hrvatska vinska scena živi punim plućima

WineOS se dokazao kao najveća manifestacija ove vrste u našoj vinskoj regiji

Organizatori su nakon svega uputili posebnu zahvalu svima koji su pomogli da se ova manifestacija uspješno održi

Proteklog vikenda u Osijeku je održano sedmo izdanje međunarodnog
sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS.
Na više od 1900 četvornih metara dvorane Gradski vrt bilo je
postavljeno 90 izlagačkih mjesta s preko stotinu izlagača iz
Hrvatske i susjednih zemalja. Velik broj gostiju i izlagača
ponovno su imali priliku upoznati nove ljude, susresti stare
prijatelje, naučiti nešto novo, ostvariti poslovne kontakte te
uživati u vinu i raznim delicijama.

Prilikom službenog otvorenja sajma, u petak 28. siječnja,
govornici su istaknuli zadovoljstvo činjenicom da se ova
manifestacija održava unatoč teškim i izazovnim vremenima.

“Imali smo vrlo kratak rok za pripremu sajma i veliko mi je
zadovoljstvo što smo danas svi ovdje i što smo uspjeli sve
prirediti na vrijeme”, istaknuo je prilikom obraćanja gostima
Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter koja je
organizirala događaj. On je ujedno zahvalio partnerima i
sponzorima te posebno svim kolegama iz Organizacijskog odbora
koji su u samo nekoliko tjedana uspjeli učiniti svojevrsno
čudo.
>> Ljubitelji vina okupirali dvoranu Gradski vrt – započeo WineOS

Govornici su istaknuli kako hrvatska vinska scena živi punim
plućima i u izazovnim i teškim vremenima. Tako je predsjednik
udruge Graševina Croatica Josip Pavić ponovio da
je WineOS trenutačno najveća manifestacija ove vrste u našoj
vinskoj regiji i da mu je velika želja da uskoro postane najveća
u cijeloj Hrvatskoj. Na njega se nadovezao zamjenik predsjednika
Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević
koji je posebno naglasio kvalitetu naših vina ilustrirajući to
podatkom da je prosječna cijena hrvatskih vina u izvozu trostruko
veća od prosječne cijene vina iz uvoza. Pritom je posebno
apostrofirao iznimnu kvalitetu graševine kao najvažnije sorte
naše vinske regije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir
Ham
posebno se osvrnuo na važnost WineOS-a kao vrhunskog
turističkog događaja. Istaknuo je kako je ovaj sajam važna
kockica u mozaiku promocije Osijeka kao destinacije u kojoj se,
sukladno nazivu manifestacije, ugodno živi. Sajam je službeno
otvorio Osječko – baranjski župan Ivan Anušić
koji je s pozornice pohvalio trud organizatora. Ujedno je poslao
poruku svima koji se bave promocijom eno – gastro turizma da će
im županija kao pravi partner dati potporu.

“Osječko – baranjska županija je tu i bit će uvijek tu uz
organizatore događaja koji promiču sve ono što smo si zacrtali
kao razvojne ciljeve, u prvom redu gospodarstvo, poljoprivredu,
vrhunsku hranu i vina te ukupnu turističku ponudu”, rekao je
Anušić.

Uz promociju proizvođača vina i delicija s istoka Hrvatske te
gostiju iz drugih vinskih regija domovine i susjednih zemalja,
tijekom dva dana sajma održavane su stručne vinske radionice i
Cooking Show u sklopu kojeg su lokalni chefovi na velikoj
pozornici pripremali vrsne zalogaje. Nazočni su mogli vidjeti i
probati kako kuhaju Tomica Đukić, Igor Vlatković, Saša
Vojnović, Mateo Meković i Nebojša Rajković
. Uz to valja
izdvojiti kako je večer prije početka WineOS-a u restoranu
Waldinger održana gala večera na kojoj su gosti mogli uživati u
vrhunskim zalogajima koje je spravljao naš poznati chef
Goran Kočiš. Njegove gastronomske kreacije
pratila su vina vinarija: Krauthaker, Belje, Iločki podrumi,
Apolitico, Kalazić i Erdutski vinogradi.

Vinske radionice uvijek su tražene i odlično posjećene, a niti
ovaj put nije nedostajalo zanimanja publike. Dapače, kao i svake
godine, nije bilo dovoljno mjesta za sve koji su željeli čuti
izvrsne priče i isprobati vrhunska i raritetna vina. Ukupno je
održano osam vinskih radionica na kojima su posjetitelji imali
prigodu uživati u vinima vinarija: Sauska, Gross, Josić,
Krajančić, Krauthaker, Grabovac, Aleksandrović i Brkić. Također
valja podsjetiti da je cijeli program WineOS-a počeo dva tjedna
ranije, kada je poznati master sommelier Eric
Zwiebel
u hotelu Waldinger održao masterclass predavanja
o graševini Slavonije i Podunavlja te rizlingu slavne francuske
regije Alsace.

Organizatori su nakon svega uputili posebnu zahvalu svima koji su
pomogli da se ova manifestacija uspješno održi: Osječko –
baranjskoj županiji, Gradu Osijeku, Hrvatskoj gospodarskoj
komori, udruzi Graševina Croatica, turističkim zajednicama grada
i županije, Ugostiteljsko – turističkoj školi, vinoteci Viniti,
hotelima Waldinger i Lug, gradskim poduzećima Športski objekti i
Osječki sajam, te tvtki All4Wine. Na kraju su poručili – vidimo
se u siječnju 2023. na osmom izdanju WineOS-a!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari