kulen travel podcast

Saznajte sve o rakiji, narodnim predajama, ali i čime se proizvođači bore kako bi ju plasirali na tržište

Jedna osoba se odlučila okuražiti, odmaknuti od standardnih stereotipa i pokrenuti pravu proizvodnju, tj. malu destileriju

U Slavoniji i Baranji rakija je dio svakog od
nas
. Ovaj voćni destilat alkoholnog udjela od 40-50%
grije naša životom umorena tijela, ispire grlo od bakterija i
liječi od najgorih bolesti.

Pravimo je od šljive, jabuke, breskve, dunje, kajsije, višnje,
kruške ili kojeg god voća imamo. Sama riječ dolazi iz turskog,
tj. arapskog, a najbliži prijevod bi bio para ili znoj. Možemo
samo diskutirati je li razlog tome destilacija ili kapljice na
čelu poslije konzumacije. U drugim državama koriste se i nazivi
kao palinka ili šnaps.

Kvaliteta rakije može varirati od “brlje” koja nije ni za noge
oprati do “pravo dobre, daj još jednu”. Najjače ekskluzivne
primjerke nazivamo “izuvačama”. U prirodnom okruženju rakiju
pronalazimo u plastičnim bocama, petlitrenkama tekućine za pranje
šajbe ili zakopanu na datum rođenja pod zemljom.

Kostobolja, grlobolja, zubobolja, trbuhobolja i sve druge “bolje”
skriju se u strahu pred ovim čarobnim napitkom. Kažu da
tko kao mali upadne u kacu, neće nikada biti bolestan
.
Često se dug život pripisuje redovnom umjerenom konzumiranju
rakije.

Stara narodna izreka kaže da ovisno o tome koliko šljive iz
voćnjaka ode za pekmez, odnosno za rakiju, znamo tko je gazda u
kući. Kao domaćin red je u svome domu dočekati gosta s “jednom
ljutom” koju radimo na ponos naše obitelji. Grijeh je tu gestu
odbiti i na taj način uvrijediti domaćina. Onaj tko se na to
odvaži bivat će izvrgnut ismijavanju i zadirkivanju. Rakija može
prevariti u treptaju oka, pa bi neki rekli “Jedna je taman, dvije
su mnogo, tri su malo.”

Jedna osoba se odlučila okuražiti, odmaknuti od standardnih
stereotipa i pokrenuti pravu proizvodnju, tj. malu destileriju.
Njegovo ime je Dinko Romić, vlasnik Rakije Jedna
iz Nemetina. Na ovaj korak se odlučio sa željom da konkretizira
ovaj tradicionalni proizvod i postavi ga na mjesto na tržištu
kakvo i zaslužuje. Kako dva robota, C3PO i R2D2, proizvode
rakiju? Može li rakija postati premium brand? Kako ovim
medikamentom izliječiti životne probleme? Sve ovo, ali i još više
saznajte u ovoj epizodi Kulen Travel Podcasta!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari