OSTANI KOD KUĆE

Sunčana subota idealna za roštilj, a evo i savjeta kako roštiljima vratiti početni sjaj

PIXSELL

Pitanje jesu li bolji roštilj-majstori žene ili muškarci, ovoga puta ostavit ćemo po strani, no nešto drugo se ipak svi pitamo. Kako smoći snage i na koji način uspjeti dovesti roštilj u početno stanje nakon njegove uporabe?!

Subota nam je još u znaku sunčanoga i toploga vremena, a prije
negoli zahladi, mogao bi se “raspaliti” i jedan roštilj, dok
odgovorno slušamo savjete struke te se družimo u krugu
svoje najuže obitelji u vlastitim domovima

Zasigurno svi vole miris roštilja i klopu s njega, ali ono što
nitko ne voli jest čišćenje roštilja nakon uporabe. Stoga vam
donosimo nekoliko savjeta kako brzo i učinkovito riješiti
problem čišćenja te roštilju vratiti početni sjaj

Ocat, limun i nekoliko kapi deterdženta 

Bilo da imate plinski ili klasični drveni roštilj, savjet koji
slijedi, lako možete primijeniti i iznova vratiti početni sjaj
vašem roštilju. U sudoper (ili ovisno o veličini rešetke roštilja
umjesto sudopera može biti i veća posuda) usipajte dovoljnu
količinu vode u koju ćete moći uroniti rešetku vašeg roštilja.
U vodu dodajte pola decilitra octa i nekoliko kapi
običnoga deterdženta za pranje posuđa
. Zatim umočite
rešetku roštilja u tu tekućinu i ostavite da stoji nekoliko
minuta. Idealno je desetak.

Do tada vi u ruke uzmite žičanu spužvicu i uklonite te laganim
pokretima očistite ostatak roštilja. Ako imate plinski roštilj,
najprije oslobodite put od plamenika te tada krenite s čišćenjem.
Ukoliko imate vremena, a ne morate svaki puta, dovoljno je nakon
svakih nekoliko uporaba, žičanu spužvicu umočite u pastu
za čišćenje
koju ste prethodno pripremili. Recept za nju
vrlo je jednostavan: malo vode, sok od pola iscijeđenoga limuna i
nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa.

Limun u ovoj kombinaciji zbog svojih prirodnih
sastojaka djeluje kao izvrstan prirodni odstranjivač
masnoća
te, osim toga, vraća roštilju početni
sjaj
. Sve prebrišite ubrusom ili krpom te se vratite
rešetki koja se natapala. Ocat je pomogao ukloniti sve ostatke
masnoća i prljavština te nakon ispiranja ponovno sastavite
roštilj i ostavite ga desetak minuta na zraku da se osuši. 

Najbrže moguće čišćenje uz pola krumpira ili luka

Za one koji roštilj koriste vrlo često i nemaju vremena svaki
puta detaljno ga ribati i vraćati mu sjaj, postoji još brže
rješenje, a koje je također učinkovito te ćete uz njega održavati
čistoću roštilja nakon svakoga korištenja. Rešetku roštilja
premažite laganim slojem ulja. Zatim
pospite sol, koja će se vrlo lako zalijepiti na
rešetke te uzmite polovicu običnog sirovog
krumpira
.

Krumpir neka vam posluži kao spužvica kojom ćete trljati po
površini. Sol omogućava brzo premještanje ostataka hrane i
masnoća s rešetke roštilja na krumpir, a ulje da lakše klizi.
Nakon što napravite nekoliko kružnih pokreta,
već ćete vidjeti rezultate svoga čišćenja. Po završetku roštilj
ponovno premažite laganim slojem ulja kako bi se očuvala njegova
čistoća te spriječilo lijepljenje mesa u idućoj uporabi.

I na posljetku donosimo još jedan i to najbrži savjet! Bez da
išta ranije pripremate, uzmite jednostavno glavicu
običnoga žutoga luka
te jednom polovicom pređite po
površini roštilja – bilo da je riječ o grill ploči ili rešetkama!
Rezultat će vas fascinirati. Luk uklanja sve tragove, a
iza sebe ostavlja samo čistoću i sjaj.
Tako ćete
čišćenje roštilja riješiti u samo nekoliko pokreta te moći iznova
opet uživati u dobrome društvu i dobroj  klopi. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari