Najbolji kulen na ovogodišnjoj Kulinijadi u Jagodnjaku bio je onak koji je napravio Ivan Galić
RTL ekipa kušala je najbolje ocjenjeni kulen u Hrvatskoj. I ne
samo to, otkrili su i tajne tog kralja kobasica.
Šunka, pršut, slanina, dječja su igra naspram ove delicije,
govore kulen majstori, jer da bi dobili pravi kulen morate biti
umjetnik, zanatlija, ali prije svega, provjerio je danas to ,
morate voliti i poštivati zemlju, podneblje i sve što vam ono
pruža.
Ovakve izložbe zasigurno nema u cijelome svijetu. 107 uzoraka
najboljeg kulena posjetitelji će obići prije nego poznati muzej
Louvre.
“Da, kad je sve lijepo, moramo gledati. Ovdje je ljepše. Ovdje se
može i papat, a u muzeju ne”, rekao je jedan posjetitelj.
Dok je Mona lisu zabranjeno fotkati, šampionski kulen ipak
nije. Jer naš je kulen uistinu umjetnost. Pažljivo se bira
najbolje meso, paprika, dok se puni u slijepo crijevo vodi se
računa i o najmanjim detaljima pa kulen majstori zvuče kao
profesori fizike, biologije, kemije.
“Fermentacijom dolazi do zrenja. Kod sušenja potrebna je
cirkulacija jedan metar u sekundi. Sve preko toga stvara
crni okvir oko kulena”, kaže
Ocjenjivački sud imao je težak zadatak. Ne mislimo pri tome na
kušanje svih 107 uzoraka. To je slađi dio posla. Problem je bio
naći najboljeg među najboljima.
“Ocjenjivali smo njihov cjelokupni dojam kroz više kategorija.
Pogledajte kakav lijepi presjek je on pokazao. Tu se vidi odnos i
masnoga tkiva”, objasnio je.