S poznatim chefom smo odlučili provjeriti koliko je istine u nekim općeprihvaćenim stvarima kad je kuhanje u pitanju
U četvrtoj emisiji “Guštan… s Pažaninom” koja je dostupna potpuno
besplatno na online platformi RTLplay Ivan Pažanin je svojim
gostima Zorici Kondži i Jošku Banovu pripremao gulaš od hobotnice
te je između ostalog spomenuo kako stavlja pluteni čep kad kuha
hobotnicu iako točnog objašnjena zašto se to radi – nema…
Uvjerenje je da će, ako se kuha s plutenim čepom, hobotnica biti
mekša. A kako to nije jedini mit koji se javlja u kulinarstvu, s
poznatim chefom smo odlučili provjeriti koliko je istine u još
nekim općeprihvaćenim stvarima kad je kuhanje u pitanju.
Ništa se ne prži na maslinovom ulju
Pažanin: To je točno. Ništa ne bi trebalo pržiti na maslinovom
ulju, ali se zato dinstati može. Štoviše, ja gotovo sve i dinstam
na maslinovu ulju.
Meso u marinadi mora biti satima da bi ga ono
upilo
Pažanin: Nije nužno da bude satima, sve ovisi o marinadi, odnosno
sastojcima koji su u njoj. Kod nekih marinada je isto stoji li
meso u njoj 10 minuta ili tri sata.
Tjesteninu treba isprati nakon kuhanja
Pažanin: Ne treba tjesteninu nikad prati nakon kuhanja. Kod nje
je bitno da škrob ostane na njoj i da se umak što bolje prima.
Pire krumpir je bolji ako se krumpir kuha u cjelini, a ne
izrezan
Pažanin: Ovo je točno iako velik broj ljudi krumpir za pire
izreže. Ali zapravo se treba kuhati u kori i treba se gnječiti
gnječilicom i to onom koja ima rupice, nikako se ne bi smjelo
koristiti štapni mikser.
Jaje i šećer se moraju izmiksati prije dodavanja ostalih
sastojaka
Pažanin: Točno, prvo jaja i šećer pa sve ostalo
Ulje se dodaje u tjesteninu da se ne slijepi
Pažanin: I ovo je nešto što većina ljudi radi, ali zapravo nema
smisla. Važno je tjesteninu stalno miješati da se ne slijepi, a
ulje ionako u vodi ispliva na površinu. Svakako je važno
tjesteninu dobro posoliti dok se kuha.
Rezanje crvenog luka uvijek svima izaziva suze
Pažanin: Bojim se da da. Ja se nikad nisam naviknuo na njega,
uvijek plačem. Ako je luk iti malo jači, teško da nećete
oplakati.
Riža se pere prije kuhanja
Pažanin: Ne treba se prati, ja to ne radim.
Izvor:
RTL