Što je bilo prvo, kruh ili pivo? Ne znamo, ali postoje dokazi kako su se runde piva ispijale u krčmama na području Mezopotamije čak 2700 godina prije Nove ere.
Najraširenije je alkoholno piće na svijetu, karakteristične arome
po hmelju, a dobiva se alkoholnim vrenjem pivske sladovine pomoću
pivskog kvasca. Za proizvodnju piva tradicionalno se koriste
osnovne sirovine: slad, hmelj, kvasac i vodu, te neslađene
sirovine (kukuruzna krupica, riža, ječam i pšenica), a kvaliteta
piva ovisi o čistoći i sastavu tih sirovina.
Na hrvatskom se tržištu može pronaći svih vrsta piva, od
sveprisutnih domaćih lagera, preko kvalitetnih lokalnih brendova,
pa sve do pivskih rariteta koji se proizvode u malim količinama
ili svjetski poznatih kvalitetnih inačica koje su pravi blagoslov
za pivske sladokusce.
Vrsta piva ima preko tisuću jer su kombinacije s prethodno
navedenim sirovinama proizvodnje neograničene. Dvije osnovne
podjele piva su ale i lager, a glavna razlika je u kvascu i
procesu fermentacije.
Ale je najstarija vrsta piva gdje kvasac fermentira pri
temperaturi (od 14 do 23°C). Ale piva su gušća i malo slađa jer
fermentacija ne završava potpunom pretvorbom šećera u alkohol.
Moderni aleovi sadrže hmelj, koji čuva pivo, gorkog su biljnog
okusa i izjednačavaju slatkoću slada. Primjerci ale piva u
Hrvatskoj Nova Runda Pale Ale, Zmajska pivovara Pale Ale,
Corsendonk Agnus, Maredsous Abbaye Blonde, Wychwood Dr.Thirsty`s
i sl.
Lager se proizvodi na nižim temperaturama od alea (od 6 do 13°C),
a pri procesu fermentacije kvasac donjeg vrenja kvasac sliježe na
dno. Ponekad zbog agresivnije fermentacije lagera ostavlja iza
sebe manje slatkoće i okusa nego kod ale-ova. Poznata lager piva
su Ožujsko, Karlovačko, Pan, Osječko, Velebitsko, Budweiser i sl.
Izvor informacija urednik je gastro-portala Punkufer.hr
Ribafish.
[important title=Nagradna igra]Kako bi osvojio nagradni paket
svijetlog Velebitskog piva s kojim te časti American Bar Dollar odgovori na slijedeće pitanje:
“Kako se stručno naziva strah od prazne čaše piva
?”
Dobitnik je: Krstić Marin
Vaše odgovore pišite u komentar ovog članka.[/important]