Kao što već znate, svaki dio Hrvatske ima svoju tradiciju, pa tako i Slavonija. Uz ukusnu hranu imamo i tradiciju ispijanja piva. Kako bismo vam bolje predstavili ovu tradiciju obišle smo dvije, nama najbolje pivnice u Osijeku i isprobale gdje lege vole popiti dobro pivo te kroz razgovor sa vlasnicima saznali nešto više o samim početcima tih objekata.
Prvo ćemo vam predstaviti Beertiju, jednu od
oaza za pivoljupce Osijeka. Za Beertiju je zaslužan Ivan
Vuković koji je nakon 18 godina rada u ugostiteljstvu odlučio sa
suprugom otvoriti vlastiti objekt. Kada smo ga pitali zašto se
baš odlučio za pivnicu i taj naziv rekao je: “Odlučili smo
otvoriti kafić koji bi spojio dvije stvari koje najviše volimo, a
to su odlična kava i pivo, stoga imamo ovako velik izbor piva.
Naziv je došao kao igra riječima koja bi šaljivo asocirala na
klasičnu “birtiju”, ali i na pivsku priču jer se iz naslova odmah
može uvidjeti što prvenstveno nudimo.”
Još jedna posebnost je da je skoro sve u toj pivnici ručni rad. Naime, Ivan je uz pomoć oca odlučio izrađivati namještaj, a ta izrada trajala je tri mjeseca nakon čega su vrata otvorili 15. studenoga 2016. godine.
Ponuda
U ponudu su odlučili ubrojiti većinom hrvatska piva (Osječko,
Zmajsko, Pivnica Medvjedgrad itd.), no nude i razna strana piva,
od engleskih pa sve do belgijskih. Kako bi se malo odmaknuli od
industrijski proizvedenih pivaodlučili su gostima približiti
domaća (craft) piva. Kako se nisu ograničili samo na piva, u
ponudi imaju i tople napitke, bezalkoholna pića i ostala alkohola
pića.
Na pitanje postoji li nešto u ponudi što bi vlasnik htio posebno
izdvojiti, rekao je: “Osim što nudimo nabolje craft pivo u
Hrvatskoj, Zmajsko, surađujemo i sa zagrebačkom pivovarom u
usponu The Garden čija su piva sve traženija te zadarskom
Zadružnom pivovarom u vlasništvu dvaju sestara koje proizvode
pivo imena Plavuša.”
Zanimalo nas je i što gosti preferiraju te koji su njegovi
favoriti iz čega smo saznali kako lege najviše traže hrvatska
craft piva, a on osobno najviše voli Zmajsko i Garden, a od
stranih belgijska piva.
Za kraj smo htjeli znati i vlasnikovo mišljenje o osječkoj
pivskoj sceni na što nam je rekao: “Smatram da je svakako
došlo do poboljšanja u posljednjih godinu dana i da Osječani, ali
i turisti imaju odličan izbor piva, odnosno sve što im treba. Sve
više ljudi odlazi u pivnice, a samim time započinje kultura
ispijanja piva u Osijeku.”
Beertija je svakako mjesto za dobar provod. Napredak ove pivnice
neće stati, jer se trude uvesti još novih vrsta piva, te kroz
mjesec dana planiraju otvoriti terasu na kojoj će lege, kao i
naravno ostali gosti, moći uživati u svome pivu uz sunčane zrake.
Sljedeće mjesto koje smo posjetili je Gajba, kušaonica
piva Tibora Kainza.
Sve je započelo osnivanjem internetske stranice www.gajba.hr, na kojoj ste mogli
naručiti strano ili domaće pivo, cijene su bile prihvatljive, a
dostava na samu kućnu adresu. Legama se svidjela takva
pristupačnost, te su počeli predlagati otvaranje lokala u kojem
bi mogli probati neka od mnogobrojnih piva koje Gajba nudi.
Kako vlasnik Tibor kaže, sama ideja mjesta je da gosti imaju
mogućnost isprobati razna piva, naučiti nešto o istima, ali i
dobro se provesti uz druženje i ugodnu atmosferu.
Gajba trenutno nudi oko 160 vrsta piva, raznih
stilova, vrsta i zemalja podrijetla. 80 je stalnih, dok se ostala
redovita mijenjaju. Mogu se pronaći i hrvatska piva manjih
pivovara, jer je jedan od ciljeva vlasnika i da ih promovira i
upozna ljude s raznolikošću piva.
Zemlje slavne zbog piva, ali i one malo manje
poznate
Države iz kojih se pivo nabavlja izabrao je vlasnik osobno, a
kako sam kaže, birao ih je od onih najpoznatijih, kao što su
Češka, Njemačka i Engleska, pa do onih neobičnih i neočekivanih,
kao što je Italija. U ponudi su i piva iz Austrije, Škotske,
Belgije i SAD-a, a gotovo svaka od tih zemalja imala je i
zanimljivu priču i povijest vezanu uz pivo.
Gosti u Gajbi mogu kupiti pivo i ponijeti ga kući, ali ga mogu i
popiti u lokalu, a ako ih što zanima, slobodno mogu upitati
osoblje lokala, koje ima veliko znanje o pivima. Cijene su
pristupačne, a to vlasnik objašnjava svojom željom da ljudima
ponudi veći asortiman piva, koja oni mogu probati u svom gradu, a
ne moraju odvojiti previše novca za njega.
Sam vlasnik na pitanje koje mu je pivo omiljeno nije znao
odgovoriti, jer, kako kaže, voli mnoge vrste i ne bi mogao
izabrati samo jedno zato što su sva drukčijeg sastava, arome, pa
čak i načina ispijanja.
Ako ste i vi zaljubljenik u različite vrste piva, svakako
posjetite osječki festival Craft piva koji se održava ove subote
u Sunčanoj ulici. Više o programu potražie OVDJE
Tekst: Marija Cindrić, Brigita Petrušić, Nina Viljanac, Tena
Vuksanić