stručno savjetovanje

Europsko nagrađivani projekt “Zdravo i fino” u Slavoniji

PR

Savjetovanje je organizirano u suradnji s domaćinima iz Društva "Naša djeca" grada Osijeka

Na inicijativu Društva “Naša djeca” Zabok, a u partnerstvu sa
Savezom društava “Naša djeca” Hrvatske u sklopu europsko
nagrađivanog projekta “Zdravo i fino” održano je
stručno Savjetovanje “Holistički pristup zdravlju djeteta
– prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme”
u Osijeku.

Istaknuti stručnjaci iz područja medicine, javnog zdravstva i
nutricionizma aktualnim su podacima ukazali na prioritetni
javnozdravstveni problem debljine u djece sa željom da se stručna
i šira javnost mobilizira u sustavnom rješavanju tog problema.

Savjetovanje je organizirano u suradnji s domaćinima iz Društva
“Naša djeca” grada Osijeka, Osječko-baranjske
županije i Grada Osijeka te eminentnim stručnjacima iz Hrvatskog
zavoda za javno zdravstvo, LittleDot projekta
potpore ranom roditeljstvu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a
financijski ga podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz
projekt “Zdravo i fino”.

Društvo “Naša djeca” grada Osijeka prigodnom je izložbom dječjih
radova na temu zdrave prehrane uveličalo ozračje
Savjetovanja i istaknulo da su u centru brige i pažnje uvijek
“Naša djeca”.

Predsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, Aida
Salihagić-Kadić
, profesorica na Medicinskom fakultetu u
Zagrebu predstavila je čimbenike rizika debljine u trudnoći i
ranom djetinjstvu i naglasila kako je pravilna prehrana bitna i
prije rođenja djeteta te prevenciju debljine, koja poprima
dramatične razmjere i u dječjoj dobi, treba započeti u razdoblju
života prije rođenja.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, poznati
pedijatar, istaknuo je da analiza 146.857 mjerenja visine i
tjelesne mase djece u dobi od 2 do 8 godina ukazuje da se
učestalost debljine značajnije povećava u dobi između 5. i 8.
godine života.

Nadovezao se na istraživanje iz 2019. godine na 1418 djece dobi
između 5 i 15 godina koje je pokazalo da 79,6%
roditelja
ne prepoznaje postojanje povećane tjelesne
mase i debljine svog djeteta i nije svjesno rizičnih čimbenika za
nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica
Službe za promicanju zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno
zdravstvo i projekta “Živjeti zdravo” predstavila je istraživanje
“Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska
2018./2019. (CroCOSI)”: 35,0% djece u dobi od 8 do 9 godina ima
prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, a češće su zabilježene u
dječaka u odnosu na djevojčice, njih 37,0% u odnosu na 33,1%
djevojčica.

Regionalno gledajući, najveći udio dječaka s prekomjernom
tjelesnom masom ili debljinom zabilježen je u
jadranskoj regiji, njih 40,2%, dok je najviše
djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom u
kontinentalnoj regiji, njih 34,3%.

Gotovo trećina djece ne doručkuje svakoga dana,
dvoje od troje djece svakoga dana ne jede voće, a njih četiri od
pet svakodnevno ne jede povrće. Uz to, svako treće dijete tri ili
više puta tjedno pije sokove s dodanim šećerom.

Dr. sc. Eva Pavić iz Kliničkog bolničkog centra
Zagreb istaknula je kako njima svakodnevno dolaze djeca i mladi s
prekomjernom tjelesnom masom i debljinom te je izuzetno važna
snažna potpora obitelji svome djetetu u postizanju uspješnih
rezultata i u zajedničkom prihvaćanju pravilnih prehrambenih
navika u prevenciji debljine.

Timu stručnjaka “Zdravo i fino” pridružila su se u Osijeku i dva
predavača iz lokalne zajednice. Magistrica nutricionizma,
Ivana Sović iz Nastavnog zavoda za javno
zdravstvo Osječko-baranjske županije istaknula je kako županijsko
Nutricionističko savjetovalište rješavanju problema debljine kod
djece pristupa dvojako i to putem individualnih savjetovanja
pojedinaca i obitelji te putem radionica i
webinara za djecu i roditelje.

Magistar kineziologije, Šimun Vasilj, istaknuo
je da djecu treba potaknuti da se bave sportom koji vole i u
kojem uživaju te im objasniti da tjelesna aktivnost utječe na
kvalitetniji zdravstveni život, osnažuje kosti i mišiće, održava
tjelesnu težinu prihvatljivom te utječe na bolji metabolizam i
kvalitetniji san.

Voditeljica projekta “Zdravo i fino” Jasenka
Borovčak
i voditeljica radionica kuhanja i autorica
kuharica Snježana Krpes predstavile su ovaj
vrijedan projekt. Osim radionica zdravoga kuhanja u kojima djeca
usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica te
stječu zdrave prehrambene navike koje mogu primijeniti u svojoj
obitelji, djeca se podučavaju o temeljima cjelovita zdravlja,
ekološkom uzgoju, šetnjama u prirodi, vrtlarenju te odabiru
zdravih namirnica.

Projekt “Zdravo i fino” DND-a Zabok dobitnik je prestižne nagrade
“2019 EU Health Award” Europske komisije za promicanje pravilne
prehrane i prevenciju debljine u djece.

A da ovaj i slični projekti imaju svoju održivost, i da su djeci
i mladima korisni te mijenjaju njihove prehrambene navike, govore
neke od sljedećih izjava djece:

“Želim da se ovaj projekt nastavi, zato jer je jako zanimljiv i
pomaže mi da se zdravo hranim.”,

“Vrlo sam zadovoljna stečenim iskustvom i znanjem i koristit će
mi dalje u životu.”,

“Život će ti biti ljepši ako odlučiš zdravo se hraniti.”,

“Voće i povrće, što je zdrava hrana, trebamo jesti svakog dana.”,

“Ja od danas ne pijem gazirano i ne jedem nezdravo!”,

“Hoćemo to u školskoj kuhinji!”, “Od sad pametnije biram što ću
jesti”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari