kreativnost na djelu

“Tehničar suvremene gastronomije” – osječka učenica osmislila naziv zanimanja budućnosti

Završio je online natječaj – evo što učenici turističkih i ugostiteljskih smjerova u Hrvatskoj predlažu kao naziv novog zvanja iz područja kuharstva

“Tehničar suvremene gastronomije”. Tako
bi se, prema prijedlogu Josipe Šimić, učenice 2.
godine Ugostiteljsko- Turističke škole Osijek, trebao zvati novi
standard zanimanja iz područja kuharstva. Na online natječaj za
predlaganje naziva novog standarda zanimanja u kojem su
sudjelovali učenici turističko-ugostiteljskih smjerova pristigle
su brojne zanimljive prijave. Uz Josipin pobjednički prijedlog,
nagrade su osvojili nazivi: “Kulinarsko – gastronomski tehničar”
Lucije Turem, učenice Srednje škole Zabok, te
“Gastronomski tehničar” Iana Cvečića, učenika
Hotelijersko-turističke škole u Opatiji. 

“Jako se radujem osvojenoj nagradi na kojoj sam iznimno zahvalna.
Također, voljela bih zahvaliti svim svojim profesorima i
djelatnicima Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, a posebno
prof. Zvijezdani Jurić, prof. Igoru Brkiću i razrednici Saši
Jakšić. Vjerujem da će ovo novo zvanje usavršiti umijeće
gastronomije, a dok se to ne dogodi, ja planiram upisati četvrtu
godinu u našoj školi.” – izjavila je pobjednica natječaja Josipa
Šimić.

Kreativnost i uključenost

“Učenici su nas jako iznenadili svojom kreativnošću te sam izbor
dobitnika nije bio nimalo lagan.” – rekao je ravnatelj Turističke
i ugostiteljske škole Dubrovnik, Antun Perušina. “Detaljna
obrazloženja predloženih naziva pokazala su nam kako učenici
uistinu poznaju trendove i potrebe turističko-ugostiteljske
industrije. Posebno nas je razveselio veliki interes učenika i
dao nam je dodatan vjetar u leđa za daljnji razvoj novog
standarda zanimanja iz područja kuharstva.” 

Važnost motiviranja učenika te njihovog uključivanja u ovakve
aktivnosti ističe i razrednica Saša Jakšić,
prof. engleskog jezika Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

“Ovaj natječaj odličan je način da se učenicima kuharstva, pa i
drugih turističko-ugostiteljskih smjerova, pokaže da će jednog
dana raditi u jednoj uistinu kreativnoj industriji. Kuharstvo je
odlična profesija koja pruža more prilika za inovativnost i
kreativnost te mislim da je pravo vrijeme za unaprjeđivanje i
podizanje strukovnog obrazovanja iz područja kuharstva na jednu
višu razinu.

Iskoristila bih ovu priliku i da pohvalim Josipu koja je iznimno
marljiva i kreativna učenica. Jako sam sretna što je upravo ona
osvojila prvu nagradu. Kroz angažman u školi jasno se vidi kako
je kuharstvo njezin pravi poziv i zvanje koje joj izvrsno leži.”

Partnerstvo i ostvarene želje

Baš kao i učenike, profesoricu Jakšić oduševila je nagrada koju
je kao razrednica prvonagrađene osvojila. Podsjećamo kako su
organizatori sa svojim partnerima osigurali ne samo jednu, nego
čak četiri vrijedne nagrade.

Prva nagrada je boravak u Dubrovniku koji obuhvaća 3
polupansionska noćenja u Hotelu Dubrovnik Palace 5* koji pripada
grupaciji Adriatic Luxury Hotels d.d., večeru u restoranu Posat,
2 karte za žičaru te Dubrovnik Card u okviru kojeg je uključeno
razgledavanje grada.

Drugoplasirani osvaja 3 noćenja s doručkom u hotelu Valamar
Lacroma Dubrovnik 4* grupacije Valamar Riviera d.d., večeru u
restoranu Sunset Beach, te Dubrovnik card i razgled grada.

Nagrada za treće mjesto su 2 noćenja s doručkom u hotelu Hilton
Imperial Dubrovnik 5* tvrtke Grand Hotel Imperial d.d., večera u
restoranu Orsan te Dubrovnik card.

Uz sve to, organizator je osigurao i bonus nagradu za razrednika
učenika koji je osvojio prvo mjesto, a koji će uživati u
dvodnevnom boravku s doručkom u jednom od hotela 4* grupacije HUP
Zagreb d.d. – podružnica Hoteli Dubrovačka Rivijera, večeri u
restoranu Bistro49, Dubrovnik Cardu kao i posjetu žičari.

“Presretna sam zbog osvojenih nagrada! Vijest o
osvojenom prvom mjestu moje učenice me ostavila u velikom
pozitivnom šoku. Naime, posjet Dubrovniku mi je bio ogromna
životna želja i jako sam zahvalna na tome što će se napokon
ispuniti.” dodala je razrednica.

Prema svemu sudeći, online natječaj završio je na obostrano
zadovoljstvo, kako Regionalnog centra kompetentnosti u Dubrovniku
kao organizatora, tako i nagrađenih.

Naime, online natječaj za predlaganje naziva novog standarda
zanimanja iz područja kuharstva (četverogodišnji program)
organiziran je u okviru projekta uspostave Regionalnog centra
kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik. Cilj
natječaja bio je podizanje vidljivosti o uspostavi novog
standarda zanimanja iz područja kuharstva, što se postiglo
uključivanjem učenika turističkih i ugostiteljskih smjerova iz
cijele Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta uspostave regionalnog centra
kompetentnosti Dubrovnik je 72.399.069,29 kuna, od čega je 85%
(61.539.208,90 kuna) sufinancirala Europska unija iz Europskog
socijalnog fonda, a ostalih 15% financirano je iz Državnog
proračuna Republike Hrvatske (10.859.860,39 kuna).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari