Šareni tepisi od lišća i ove godine u Osijeku

Land art ili umjetnost u prirodi usmjerena je ka stvaranju u skladu sa prirodom. Prateći ritam godišnjih doba koriste se materijali karakteristični za podneblje i određeni period, koji su zbog toga uglavnom lako dostupni i ekonomični.

Radovi nastaju pod otvorenim nebom u kontaktu sa zemljom i elementima i pod utjecajem najraznolikijih vremeskih uvjeta. U stvaralački se proces kroz igru i rad unutar kreativnih radionica uključuju pored gostujućih umjetnika i studenti umjetničke akademije, učenici  srednjih i osnovnih škola pa čak i djeca vrtićke dobi. Na taj se način potiče razvoj zdravih estetskih vrijednosti i kreativnih vještina i zajedničkim se snagama oplemenjuje gradski prostor.

Prolaznost i biološka razgradivost sastavni su dio svakog umjetničkog djela. Promiču se načela ekologije i samodrživog razvoja i podsjeća na izvornu ulogu ljudskih bića kao baštinika planete Zemlje.

JESEN – grabljanje lišća

Raznobojno lišće svih vrsta i oblika opada sa krošnji drveća, vjetar ga raznosi i po tlu rasprostire. Nastaju veliki šareni tepisi, koji šuškaju pod nogama i zovu na pohođenje. Grabljanje – ta uobičajena, jendnostavna, repetativna radnja može biti i tehnika s kojom se postiže sklad tijela i duha poput zen majstora japanskih vrtova i razigrano oblikuju crteži slaveći trenutak ritma i boja jeseni.

[span class=camera]GALERIJA: Grabljanje šarenog lišća i šetnja parkom[/span]

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari