Osječka pivska scena: Četiri djevojke u potrazi za Plavušom

Kao što već znate, svaki dio Hrvatske ima svoju tradiciju, pa tako i Slavonija. Uz ukusnu hranu imamo i tradiciju ispijanja piva. Kako bismo vam bolje predstavili ovu tradiciju obišle smo dvije, nama najbolje pivnice u Osijeku i isprobale gdje lege vole popiti dobro pivo te kroz razgovor sa vlasnicima saznali nešto više o samim početcima tih objekata.



Prvo ćemo vam predstaviti Beertiju, jednu od oaza za pivoljupce Osijeka. Za Beertiju je zaslužan Ivan Vuković koji je nakon 18 godina rada u ugostiteljstvu odlučio sa suprugom otvoriti vlastiti objekt. Kada smo ga pitali zašto se baš odlučio za pivnicu i taj naziv rekao je: “Odlučili smo otvoriti kafić koji bi spojio dvije stvari koje najviše volimo, a to su odlična kava i pivo, stoga imamo ovako velik izbor piva. Naziv je došao kao igra riječima koja bi šaljivo asocirala na klasičnu “birtiju”, ali i na pivsku priču jer se iz naslova odmah može uvidjeti što prvenstveno nudimo.”

Još jedna posebnost je da je skoro sve u toj pivnici ručni rad. Naime, Ivan je uz pomoć oca odlučio izrađivati namještaj, a ta izrada trajala je tri mjeseca nakon čega su vrata otvorili 15. studenoga 2016. godine.



Ponuda

U ponudu su odlučili ubrojiti većinom hrvatska piva (Osječko, Zmajsko, Pivnica Medvjedgrad itd.), no nude i razna strana piva, od engleskih pa sve do belgijskih. Kako bi se malo odmaknuli od industrijski proizvedenih pivaodlučili su gostima približiti domaća (craft) piva. Kako se nisu ograničili samo na piva, u ponudi imaju i tople napitke, bezalkoholna pića i ostala alkohola pića.

Na pitanje postoji li nešto u ponudi što bi vlasnik htio posebno izdvojiti, rekao je: “Osim što nudimo nabolje craft pivo u Hrvatskoj, Zmajsko, surađujemo i sa zagrebačkom pivovarom u usponu The Garden čija su piva sve traženija te zadarskom Zadružnom pivovarom u vlasništvu dvaju sestara koje proizvode pivo imena Plavuša.”

Zanimalo nas je i što gosti preferiraju te koji su njegovi favoriti iz čega smo saznali kako lege najviše traže hrvatska craft piva, a on osobno najviše voli Zmajsko i Garden, a od stranih belgijska piva.

Za kraj smo htjeli znati i vlasnikovo mišljenje o osječkoj pivskoj sceni na što nam je rekao: “Smatram da je svakako došlo do poboljšanja u posljednjih godinu dana i da Osječani, ali i turisti imaju odličan izbor piva, odnosno sve što im treba. Sve više ljudi odlazi u pivnice, a samim time započinje kultura ispijanja piva u Osijeku.”

Beertija je svakako mjesto za dobar provod. Napredak ove pivnice neće stati, jer se trude uvesti još novih vrsta piva, te kroz mjesec dana planiraju otvoriti terasu na kojoj će lege, kao i naravno ostali gosti, moći uživati u svome pivu uz sunčane zrake.

Sljedeće mjesto koje smo posjetili je Gajba, kušaonica piva Tibora Kainza.

Sve je započelo osnivanjem internetske stranice www.gajba.hr, na kojoj ste mogli naručiti strano ili domaće pivo, cijene su bile prihvatljive, a dostava na samu kućnu adresu. Legama se svidjela takva pristupačnost, te su počeli predlagati otvaranje lokala u kojem bi mogli probati neka od mnogobrojnih piva koje Gajba nudi. 

Kako vlasnik Tibor kaže, sama ideja mjesta je da gosti imaju mogućnost isprobati razna piva, naučiti nešto o istima, ali i dobro se provesti uz druženje i ugodnu atmosferu.

Gajba trenutno nudi oko 160 vrsta piva, raznih stilova, vrsta i zemalja podrijetla. 80 je stalnih, dok se ostala redovita mijenjaju. Mogu se pronaći i hrvatska piva manjih pivovara, jer je jedan od ciljeva vlasnika i da ih promovira i upozna ljude s raznolikošću piva.

Zemlje slavne zbog piva, ali i one malo manje poznate

Države iz kojih se pivo nabavlja izabrao je vlasnik osobno, a kako sam kaže, birao ih je od onih najpoznatijih, kao što su Češka, Njemačka i Engleska, pa do onih neobičnih i neočekivanih, kao što je Italija. U ponudi su i piva iz Austrije, Škotske, Belgije i SAD-a, a gotovo svaka od tih zemalja imala je i zanimljivu priču i povijest vezanu uz pivo.

Gosti u Gajbi mogu kupiti pivo i ponijeti ga kući, ali ga mogu i popiti u lokalu, a ako ih što zanima, slobodno mogu upitati osoblje lokala, koje ima veliko znanje o pivima. Cijene su pristupačne, a to vlasnik objašnjava svojom željom da ljudima ponudi veći asortiman piva, koja oni mogu probati u svom gradu, a ne moraju odvojiti previše novca za njega.



Sam vlasnik na pitanje koje mu je pivo omiljeno nije znao odgovoriti, jer, kako kaže, voli mnoge vrste i ne bi mogao izabrati samo jedno zato što su sva drukčijeg sastava, arome, pa čak i načina ispijanja.

Ako ste i vi zaljubljenik u različite vrste piva, svakako posjetite osječki festival Craft piva koji se održava ove subote u Sunčanoj ulici. Više o programu potražie OVDJE

Tekst: Marija Cindrić, Brigita Petrušić, Nina Viljanac, Tena Vuksanić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari