Red Roostersi osvojili London

Red Roostersi su bend iz Osijeka za kojeg ste svi vrlo vjerojatno već puno puta čuli. Osnovani su 2004. Godine, a na svom razvoju radili su polako i temeljito. Svojim nastupima najprije su osvojili domaću publiku u Osijeku i Slavoniji općenito, a kada su prvi put nastupili u Zagrebu, dobar glas o njima pročuo se i po cijeloj Hrvatskoj.

Od 2009. godine krenula su priznanja i nagrade pa je tako ovaj band osvojio nagradu Mega muzike i HGU-a za “Najperspektivniji mladi sastav”. Proljeće 2010. godine poguralo ih je korak dalje, čak i preko granica naše države pa su tako Roostersi dobili ponudu za gažu u Londonu nakon što ih je zamijetio manager kluba preko interneta.

Nakon čak tri odrađena nastupa u srpnju 2010. bend se vratio u Hrvatsku sa sjajnim dojmovima i kritikama engleske publike . No, njihove ambicije još uvijek rastu!

Red Roostersi vratili su u London po još nešto iskustva i lijepih sjećanja. Što su postigli i gdje su bili saznajte u intervjuu koji vam donosimo…


1. Za početak, možete li se ukratko predstaviti čitateljima! Tko su zapravo Red Roostersi, odakle dolaze i koliko su dugo na našoj sceni?

RED ROOSTERS: Znači The Red Roosters su rock and roll band iz Osijeka a na sceni smo (u različitim inkarnacijama) već 9 godina-prvi nastup je bio 04.06.2004. ako se ne varam.


2. Kada ste se “zaljubili” u glazbu koju svirate i odlučili oformiti bend?


RED ROOSTERS: Ja i Josip (Horvat,gitarist) smo išli zajedno u razred u srednjoj školi i otprilike u isto vrijeme smo počeli svirati gitare. Orijentirali smo se pretežno na stari rock i blues (koji i danas izvodimo) i održali par akustičnih “nastupa” na ulici nakon čega smo se bacili u potragu za ritam sekcijom koju smo našli nakon dosta traženja i to je zapravo bio početak Roostersa.


3. Može se reći kako ste već dugo na osječkoj glazbenoj sceni, što mislite o njoj i ima li perspektive za mlade, neafirmirane bendove u našem gradu?


RED ROOSTERS: Da, poprilično dugo. Nažalost perspektiva baš i nije sjajna jer mi smo zapravo postali neka konstanta i godinama čujemo za neke nove bendove koji se oforme i vrlo brzo nestanu. Ovdje ima malo interesa za neki rock generalno što rezultira malim brojem lokala gdje bendovi mogu nastupiti što je vrlo demotivirajuće pogotovo za neafirmirane bendove.


4. Evo, što se tiče jednog od vaših uspjeha saznali smo kako ste nedavno prisustvovali “Supa Jamu” u Londonu. Možete li nam ukratko objasniti što je to točno i kako ste dospjeli tamo?


RED ROOSTERS: Supajam je site za bendove gdje smo prijavljeni već neko vrijeme. Oni stalno organiziraju natječaje i ovaj put se radilo o natječaju za odlazak na festival “Benicassim” u Španjolskoj na koji smo se prijavili. Stvar je bila u tome da se radilo o natjecanju gdje su bendovi trebali zadovoljiti dva kriterija-imati dovoljan broj glasova publike i dobiti potvrdno mišljenje žirija. To su osmislili kako bi održali zadovoljavajuću kvalitetu budući da se glasovima može lako manipulirati. Mi smo prošli oba kriterija i naročito nam je bilo drago kada nam je čovjek iz Londona javio da smo prvi po broju glasova što je zaista ogromno postignuće s obzirom da je bilo prijavljeno oko 1000 bendova!


5. Kakvi su dojmovi nakon dolaska u Osijek? Jeste li zadovoljni mjestom na kojem ste se našli i jeste li očekivali više?

RED ROOSTERS: Drugi krug natjecanja je bio organiziran tako da je 14 bendova koji su prošli u drugi krug nastupalo uživo u dvije polufinalne večeri 01. i 03.07.Mi smo svirali 03.07. i iznenadili smo se da se polufinale održava u Power’s baru jer nam je taj klub bio poznat od našeg prvog posjeta Londonu 2010.Tada smo svirali u jednom klubu na istoj ulici koji je vrlo blizu Powersu. Power’s Bar je relativno mal klub ali je tu večer bio zaista pun publike a važnost svirke za sve bendove u konkurenciji je daleko premašivala dimenzije kluba.


6. Jeste li upoznali nove ljude, prijatelje, izvođače… Kakva je bila atmosfera?


RED ROOSTERS: S obzirom da je to bila svirka natjecateljskog tipa, atmosfera među izvođačima je bila zaista pozitivna i prijateljska što nas je pozitivno iznenadilo. Upoznali smo se sa svim izvođačima i sa dosta ljudi iz publike te razmijenili kontakte. Svaki bend je imao određen broj “svojih ljudi” u publici (tako i mi zahvaljujući našim londonskim prijateljima) ali su svi pratili sve izvođače tako da je generalna atmosfera bila odlična!


7. Posjetili ste zemlju poznatu kao “kolijevku” najpoznatijih svjetskih bendova poput grupe The Beatles, The Clash itd…Jeste li ikada razmišljali o preseljenju u veću državu ili grad?

RED ROOSTERS: O preseljenju u London definitivno jesmo razmišljali!Neki su nam savjetovali da bi za bend bilo bolje da se preselimo u Zagreb ali kad bi to radili bi tu stepenicu samo preskočili i otišli u London jer je tamo zaista centar za ovo što mi radimo. Baš smo se susreli s prijateljima glazbenicima iz Hrvatske koji su ovdje životarili radeći neke apsurdne stvari uz svirku a tamo vrlo pristojno žive od rock and rolla!


8. Smatrate li odlazak u London odskočnom daskom za daljnje svirke i imate li nekoga tko se bavi vašim marketingom koji je vrlo bitna komponenta u probijanju kroz pregršt odličnih bendova?


RED ROOSTERS: To svakako,ostvarili smo brojne kontakte i dobili stvarno dobre kritike od svih prisutnih slušatelja tako da sada treba gledati da se što prije tamo vratimo i povežemo što je više svirki moguće. Da, baš od nedavno imamo osobu vezano za sve to tako da se svi zainteresirani za bend jave našoj managerici Barbari!

Posebne zahvale ovim putem prenosimo Gradu Osijeku i Hrvatskom društvu skladatelja koji su nam financijski omogućili odlazak u London. Hvala im na velikoj podršci i promoviranju čak i izvan okvira naše države.


9. Mnogi za vas kažu da ste “drugačiji od drugih”. Što bi vi naveli kao bitnu stvar koja vas izdvaja iz mase?


RED ROOSTERS: Mislim da nas je od početka izdvajao stil glazbe koji izvodimo. Tada smo mislili da je to lokalna stvar jer nitko u Osijeku nije bio sličnog usmjerenja , ali nas je iznenadilo da takvih bendova baš nema ni širom Hrvatske a i šire. Uz to mislim da je ključna stvar što zaista uživamo u repertoaru koji izvodimo te što taj osjećaj uspijevamo podijeliti s publikom. Ta kemija s publikom nas nije nikad iznevjerila.

10. Planirate li uskoro održati koncert u Osijeku? Može li se znati datum i lokacija?

RED ROOSTERS: Nažalost Osijek je poprilično mrtav u pogledu svirki tijekom ljeta pa trenutno nemamo nešto zakazano ovdje. Taj nedostatak bilo kakvih sadržaja poslije završetka OLJM-a je žalostan jer je sigurno da bi bilo dosta zainteresirane publike.


11. Za kraj, planovi za budućnost… Imate li u vidu novi album, pjesmu, suradnju s izdavačima?


RED ROOSTERS: Prva stvar koju sad planiramo napraviti je snimiti spot za pjesmu “Send Her Back” te to izdati kao singl. Nakon toga planiramo otići u studio i snimiti sve pjesme koje imamo u demo verzijama plus nove, tek nastale stvari. Kada budemo imali kompletan paket to ćemo ponuditi izdavačima i odabrati onog s najboljom ponudom i vizijom za prezentaciju Roostersa.

Nakon ugodnog razgovora sa ekipom iz poznatog benda Red Roosters, možemo im samo zaželjeti još više sreće i uspjeha te zaključiti kako su zasigurno osvojili mnoge u Londonu bez obzira što će ih Španjolska još malo pričekati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari