Kampanja #BudiVirtuOS

RCK UTŠO organizirao je “Tjedan VirtuOS-a” kojemu je prisustvovalo više od 500 sudionika

PR

Riječ je o regionalnoj manifestaciji koja je obuhvatila više od 500 sudionika - učenika i nastavnika iz više od 20 strukovnih škola i predstavnika ugostiteljsko-turističkih tvrtki, ustanova i institucija

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola,
zajedno sa školama partnerima iz regije organizirao je “Tjedan
VirtuOS-a”. Riječ je o regionalnoj manifestaciji koja je
obuhvatila više od 500 sudionika – učenika i nastavnika iz više
od 20 strukovnih škola i predstavnika ugostiteljsko-turističkih
tvrtki, ustanova i institucija. Održano je preko 20
radionica, dva natjecanja i dvije školske obljetnice, dok se
cijela manifestacija odvijala na području četiri županije
Istočne Hrvatske.

Tomu je prethodilo međunarodno natjecanje slastičara, a riječ je
o 5. Zlatnom orahu koje je održano u subotu, 4. ožujka u
restoranu Pustara Višnjica kod Slatine, a u organizaciji Udruge
kuhara i slastičara grada Slatine, te u partnerstvu s Regionalnim
centrom kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek.
Natjecanje je održano u dvije kategorije, učenici-slastičari i
profesionalci, a ukupno je predstavljeno 38 torti.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo činili su vrhunski majstori
kuhinje i slastica, slovenski masterchef Alma
Rekič
, članovi WACHS-a, Svjetske kulinarske
organizacije, Nermin Hodžić iz BiH,
Jordan Nastanović iz Srbije, poznati hrvatski
kuhari Gostimir Dragić i Branko
Ognjenović
te izbornik Hrvatske kulinarske
reprezentacije Marinko Jurešić.

Nakon što su učenici predali svoje torte na ocjenjivanje poznata
hrvatska slastičarka Lada Osredečki održala je
radionicu dekoriranja svečanih torti. Posebno su ponosni na
učenike Luku Podravca (3. s) i Mariju
Anu Kiš
(2. s) te nastavnice Mirelu
Jurišić
i Marinu Majdenić, kao i
mentoricu Dajanu Trcović koja je osvojila prvu
nagradu.

Na kraju, svi nazočni kušali su specijalitete restorana Slavonije
i Baranje, jela od autohtonih namirnica. Tim povodom, u ime
suorganizatora Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske
škole Osijek, obratila se voditeljica projekta Dorotea
Telarović
.

“Drago mi je da smo postali dio ovog odličnog projekta i priče
Udruge iz Slatine, a posebno smo na to pristali zbog naše
mentorice u regionalnom centru kompetentnosti Sandre
Jadek
koja nam je jaka spona u razvoju mladih
slastičara. Vjerujem da će naša suradnja potrajati jer ovaj je
događaj vrijedan i na visokoj je državnoj razini”, istaknula
je Telarović.

U sklopu VirtuOS tjedna, u ponedjeljak, 6. ožujka u
đakovačkoj Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata održana je
svečanost na kojoj je obilježena 136. obljetnica i početak rada u
praktikumima za pekarstvo i slastičarstvo, kuharstvo i mesarstvo.
Prva dva nalaze se u okviru prostora škole, a druga dva u
prostoru Gradske nastavno-športske dvorane. U Trnavi pak na
školskom dobru uskoro će biti opremljeni vinski laboratorij i
vinski podrum te kuhinja. Treba istaknuti da ukupna vrijednost
opreme u novim praktikumima iznosi oko 500,000 eura, koja je za
partnersku školu nabavljena u okviru to EU projekta RCK VirtuOs.

Također, u Regionalnom centru kompetentnosti u srijedu, 8. ožujka
održano je drugo regionalno natjecanje učenika u području barskog
poslovanja koje je imalo memorijalni karakter s obzirom da je
hommage nastavniku Zlatku Dundoviću koji je
ostavio značajan i neizbrisiv trag u poučavanju brojnih
generacija učenika.

“Junior Barmen kup VirtuOS 2023. natjecanje je učenika koji se
školuju za zanimanje konobar, čime učenicima dajemo do znanja
kako je ono atraktivno. Svrha je provjera znanja i vještina o
proizvodima u baru i njihovoj primjeni u pripremanju barskih
mješavina, te znanja o poznatim svjetskim koktelima i napitcima
od kave”, naglasio je Ivica Brtan, nastavnik
ugostiteljskog posluživanja u RCK Ugostiteljsko-turističkoj školi
Osijek.

Pobjednica je 2. Junior Barmen kupa VirtuOS 2023.
Iva Ištvan,učenica
Srednje strukovne škole Vinkovci. Drugo je mjesto osvojila
Katarina Vondrak, dok je treće mjesto pripalo
Luki Baraću, učenicima Ugostiteljsko-turističke
škole Osijek.

Isti dan održana je i radionica pripreme učenika za Worldskills
natjecanje “Kušanje kave od zrna do šalice” koju su proveli
najpoznatiji baristi iz Franck-a, povodom Međunarodnog Dana žena.
U školskoj se knjižnici održao Panel o predrasudama o muškim
i ženskim zanimanjima pod nazivom “Mogu sve što i ti!”, dok se u
partnerskoj Strukovnoj školi Virovitica održala radionica
“Mediteranska kuhinja”.

Obilježavanje Dana Ugostiteljsko-turističke škole Osijek
nastavljeno je 9. ožujka. Tijekom cijelog dana održano je 18
radionica, panela, posjeta ili vođenih tura, od kojih se
izdvajaju Čokoladna radionica, Kuharska radionica “Izrada
pralina”, Food styling i fotografiranje hrane, Vinska radionica
za nastavnike, Inklutour radionica “Postupanje s gostima s
invaliditetom”, kao i priredba u školskoj dvorani.

“Zadovoljstvo mi je sudjelovati u organizaciji i educirati
učenike o pripremanju slastica. Čokolada kao tema izuzetno je
zanimljiva, a dokaz tomu je i činjenica kako je na trodnevnoj
radionici sudjelovalo čak 70 učenika. Za izradu pralina s raznim
voćnim i čokoladnim nadjevima potrošili smo 40-tak kilograma
različitih vrsta čokolade”, rekao je Zdravko
Perković
, nastavnik kuharstva.

Četvrtak, 9. ožujka bio je najsvečaniji dan jer je tada
raznovrsnim događanjima i radionicama prigodno proslavljena 67.
obljetnica rada Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

VirtuOS tjedan završava s aktivnostima Srednje strukovne škole
Vinkovci, gdje je kruna tjedna radionica za učenike i nastavnike
bila “Istraživači baštine”.

“U protekle dvije i pol godine od imenovanja Regionalnog centra
kompetentnosti puno se napravilo za školu u materijalnom smislu,
ali i za nastavnike, učenike, mentore, poslodavce i sve druge
koji su se uključili u rad i promociju škole i centra
kompetentnosti. Unatoč činjenici da trenutačno ne možemo
koristiti sve naše praktikume kuharstva i posluživanja jer ih
preuređujemo s vrhunskom opremom vrijednom gotovo milijun eura, u
sklopu obilježavanja Dana škole ponudili smo doista bogat program
na radost svih”, zaključio je Andrej Kristek,
ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola
Osijek u okviru ESF projekta RCK VirtuOS, kao i kampanje
promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu
promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja
u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja
promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete
ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava
obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja
kompetentnog kadra spremnog za tržište rada, te rasta kvalitete
usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih
poslodavaca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari