Udruga Breza: Predstavljen projekt “Mjesto za mene”



Udruga Breza
počinje provedbu projekta “Mjesto za mene” koji je odobren u sklopu programa IPA 2009: Izgradnja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa inovativnih socijalnih usluga na području od posebne državne skrbi. Ugovor je potpisan 3. svibnja 2012. godine, projekt će trajati 20 mjeseci, a za njegovu provedbu odobrena su sredstva u visini 198,110 eura(1.493.618,15 kuna).

Međunarodni dan obitelji izabran je kao prigodan datum objave početka projekta koji su najavili Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza kao nositelj projekta, predstavnici partnerskih organizacija Miljenko Turniški, predsjednik Agencije lokalne demokracije u Osijeku i Jelena Kamenko, voditeljica volonterskog programa Volonterskog centra Osijek, te Jelica Klobučar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek koji je uključen kao suradnik na projektu. O projektu je govorio i Jugoslav Vesić, načelnik Općine Erdut na čijem području će se provoditi projekt, a Općina je osigurala i prostor u Kulturno-znanstvenom centru Milutin Milanković u kojem će se provoditi aktivnosti u Dalju, kao i u društvenim domovima i mjesnim odborima u mjestima na području Općine.

Glavni cilj projekta “Mjesto za mene” je osnažiti razvoj civilnog društva u Osijeku i na području Općine Erdut jer udruge civilnog društva moraju imati jače kapacitete kako bi postale socijalni partneri i čimbenici u provedbi hrvatske nacionalne strategije za prevenciju rizičnog ponašanja, te za povlačenje sredstava iz socijalnih programa Europske unije koji će se za Hrvatsku tek otvoriti.

Tri su ciljane skupine u projektu “Mjesto za mene”: prva su udruge koje žele izgraditi svoj kapacitet i pripremiti se za daljnje sudjelovanje u EU socijalnim programima, a naglasak je na udrugama žena, te udrugama za djecu i mlade. Druga ciljana skupina su djeca i mladi, a uključivat će djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, te studente koji bi sudjelovali kao volonteri. Djeca i mladi od 6 do 16 godina imat će prigodu sudjelovati u kreativnim radionicama kakve Breza provodi u Zemlji bez granica, te u Dječjoj kreativnoj kućici DOKKICI u Osijeku. Studenti će dobiti priliku steći iskustvo i praksu u radu s djecom i mladima.

Treća ciljana skupina su roditelji I članovi obitelji u kojima je primijećeno rizično ponašanje, te djeca s rizičnim ponašanjem. Rad s obiteljima I djecom s rizičnim ponašanjem umanjio bi odvajanje djece od svoje matične obitelji, i očuvanje obitelji, a bit će uključivani u projekt po preporukama Centra za socijalnu skrb Osijek.

Glavne aktivnosti u projektu čine edukativni treninzi za udruge na području Općine Erdut, kreativne radionice za djecu i mlade poput radionice kuhanja, plesa, filcanja vune, izrade svijeća i sl., škola volontiranja, obiteljsko savjetovanje, škola roditeljstva, promotivne aktivnosti poput Dana otvorenih vrata u Erdutu i Dalju, te zajedničke aktivnosti i uključivanje u postojeće sajmove I manifestacije na području Općine Erdut (Žive jaslice u Aljmašu, Sajam starih zanata i običaja u Dalju i druge).

Prijave za radionice koje počinju 1. lipnja 2012. godine u Erdutu i Dalju već su počele, djeca i mladi se mogu javiti u svojim školama, ili izravno na broj telefona 272-818 ili na e-mail.


Video: STV
 

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari