Premijer Zoran Milanović otvorio festival u Požegi

Festivalska povorka predvođena konjanicima Konjogojske udruge Vallis Aurea, krenula je od Željezničkog kolodvora prema Trgu Sv. Trojstva. Uz domaćina gradonačelnika Zdravka Ronka počasni gost u slavonskim kolima sa zapregom na Trg je stigao i premijer Zoran Milanović.

Festivalska povorka od oko šest stotina sudionika, predvođena konjanicima Konjogojske udruge Vallis Aurea, krenula je od Željezničkog kolodvora prema Trgu Sv. Trojstva. Uz domaćina gradonačelnika Zdravka Ronka počasni gost u slavonskim kolima sa zapregom na Trg je stigao i premijer Zoran Milanović.

Na festivalskoj pozornici građanima se obratio gradonačelnik Zdravko Ronko riječima:

Poštovane građanke i građani, dragi gosti, cijenjeni predsjedniče hrvatske vlade! Izuzetna mi je radost što smo se danas okupili na ovom našem baroknom trgu u Požegi uoči otvaranja Glazbenog festivala Slavonije Požega 2012. godine, festivala koji već evo 43 godine promovira tamburašku glazbu i tamburaški instrumentarij. Požega, tamburaška Meka, tamburaški Neshville, u srcu Zlatne doline i Slavonije, otvorenih vrata i ove jeseni dočekuje s radošću svakog svog gosta, kako bi mu i na ovom festivalu pjesme i tambure približio naše tradicijske vrijednosti i svo bogatstvo tamburaške glazbe ovog slavonskog podneblja.
Brojnim KUD-ovima, izlagačima, udrugama, orkestrima, tamburaškim sastavima, renomiranim pjevačima, Hrvatskoj radioteleviziji, brojnim pisanim i radijskim medijima, a posebno vama, obrtnicima, gospodarstvenicima, i posebno, posebno vama građanima, za sve ono što ste ugradili u ovu ljepotu riječi i zvuka, jedno veliko, veliko hvala. Vjerujem, dragi Požežani, da ćete zajedno s našim gostima ovih festivalskih dana uživati u ovoj ljepotici Zlatne doline, toj Slavonskoj Ateni, u pjesmi, plesu, tamburi, slavonskim delicijama i poznatim i priznatim zlatnim vinskim kapljicama. Želim vam dobro raspoloženje, dobar provod, puno novih prijateljstva i ugodnih okrjepa za dušu i za tijelo. Živjeli!

[span class=attention] POGLEDAJTE: Glazbeni festival Slavonije – Požega 2012 (program)[/span]Festival je proglasio otvorenim premijer Zoran Milanović:

Drage Požežanke i dragi Požežani, dragi domaćini i dragi Zdravko, gradonačelniče, u ovim teškim vremenima, a teška su i ljudima treba više samopouzdanja, postoje dvije vrste zabava: u krizi su često zabave niskih strasti, kruha i igara, ovo je zabava i proslava plemenitih strasti i dobrih običaja. Ona nam govori tko smo i što smo, govori nam koji nam je identitet, jer ljudi bez identiteta i bez svijesti i tome tko su i što su, vrlo često su lutalice u društvu i u životu. Nema naroda u Europi koji je tako mali kao naš, a tako različit, s toliko dijalekata, jezika, nošnji i običaja, a opet jedinstven, svoj. Ovakvi stupovi, ovakve manifestacije upravo rade ono što je bitno, utvrđuju naš identitet i u vremenima teškim kao što su danas, koliko god to možda neuvjerljivo zvučalo, ali još jednom nam daju vjeru i samopouzdanje. I bez vjere, a svatko ju mora definirati na svoj način, i bez samopouzdanja, nema pobjede, nema pobjede nad izazovima, nema pobjede nad teškoćama. Drage Požežanke i dragi Požežani, čast mi je otvoriti ove igre, ovu smotru tamburica, ovaj Glazbeni festival Slavonije! Živjeli i idemo zajedno do uspjeha.

U pratnji gradonačelnika Zdravka Ronka, premijer Milanović obišao je “Trg starih zanata i rukotvorina”, kako je prigodno preimenovan prostor ispred Gradske kuće. Na oko dvadeset štandova svoje uratke izložili su proizvođači cijele Slavonije, od Vinkovaca, Đakova, Osijeka, Sikirevaca, Donjih Andrijevaca, Vrpolja do Zagrađa, Slavonskog Broda, Cernika, Nove Gradiške i Požege. Ponuđeni su opanci, čizme, torbe, kandžije, zlatovez, narodne nošnje, ručno tkani predmeti, lutke u narodnoj nošnji, šeširi, šokačke hlače, reklje, slike, dekorativne boce i td. itd. Prezentirana je ukupna slavonska ponuda tradicijskih predmeta-suvenira, koje festivalskih gosti mogu ponijeti za uspomenu.

U kratkom susretu s članovima Europskog omladinskog tamburaškog orkestra, premijer se upoznao s njihovim djelovanjem, programom desetodnevnog kampa u Požegi i nastupom na Festivalu.

Ovogodišnji Glazbeni festival Slavonije Požega 2012. održava se pod visokim pokroviteljstvom dr. sc. Ive Josipovića, predsjednika RH.


Izvor: pozega.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari