Kiša meteora u noći na petak bit će nebeski spektakl godine + upute za promatranje

Kiša meteora Geminida se vidi kada Zemlja prolazi kroz svemirske krhotine, uključujući i kamenje i led, ugašenog kometa nazvanog 3200 Phaethon. Ta se kiša meteora svake godine događa sredinom prosinca.

Geminida je poznata kao najduža “kiša meteora u godini”, sa 120 meteora u satu.

Meteorolozi najavljuju za četvrtak i petak navečer vedro nebo, ali će temperature biti u minusu pa se svakako toplo obucite.

Za one koji nisu dovoljno avanturističkog duha informacija da će prijenos moći pratiti na stranicama NASA, ali zasigurno to nije pravi doživljaj.

[important title=Savjeti i upute:]Najbolje vrijeme za opažanje Geminida su noći s 12./13. te 13./14. nakon ponoći, jer je tada prividno izvorište meteora (radijant) dovoljno visoko te će učestalost pojavljivanja meteora biti dovoljno brojna. Osnovno pravilo kod astronomskih opažanja, pa tako i opažanja meteora, je – naoružati se strpljenjem – vrlo se često događa da nekoliko minuta nema ništa, a onda se u svega nekoliko sekundi pojavi desetak sjajnih meteora! Za opažanje meteora nije vam potrebno nikakvo optičko pomagalo – dovoljne su samo vaše oči! Za početak potrebno je otići izvan područja koja nisu svjetlosno zagađena, barem izvan područja direktne vidljivosti žarulja iz armatura javne i druge rasvjete. Najpovoljniji položaj za opažanje je ležeći. Potrebno se dobro odjenuti uzeti vreću za spavanje (ili deku). Tada ugasiti sva svjetla (baterijske lampe, mobiteli i sl.) i sačekati desetak-petnaestak minuta u mraku da se oči priviknu na mrak kako bismo mogli vidjeti i one manje sjajne meteore. [/important]

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari