Projekt RCK VirtuOS

Održan je Tjedan talijanske gastronomije i slastičarstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek

PR

Radionice bile su namijenjene nastavnicima i mentorima kod poslodavaca sa svrhom jačanja kompetencija

U Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička
škola Osijek, Matije Gupca 61, u okviru projekta RCK VirtuOS
održan je “Tjedan talijanske gastronomije i slastičarstva”.

Riječ je o radionicama ICIF-a, Talijanskog kulinarskog instituta
za strance, koje je održao Chef Massimiliano
Careri
. Chef Careri instruktor je talijanskog jelovnika
od predjela do slastica, od tradicionalne do moderne-kreativne
kuhinje, s iskustvom rada u restoranima s Michelinovom
zvjezdicom, i prenosi svoje tajne kuharima na svim stranama
svijeta.

Radionice bile su namijenjene nastavnicima i mentorima kod
poslodavaca sa svrhom jačanja kompetencija. U srijedu se
pripremala domaća tjestenina u različitim oblicima i s različitim
punjenjima, da bi se dan kasnije pripremala tradicionalna jela
modernim tehnikama.

“Pokazali smo modernu talijansku kuhinju, pripremili smo potpuni
meni, hladna i topla predjela, amuse-bouche – predjelo veličine
zalogaja. Potom prvi slijed s tjesteninom, drugi slijed i ono što
je važno, sve to uz korištenje tipičnih talijanskih proizvoda.
Između ostalog, koristili smo ekstrakciju kore sira Grana Padano,
dio koji bi se inače bacio. Iskoristili smo ga ponovno s modernim
tehnikama. Kuhali smo u vakuumu i pravili želatine uz pomoć
raznih enzima koji su nam pomogli u spajanju mesa”, rekao je chef
Massimiliano Careri.

“Riječ je o edukacijskog radionici naših partnera Talijanskog
kulinarskog instituta za strance. Mogućnost je to za sve one koji
nemaju mogućnosti otići u inozemstvo, doći kod nas u Regionalni
centar kompetentnosti, naučiti nove tehnike i tehnologije obrade
namirnica i pripreme hrane. Kod nas svi polaznici radionica imaju
mogućnost od vrsnih chefova, iz prve ruke dobiti odgovore na
pitanja kako stvari funkcioniraju na zapadnom tržištu, koji su to
suvremeni trendovi, kako poštivati kvalitetnu lokalnu namirnicu i
što je to što trebamo uložiti u sebe kako bi kvaliteta
ugostiteljsko-turističke usluge bila na visokoj razini”,
istaknula je voditeljica projekta Dorotea
Telarović
.

U petak je na red došla priprema restoranskih deserata, dok u
subotu Tjedan talijanske gastronomije i slastičarstva završava
degustacijama sireva.

“Planova imamo puno, a u nekom sljedećem periodu očekujemo
stručnjake s Baskijskog kulinarskog instituta, također i sa Cafa
Wine škole iz francuskog Bordeauxa. Očekujemo i stručnjake s
drugih eminentnih akademija iz Hrvatske i inozemstva. Nadamo se
kako ćemo opciju stjecanja znanja i iskustva u inozemnom
okruženju omogućiti nekome od naših polaznika, odnosno nastavnika
i mentora kod poslodavaca, ali i učenika”, zaključila je Dorotea
Telarović.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola
Osijek u okviru ESF projekta RCK VirtuOS, kao i kampanje
promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu
promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja
u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja
promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete
ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava
obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja
kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada, te rasta kvalitete
usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih
poslodavaca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari