Piće Trian

Poduzetnik iz Baranje pripremio svoj organski biljni liker, a piše i blog u kojemu druge podučava istom

Balint Juhas

Blog je ponajprije inovativnog karaktera jer spaja domaći proizvod, zaštitu okoliša i rekreaciju u prirodi

U suradnji s udrugom Savez Poduzetnika Mađara Hrvatske i obrta
Dor project, soft skills trener i pisac Balint
Juhas
iz Batine pokrenuo je novi blog koji će
omogućiti svima zainteresiranima pripremu svog
kvalitetnog unikatnog organskog biljnog
likera. Blog je ponajprije inovativnog karaktera jer spaja
domaći proizvod, zaštitu okoliša i rekreaciju u prirodi.

“Prije par godina susreo sam se u Sloveniji s tzv. ‘domaćim
jegerom’ i moram priznati da mi se ta ideja veoma
svidjela iz više različitih gledišta. Priprema domaćeg
jegera zapravo je inicijativa koja se trenutno prenosi
prvenstveno usmenom predajom i vrlo je zanimljiva, i to ne samo
zbog pripreme alkoholnog pića. To je zapravo koncept
podizanja svijesti o zaštiti okoliša, upoznavanja svoje
okoline, edukacije te blagotvornih učinaka na zdravlje kroz
boravak u prirodi”, istaknuo je Juhas.

Osnovna je ideja projekta, tvrdi dalje, da svatko tko osjeća u
sebi dovoljnu želju i motivaciju prateći blog, iz koraka u korak
može pripremiti kvalitetni organski liker. Za pripremu tog
ljekovitog pića nije potrebno nikakvo predznanje, već se
isključivo traže dobra volja i otvorenost.

“Sama ideja bloga sinula mi je iz vrlo jednostavnog razloga. Kada
sam čuo način pripreme i kušao domaći jeger, oduševio sam se i
odmah odlučio da ću sljedeće godine i sam napraviti svoj liker
kod kuće u Baranji. Osnovni recept dobio sam na običnom
fotokopirnom papiru na slovenskom jeziku. Prvi izazov bio je da
prevedem tekst te da istražim obitavaju li navedene biljke s
popisa u našim krajevima”, opisao je Balint svoje početke.

Prema osnovnoj recepturi, u liker bi trebalo ići do 40 biljaka.
Juhas kaže kako je više od trideset posto biljaka morao odmah
prekrižiti budući da one ne rastu na našem podneblju. Tada mu je
pak sinula ideja koja mu se u tom trenutku učinila najlogičnijom
– odlučio je da će liker isključivo spravljati od
autohtonog samoniklog bilja, odnosno od svega onoga što osobno
pronađe u prirodi te da neće dodavati ništa što je kupljeno
ili posađeno u vrtovima.

“Sljedeći je korak bilo ponovno križanje još nekih dvadeset posto
biljaka s popisa. Okej, ideja je super, imam motivaciju i volim
izazove, ali činjenica je da to što je ostalo na popisu sigurno
neće biti dovoljno za zanimljivi i kvalitetni domaći
proizvod. Tako su počeli moja avantura i sveobuhvatno
istraživanje koje je trajalo kroz cijelu godinu”, naveo je Juhas.

Tako je postepeno nastajalo piće nazvano Trian,
čije se ime povezuje s Baranjom koja se naziva i Dravskim
trokutom (lat. triangulus).

Ako
pak i vi imate volje napraviti svoj kvalitetni unikatni
domaći proizvod, pridružite se Juhasovom blogu i korak po korak
pripremite svoj organski biljni liker.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari