Predstavljen kalendar za 2013. godinu sa motivima i likovima osječkih legendi

U sklopu projekta "Koja si ti LEGEnda?", koji potpisuju Umjetnička akademija u Osijeku i niz studenata Odjela za kulturologiju osječkoga Sveučilišta, ovih dana iz tiska izišao autohtoni i originalni osječki kalendar za 2013. godinu.

U sklopu projekta “Koja si ti LEGEnda?”, koji potpisuju Umjetnička akademija u Osijeku i niz studenata Odjela za kulturologiju osječkoga Sveučilišta, ovih dana iz tiska izišao autohtoni i originalni osječki kalendar za 2013. godinu, na kojemu se iz mjeseca u mjesec izmjenjuju motivi i likovi osječkih legendi poput Joze Trovača, “posljednjeg boema” Saše Benčeka, crvenog “fiće”, korza, haiku pjesnika Brune Andrića Brmbe i drugih.
    
Podsjetimo, projekt “Koja si ti LEGEnda?” inicirala je dekanica UAOS Helena Sablić Tomić, a svoju je premijernu promociju doživio u srpnju na Osječkom ljetu kulture. Tada je, s  Umjetničkom akademijom kao nositeljem, objavljen i predstavljen zbornik s ukupno 54 izabrana rada studenata četiri osječka fakulteta – Odjela za kulturologiju, Umjetničke akademije, Filozofskog i Učiteljskog fakulteta – na temu legendarnih osječkih likova, lokacija, događaja, udruga ili ustanova. Urednici i prireditelji zbornika bili su studenti kulturologije Barbara Balen Domazetović, Snježana Barić Šelmić i Tomislav Levak. Bio je to u potpunosti studentski projekt, jedino je poznati novosadski grafički dizajner Darko Vuković, inače vanjski suradnik na osječkoj Akademiji, potpisao vizualna rješenja samoga zbornika u tiskanom izdanju, ali i svih ostalih pratećih materijala, poput majica, plakata, naljepnica za automobil, filmića o legendama i drugoga, sada i kalendara.

U zborniku su objavljena 54 rada i on stoji 54 kune, što je referenca na 054, nekadašnji poštanski broj Osijeka. Ovaj kalendar stoji 31 kunu, što je referenca na novi poštanski broj, dakle 031. I svi ostali popratni materijali koštaju simbolično – 3,1 kunu 5,4 kune, 31 ili 54 kune. Na naslovnici kalendara dominira igra brojevima pa su u godini 2013. podebljane upravo posljednje dvije brojke, uz slogan ’13 je vaš sretan broj’. Svaka stranica kalendara, odnosno svaki mjesec preslika je jednoga od 13 plakata s osječkim likovima i motivima koji su prezentirani na Osječkom ljetu kulture.

Inače, kroz cijelu priču provlači još jedan osječki brend – tramvaj. Osim što simbolično sve priče povezuju tramvajske postaje, ljetos su osječki grafiteri oslikali jedan osječki tramvaj s prepoznatljivim logom ‘Koja si ti LEGEnda’, a on i dalje vozi ulicama grada. S ovim kalendarom nastavlja se cijela priča, a može ga se, po prigodnoj cijeni od 31 kune, kupiti na nekoliko lokacija – u knjižarama Nova i A. G. Matoš te na Umjetničkoj akademiji. Njegova dalja distribucija bit će organizirana u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Osijeka.

Valja istaknuti kako je cilj čitav projekt predstaviti i izvan Osijeka. Tako je prije dva tjedna uspješno prezentiran u Šibeniku, a već se dogovaraju nove promocije u drugim gradovima, kao što su Zagreb, Subotica, Novi Sad i drugi.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari