Slama 2014. ponovo u Baranji! [PROGRAM]

Nakon što je dvije godine mjesto događanja Slame bio grad Osijek i nakon što su mnogi zavapili za povratkom Slame u njezino stanište Baranju, ove godine će se to i dogoditi.

Ipak, Slama se neće u potpunosti vratiti u prirodno okruženje, baranjsku oranicu, ali će biti “bliže kući”. Mjesto održavanja ove godine je belomanstirsko Šećeransko jezero i to 9. i 10. kolovoza.

Kao i prijašnjih osam godina na Slami vas očekuju brojna događanja, a između ostalog tu su i brojne radionice, predavanja te naravno tradicionalno spaljivanje skulptura koje će ove godine biti upriličeno tijekom oba dana festivala.

Cijena ulaznice iznositi će 25 kuna

PROGRAM:

Subota 9. kolovoz

15:00 DJ Loky Loyan – world & etno music
16:00 Savršeni Svemir – predavanje Matej Šimunić, stanovnik planeta Zemlje
17:00 Filozofija Svemira – radionica Srđan Ferenčak
18:00 Darovi vodi – izrada splavova i vjenčića od cvijeća i slame, radionica Nikole Fallera
20:00 Duet cvijeća – iz opere Lakme, Baracola – iz opere Hoffmanove Priče
20:15 Spaljvanje Ružnog pačeta – interaktivni multimedijalni performans
21:00 The Red Roosters 
22:30 DJ Šumski

Nedjelja 10. kolovoz

15:00 DJ Loky Loyan – world & etno music
16:00 Stručno vodstvo kroz park skulptura – Nikola Faller, umjetnički voditelj festivala
17:00 Sveta Geometrija – radionica Kristijan Hranić, Waldorfski pedagog
18:00 Ples – savršenost pokreta, Mira Sekereš
20:30 Spaljivanje Crva sumnje – multimedijalni performans u suradnji s plesni studio Shine feat Matej Šimunić

[blockquote]”Budući da broj devet simbolizira savršenstvo, odlučio sam ga uzeti kao ishodište za ovogodišnju temu. 

… Devet je najveći jednoznamenkasti broj. Pomnožimo li bilo koji broj s devet i zbrojimo znamenke rezultata, dobivamo uvijek devet. Kršćanska ezoterija razlikuje devet zborova anđela, devet krugova pakla i devet darova Duha Svetoga. Devet je također i planeta u našem sunčevom sustavu. Devet mjeseci sazrijeva ljudsko biće u majčinoj utrobi. Devet je dana Odin visio na Yggdrasilu kako bi stekao mudrost svijeta. Devet je Zeusovih kćeri, takozvanih Muza, zaštitnica umjetnosti. Devet je velikih svjetskih religija. Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru, a Krist je tijekom devetog sata izdahnuo na križu i nakon uskrsnuća devet se puta prikazao svojim učenicima. Kinezi broj devet povezuju s dugovječnošću, carem i zmajevima, kojih opet ima devet vrsta. U hinduizmu se devet pripisuje Brahmi, a Vishnu se inkarnira u devet avatara kako bi spasio Svemir. Jezik posjeduje, gramatički gledano, devet elemenata…

Međutim, što je to savršenost? Slušam često izreku: “Ništa nije savršeno, nobody is perfect” i to je postala uzrečica koja se koristi kao opravdanje i ispričnica, a perfekcionizam se počeo smatrati bolešću i opsesijom. Neki drugi opet tvrde, i to poprilično odlučno, da savršenstvo postoji, ali u nekom drugom svijetu. Ipak, kakav je to onda savršeni Tvorac koji je ovdje na Zemlji stvorio toliko nesavršenih bića?
Malo prihvaljivije mi je ipak da je moguće dostići savršenstvo u ovome životu i da tome treba svakako težiti, ali da je to jako teško, da se treba dobro namučiti i puno raditi na sebi, a to se postiže samo kroz točno određeni proces.

Čuo sam također da je savršenstvo zapravo posvuda oko nas, a posebno u nama, da je mali cvjetić pokraj puta, kapljica rose, zraka sunca i duga, svaka slamka od prve pa do zadnje – savršena. Pa kako onda ne bi bilo i ljudsko srce, svi ti organi, sve te žilice i žice, noge koje skaču i trče, ruke koje marljivo sve znaju raditi i svako i cijelo ljudsko biće u kojem se čitav Svemir ogleda! Ipak mi se tu neki glas javlja: “Cvjetić će uvenuti, oblak će zakriti sunce, a jednoga dana ono zauvijek će zaći, ispod duge nikad nećeš proći i slamke će sve do zadnje neki vuk otpuhnuti, a ljudska će bića i dalje raditi svakakve gluposti i patiti. Jednog dana svi će oni umrijeti – to ti nikako ne može biti savršeno.” A što ako ipak je?! Ako su svi ti bezbrojni oblici života, sva ta iskustva i izbori, radosti i patnje, ovdje samo zbog našeg učenja i rasta, i ako imaju svoj savršeni smisao – u s a v r š a v a n j e .

‘…Iz klice bezbroj puta niknuti i za oblak zaći.’ DA! Znam da mogu jednostavno prestati toliko energije trošiti na negaciju i sumnju. Što uopće mogu izgubiti promijenim li poput ružnog pačeta svoj ugao gledanja i otpustim pogrešna poistovjećivanja? Umjesto da hranim velikog crva što me nagriza, mogao bih svuda vidjeti savršeni smisao, a umjesto u strahu, živjeti u Skladu i Ljubavi!
Eto, umjetniče biraj sad, izbor je tvoj, a posljedice, ne brini, zasigurno stižu!

Sve radionice najavljene u programu Land art festivala otvorenog su tipa i nije se potrebno unaprijed najaviti.”[/blockquote]

[important title=Nagradna igra]Organizatori poklanjaju 9×1 ulaznicu za Slamu. U komentar upišite SiB me vodi na SAVRŠENU Slamu 2014.

DOBITNICI:
1. Renata Balog
2. Sanda Mucić
3. Saša Bagarić
4. Marijana Burić
5. Vlatko Kolarić
6. Dragana Ladnjak
7. Novela Bučanović
8. Željko Salai
9. Roland Marković[/important]

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari