Filip Novosel: Osnovat ću crnački tamburaški sastav

Jedini stipendist s hrvatskih prostora na prestižnom njujorškom sveučilištu za jazz i suvremenu glazbu koji svira tamburu, Brođanin Filip Novosel, svojim instrumentom osvaja Ameriku, pa je, uz ispunjenje osobnog sna, taj mladić i izvrsna promocija Hrvatske.

Jedini stipendist s hrvatskih prostora na prestižnom njujorškom sveučilištu za jazz i suvremenu glazbu koji svira tamburu, Brođanin Filip Novosel, svojim instrumentom osvaja Ameriku, pa je, uz ispunjenje osobnog sna, taj mladić i izvrsna promocija Hrvatske.

Filip je magistar glazbene pedagogije, koji je prošlog ljeta među pedesetak mladih glazbenika iz svijeta u talijanskom gradu Bassano del Grappa kao najtalentiraniji student osvojio izravan upis i studij na sveučilištu The New School for Jazz and Contemporary Musici to na tamburi.

Njihove su reakcije izvrsne, jer nikada ništa slično nisu čuli ni vidjeli. Zanima ih naš folklor i naša kultura, egzotično im je kada netko na tamburi svira jazz, a u gradu otvorenog uma, gdje morate biti spremni na sve, što si neobičniji – to si bolji – prenosi Filip svoje dojmove nakon povratka u Brod nakon prvog, vrlo uspješno završenog semestra. Prvi susret s ogromnim gradom i mogućnostima nije ga zaplašio:

U početku sam se osjećao kao statist u nekom filmu, nisam mogao vjerovati da je sve onako kako sam samo mogao vidjeti na TV-u. Grad živi 24 sata, tu izbliza možeš vidjeti velike glazbenike, svoje idole… Sve je moguće…

Trebalo se naviknuti, no oduševljen je svime što je vidio i doživio, a posebno je sretan što svoja glazbena iskustva razmjenjuje s ljudima iz cijeloga svijeta. Tambura ih je, kaže, potpuno osvojila pa im je čak održao malo predavanje o koncertu Sto tamburaša.

Oduševili su se i mislim da je New York spreman za Sto tamburaša – vjeruje Filip.

U šali čak kaže:

Za pet godina tamo ću osnovati tamburaški sastav u kojem će svirati samo crnci i zvat će se Harlemski bećari

Nastavak dvogodišnjeg školovanja slijedi na jesen, i Filip se veseli tome nakon odmora u Hrvatskoj. Odnos s profesorima najviše ga je fascinirao:

Svaki se profesor postavlja kao najbolji prijatelj, za bilo koji problem možemo mu se obratiti na e-mail ili telefon.

A s profesorom gitare Richardom Boukasom, koji je grčkog podrijetla i stručnjak za brazilsku glazbu, osnovao je duet, brazilsko-balkanski mix.

Fasciniran je tamburašima i poželio je doći u našu zemlju. Uči jezik tako da dogodine planiramo turneju. Zamolio me da ga naučim neku hrvatsku pjesmu pa sam ga naučio staru čobansku “Padaj, kišo, nemoj na konjara” – kaže Filip, koji svoj odlazak u Ameriku, unatoč prvotnoj skepsi, doživljava kao potez života.

Iako voli sve vrste glazbe, sve više i sklada, na što ga potiču profesori, koji su, osim talenta, zamijetili njegovu veliku upornost i rad.
[blockquote]Zarađuje za život svirajući s bendom po klubovima

Sa specijalnom tamburom (koja može nekada “odglumiti” i gitaru, bendžo) i ekipom s “faksa” svira po klubovima, šireći mrežu znanaca i glazbenika, ali i kako bi zaradio za život u skupom gradu. Kada je kretao u New York, uz obitelj mu je pomogao Grad, nekolicina sponzora i njegovi kolege tamburaši, no zbog odličnih rezultata na kraju semestra očekuje i povećanje stipendije… Možda se nađe još koja kuna iz Grada, Županije ili Ministarstva jer ovaj mladić zasigurno na najbolji način promovira Hrvatsku u svijetu.[/blockquote]


Tekst: Marija RADOŠEVIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari