Kreće HRT 3 – za vikend filmski maraton

HRT 3, novi kanal javne televizije,  u ponoć je započeo s emitiranjem jingleova na temu broja 3, a od subote kreće filmski maraton koji će trajati cijelog vikenda. Cjelovita programska shema novog HRT-ovog kanala kreće u ponedjeljak.


Istaknuo je to v.d glavnog urednika Hrvatske televizije Dean Šoša na susretu sa novinarima u četvrtak, tijekom kojega je javnosti predstavljena programska struktura novog kanala.

 “Pokretanje Trećeg programa HRT-a puno je više od ispunjavanja obveze iz Ugovora sa Vladom RH, to je vraćanje duga jednom vrlo važnom segmentu publike koja je proteklih godina bila zanemarivana.“, rekao je Šoša.  

Dodao je i kako se sadržaji zahtjevnije prirode nisu  mogli pronaći u udarnome terminu stoga je  ovo  HRT-ov povratak kulturi, umjetnosti i znanosti, i to u udarnim televizijskim terminima.

Novi kanal donosi i nove emisije, poput Animatika i Filmomata u sklopu kojih će se prikazivati kratki i animirani filmovi te emisije, poput  “Emisije” koja će se prikazivati od ponedjeljka do četvrtka.

Na HRT-u će ubuduće biti nešto manje američkih blockbustera u korist kvalitetnih filmova europske, azijske i južno američke kinematografije.

“Naša očekivanja su realna, svjesni smo kako nećemo napraviti revoluciju u smislu povećanja gledanosti, no, naš je cilj okupiti vjernu i mladu publiku koja će gledati zahtjevnije sadržaje”, rekao je Šoša.  Ipak, naglasio je, intencija nije napraviti elitističku televiziju koja će gubiti gledatelje i zanemarivati bilo koji dio publike.

V.d Glavnog ravnatelja HRT-a Domagoj Novokmet istaknuo je  kako se HRT 3 pokreće bez povećanja sredstava iz programskog budžeta, odnosno kako su sredstva za njegovu proizvodnju omogućena unutarnjim preraspodjelama.

Gledatelje HRT-a uskoro očekuju nove dobre vijesti – tako će već do kraja ove godine krenuti još jedan program, HRT 4, zamišljen kao informativni kanal koji će emitirati 24 sata na dan.

[blockquote]Filmski maraton na HRT 3

Subotnji maraton počinje sugestivnom ratnom dramom Zapadno bojište 1918. njemačkog redatelja Georga Wilhelma Pabsta, a nastavlja se jednom od najpotresnijih drama snimljenih pedesetih  u Hollywoodu – klasikom Mjesto pod suncem. Ovo kultno ostvarenje nagrađeno je sa čak šest Oscara te Zlatnim globusom za najbolji film.

Svi filmofili sigurno će uživati u remek-djelu talijanskog neorealizma Kradljivci bicikla koje potpisuje slavni redatelj i glumac Vittorio de Sica, a nakon toga slijedi prava poslastica za ljubitelje vesterna – Posljednji sumrak s Kirkom Douglasom i Rockom Hudsonom u glavnim ulogama.

Nismo zaboravili niti one koji vole emotivne priče, stoga se ovaj cjelodnevni filmski užitak nastavlja melodramom Angel, dok ćete večernje sate provesti u društvu Julianne Moore, Annette Bening i Marka Ruffala, zvijezda drame Djeca su dobro. Riječ je o zanimljivom ostvarenju nagrađenom s dva Zlatna globusa te nominiranom za četiri Oscara. Subotnji maraton završava neobičnim filmom Sukijaki Django Western, u kojem se na zanimljiv način spaja tradicija Divljeg zapada i Dalekog istoka.

Nedjeljno prijepodne provedite pak u društvu legendarnog Kirka Douglasa i Eleanor Parker – zvijezda filma Detektivska priča. Da je riječ o impresivnom ostvarenju najbolje dočaravaju hvalospjevi kritike koja ističe fantastične interpretacije i scenarij nabijen emocijama.

Slijedi remek-djelo Pandorina kutija, zatim još jedno vrijedno ostvarenje američke kinematografije – znanstvenofantastični film Stvar te dugometražni animirani film Gospodar prstenova koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje žanra.

Predah od američke produkcije u nedjeljno popodne donosi film Zaleđe poznatog iranskoga redatelja Jafara Panahija, zabavna drama koja na simpatičan način progovara o položaju ženske populacije u Iranu.

Večer donosi još jednu vrhunsku produkciju, film slavnog redatelja Ingmara Bergmana Fanny i Alexander. Ovo potresno, dojmljivo djelo inspirirano autobiografskim elementima osvojilo je četiri Oscara i brojne druge nagrade.

Dvodnevni maraton završava još jednim ostvarenjem manje poznate kinematografije, filipinsko-francuskim filmom Kinatay.

Vjerujemo da će vam početak emitiranja novog HRT 3 donijeti uzbudljiv filmski vikend te da će u ovako bogatom i raznovrsnom maratonu svatko pronaći nešto za sebe.[/blockquote]

HRT – Odjel za odnose s javnošću

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari