VIDEO: Grad Osijek nagradio HPD Lipa sa milijun lipa

U povodu novog velikog inozemnog rezultata na Međunarodnom festivalu pjevačkih zborova (International Choir Festival) Amsterdam 2012. gradonačelnik Krešimir Bubalo primio je članove i vodstvo HPD “Lipa” Osijek.


Uz čestitke na još jednom iznimnom predstavljanju Osijeka u inozemstvu, gradonačelnik Bubalo uručio je predsjedniku “Lipe” prof.dr. Željku Turkalju novčanu nagradu u iznosu od milijun lipa!!!, što su “lipaši” s oduševljenjem pozdravili.

Naime, “Lipa” je u konkurenciji kvalitetnih pjevačkih zborova iz više europskih zemalja osvojila nagradu za najbolje izabrani repertoar, dok je “zlatoruka” umjetnička voditeljica zbora, prof. Valerija Fischbach, proglašena najboljim dirigentom na Festivalu! Premda ovaj događaj nije bio primarno natjecateljskog karaktera, s dvije zaslužene posebne nagrade Lipa je postala najuspješniji pjevački zbor na amsterdamskom Festivalu, čime je nastavilo sjajan niz pjevačkih dostignuća na međunarodnoj razini. Osobito valja istaknuti kako je prof. Fischbach ovo već treće posebno dirigentsko priznanje s “Lipom” na međunarodnim natjecanjima u posljednjih 13 godina, nakon što ih je zaslužila i u Budimpešti 1999. i na Malti 2007. godine, u oba navrata kada je Društvo osvajalo zlatne diplome i plakete za kvalitetu pjevanja.


Na svom nastupu održanom u subotu, 29. rujna,
u svečanoj Bernard Haitink Hall na amsterdamskom Konzervatoriju, ukupno 36 “lipaša” izvelo je raznovrstan polusatni program iz različitih stilskih razdoblja, a činilo ga je šest skladbi hrvatskih i inozemnih autora: “Exultate Deo” Alessandra Scarlattija, “O Magnum Mysterium” Mortena Lauridsena, “Voda zvira” Josipa Štolcera Slavenskog, “Lastavice” Emila Cossetta, “Sleep” Erica Whitacrea i “Plaudite manibus” Branka Starca. U konkurenciji zborova koji su njegovali nešto drukčiji glazbeni izričaj, usmjeren više k jazzu, gospelu i pop-rocku, Lipa se izdvojila ozbiljnošću, težinom i zahtjevnošću repertoara, sastavljenoga gotovo potpuno od skladbi klasičnoga karaktera.
[span class=attention]POGLEDAJTE: Lipa osvojila dvije nagrade na festivalu u Amsterdamu[/span]

Podsjetimo, na putu za Amsterdam “lipaši” su zastali u njemačkom Pforzheimu, gdje su, u sklopu dugogodišnje uspješne kulturne razmjene između gradova-prijatelja Pforzheima i Osijeka, u Crkvi St. Antonius održali cjelovečernji koncert, na kojemu je festivalski program bio proširen s još nekoliko skladbi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari