U finalnoj epizodi RTL-ova popularnog kulinarskog showa snage su odmjerili najbolji od najboljih – Jozefina i Joško, a nijanse su presudile u njezinu korist. Tako je Jozefina odnijela glavnu nagradu i titulu najboljeg kuhara amatera!
Jozefina Birindžić iz Slavonskog Broda te
Josip Šarić, zvan Joško, iz Zagreba natjecali su
se finalnom kulinarskom dvoboju showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj!’.
Finalisti su imali 120 minuta za pripremu jela koja su za njih
priredili članovi žirija. Prvi slijed bila je pita zeljanica po
receptu Željke Klemenčić, zatim punjene lignje
od Ivana Pažanina i nadjevena patka s heljdom po
receptu Tomislava Špičeka.
“Uzbuđenje je veliko, iščekivanje je veliko, jako je napeto. Ako
vremenski bude sve u redu, neće biti raspada sistema”, komentirao
je na početku Joško koji je u startu bio 10 minuta u zaostatku
jer je Jozefina dobila malu vremensku prednost zbog dosadašnjeg
uspjeha kroz sezonu. A kao i svaki zadatak do sad, Jozefina je
odradila damski – smireno i staloženo: “Držat ću se svog
redoslijeda i ritma. Vjerujem da ćemo oboje dati sve od sebe.”
Finalisti
su zaista dali sve od sebe te su zadnju minutu natjecanja
dočekali spremnih tanjura i sve su stigli u roku pripremiti, a
onda je uslijedio odlučujući dio – kušanje.
“Jako
mi se sviđa kako je to odradila, tanko tijesto, s malo nadjeva,
jako hrskavo, no možda je moglo malo više začina”, kazala je
Željka na Jozefininu pitu zeljanicu od kopriva, a s njom se
složio i ostatak žirija kojem je također nedostajalo malo začina
u piti. S druge strane, Joško je pogodio sa začinima te je
napravio motanu formu pite, što se svidjelo žiriju.
“Rahlost
tijesta i nadjev bi bio savršen da nema problema s masnoćama, ali
odlično odrađeno”, pohvalio je Pažanin te su komentari nakon
prvog slijeda bili dosta izjednačeni. Slična situacija kandidate
je dočekala i na drugom slijedu – punjenim lignjama s palentom.
“Pohvalio
bih okus umaka i završni okus u ustima je perfektan, žao da nema
više umaka. Palenta savršena, ali lignji fali malo umaka”, kazao
je Pažanin na Joškovo jelo, a sličan problem sa suhoćom je imala
i Jozefina.
“Nadjev lignje je najslabiji dio tanjura, suhast je, kao i kod
Joška, ali ostatak tanjura je slastan. Koliko god imate različita
jela, opet imate sličnu problematiku na tanjuru”, primijetila je
Željka. Posljednji slijed bila je pečena patka s heljdom,
nabujkom od mlinaca i pireom od jabuke po Špičekovom receptu.
“Jozefina
je složila jelo preko ruba ovala, a pire od jabuka nije dovoljno
kuhan. Heljda je jako lijepo začinjena, nabujak prekrasno
napravljen, patka malo krivo narezana, ali sve je ukusno. Joško
je isto pogriješio s pireom, kao kašica za bebe kao i kod
Jozefine, ali sviđa mi se kiselkast okus. Heljda je bolja, patka
nije suha, ali je jače pečena. Loše narezana, ali sam
zadovoljan”, komentirao je Špiček njihova jela te je na žiriju
bila zaista teška odluka, a nijanse su presudile. Iako je Željka
priznala da je Joško napravio bolju zeljanicu, a Pažanin da su
Jozefinine lignje bile mrvicu bolje, odluka je bila na Špičekovoj
patki.
“Odlučili
smo i usuglasili se da je pobjednica osme sezone – Jozefina!
Čestitamo!” izjavio je Špiček, a tako je Jozefina Birindžić
preuzela laskavu titulu najboljeg kuhara amatera te osvojila
vrijedne nagrade.
“Jako
sam sretna, presretna. Hvala svima, hvala mojoj obitelji, hvala
žiriju i pozdravljam sve!”, kratko je i uzbuđeno rekla Jozefina,
a Joško joj je čestitao na pobjedi.
“Borili
smo se oštro, nisam bio siguran u pobjedu, ali mislio sam da imam
šanse. Nijanse su odlučile i svaka čast Jozefini”, rekao je Joško
za kraj.