
Prvu nagradu odnio je i na Državnom prvenstvu u kuhanju fiša 2022. godine također bio prvak Hrvatske
Poznato je već da je državni šampion na nedavno održanoj Najvećoj hrvatskoj fišijadi višestruki prvak Erik Munk iz Luga. U zavidnoj konkurenciji s preostalih skuhanih 250 fiševa, Munk je zasjeo na tron!
I to nije sve, jer je prvu nagradu odnio i na Državnom prvenstvu u kuhanju fiša 2022. godine također bio prvak Hrvatske. Također, u Mađarskoj je na 46. državnom natjecanju MA-HAL u Zalaegerszegu osvojio prvo mjesto u kategoriji “dunavskog fiš paprikaša“ i postao državni prvak.
Uz to, 2016. godine u Balatonszárszóu osvojio je naslov prvaka Karpatskog bazena u kuhanju fiš paprikaša. Taj je naslov obranio i šest godina kasnijie, 2022. godine u Batini.
Zaštitno lice mađarske tvornice tijesta
A kako nije samo hrvatski, već i višetruki mađarski šampion u kuhanju ovog omiljenog baranjskog slavonskoga jela, pripala mu je čast biti reklamno lice jedne od najvećih tvornica tijesta u Mađarskoj.

“Uz to što sam prvak Mađarske, također sam i dvostruki prvak Panonske nizine“, rekao je za SiB.hr ovaj majstor fiša koji je i ove godine u Belom Manastiru s razlogom zasjeo na prvo mjesto.
Pa iako smo, moramo priznati, mislili da nam neće reći, Munk je ipak otkrio svoju tajnu dobroga, rekli bismo najboljega fiša. Na prvome mjestu je, kaže – ljubav!
Trikovi i važni detalji fiša
“Naravno, ljubav nije dovoljna pa tako treba biti dobra začinska paprika, dobra riba i prava minutaža“, kaže Munk.

Kao što se i pretpostavlja, za fiš koristi samo baranjsku začinsku papriku i preferira kuhati fiš od više vrsta riba. No, na natjecanjima gdje se u fiš isključivo mora stavljati šaran, kaže u šali, neće se buniti.
“Tada kuham malo intenzivnije nego kad je u fišu više vrsta ribe“, ispričao nam je Munk, rekavši da se mora voditi računa i o minutaži. Konkretno, riječ je o oko 25 do najviše 30 minuta kuhanja, no obvezno, kaže ovaj majstor fiša, na jakoj vatri.

“To pak ovisi je li riba posoljena ili nije, a vrijeme kuhanja svakako utječe na sam fiš koji se nipošto ne kuha na slaboj vatri, bilo gdje da se kuha“, savjetuje Munk.
Naravno, još je tu pokoji trik i rekli bismo, dugogodišnje iskustvo, ali i činjenica da je Munk, zajedno s Udrugom Mladih Lug organizator “Paprikafesta”. Pa tko će bolje nego on znati koja je najbolja paprika za fiš, ali i sve sitne, ali bitne tajne ovog, mnogim Baranjcima i Slavoncima najdražeg jela.



