centar Poloj u Slavonskom Brodu omiljeno je ljetno okupljalište tamošnjih, ali i ostalih građana s područja Slavonije i Baranje. Nalazi se na lijevoj obali rijeke Save i svega je tri kilometra udaljen od gradskog centra, pa je do njega moguće doći pješice, biciklom ili čak šetnjom nasipom. Osim što se posjetitelji tamo imaju priliku osunčati na velikoj pješčanoj plaži te zaigrati picigin u riječnom plićaku, spomenuti prostor sadrži i različite sportske terene.

Jezero Petnja kod Sibinja

Sedam kilometara sjeverozapadno od Slavonskog Broda, u blizini gore Dilj i općine Sibinj smjestilo se slatkovodno umjetno jezero Petnja. Jezero je privlačno kako kupačima i izletnicima zbog svoje ljepote, svježeg zraka i šumskog okruženja, tako i izletnicima i ribolovcima s obzirom na to da sadrži čak više od dvadeset vrsta riba. Navedeno se mjesto naziva još i diljskim okom jer se plavetnilo vode nerijetko stapa sa šumskim zelenilom, u čemu mogu uživati kako sportaši i rekreativci, tako i kupači.

Jezero Petnja; FOTO: Ivica Galović/PIXSELL

Ljeskove vode u Bukovlju

U općini Bukovlje koja je od Slavonskog Broda udaljena 20-ak kilometara, a dva kilometra od naselja Korduševci nalaze se Ljeskove vode. Riječ je o također pogodnom mjestu za planinare, rekreativce, sportaše, ribolovce i ljubitelje prirode, a tako i za kupače. Naime, upravo u području Ljeskovih voda nalazi se osam izvora bistre vode jer u blizini nema zagađivača. Do njih je najjednostavnije doći automobilom tako da se s ceste Slavonski Brod – Garčin skrene prema sjeveru.

Jezero Borovik kod Đakova

Za sve Đakovčane koji vole dobar roštilj i kampiranje s ekipom u prirodi, preporučuje se odlazak na jezero Borovik u okolici Đakova. Osim kupačima i ribolovcima, spomenuta je lokacija godinama omiljena izletnicima zbog guste hrastove šume, ali i sportašima koji mogu trčati ili biciklirati duž ceste u prirodi koja vodi do naselja Paučje.

Jezero Borovik; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Gradski bazeni u Đakovu

Đakovački Gradski bazeni tradicionalno su otvoreni još na Dan državnosti te su, s obzirom na blizinu centra grada, pogodna destinacija svim Đakovčanima, ali i ostalim posjetiteljima koji više preferiraju kupanje u bazenu, nego u jezeru.

Vukovarska Ada

S druge strane, Vukovarcima odlazak na Jadran nerijetko zamjenjuje pjeskoviti otok Ada na Dunavu. Popularno je kupalište udaljeno svega 10-ak minuta cjelosezonski organizirane vožnje čamcem od gradskog središta, a uvršteno je i u deset najljepših i najzanimljivijih nacionalnih plaža smještenih uz rijeku. Mnogi na Adi tako često provedu i po nekoliko dana kampirajući, roštiljajući te, osim kupanja, baveći se različitim sportskim aktivnostima poput odbojke na pijesku.

Vukovarska Ada; FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

Jezera Banja u Vinkovcima

Iako su Vinkovčanima, kao i Vukovarcima, kroz cijelu godinu dostupni gradski bazeni i plivališta, pristupačna su im kupališna destinacija jezera Banja. Navedena dva umjetna jezera pružaju pravo vodeno osvježenje te odmak od gradske vreve i vrelog betona, a kupalište u ponudi ima i gastronomske specijalitete te sportske terene za igranje odbojke na pijesku.

Poloji u Županji

Popularno su gradsko izletište na rijeci Savi kod Županje Poloji koji već dugi niz godina okupljaju Županjce u potrazi za spasom od vrućina. Uređena je pješčana plaža tako tijekom cijelog ljeta puna kupača, i to najčešće obitelji s djecom koje se dolaze kupati i objedovati u prirodi. Također, i navedeno kupalište u ponudi ima osvježavajuća pića i sladolede, a u njegovim je prostorima isto tako moguće zaigrati odbojku na pijesku ili nogomet.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari