
Članovi udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije izradili su rezanac dug 18,8 metara u čast 188 kilometara hrvatskog toka Dunava
Nikad veći broj ekipa, čak 31 iz čitave Slavonije, Srijema i Baranje okupilo se na fišijadi u Vukovaru u subotu, javlja Turistička zajednica grada Vukovara.
“Zamirisala je šetnica uz Dunav, Vukovar se pretvorio u najveći open-air restoran u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Pripreme su krenule još od petka od ranog jutra. Ložila se vatra, naredali se kotlići, a stručni sud sastavljen od profesionalaca udruge Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) te Zvonka Barića, prvaka Hrvatske u fišu i Marka Štrobiliusa, vlasnika i kuhara restorana Gondola iz Sotina, nije imao nimalo lagan zadatak”, priopćila je vukovarska TZ.
Na kraju fišijade proglašeni su i pobjednici. Najboljim fišem proglašen je onaj ekipe Momo iz Kneževih Vinograda, drugo mjesto osvojila je ekipa Hladno pivo, a treće Petaračke buše.

Nagrade najboljima osigurali su pokrovitelji, prvu nagradu Vukovarsko pivo, drugu nagradu vukovarski restoran Stari toranj, a treću vukovarska tvrtka Confirmo.
Majstori fiša tijekom kuhanjaj pokazali su da je važno sudjelovati pa su tako razmjenjivali iskustva i družili se. No,, složili su se da je najvažnije imati vrhunsku ribu, dakako onu koja pliva u Dunavu, ali i vino za fiš, kvalitetnu crvenu mljevenu papriku te iskustvo u kuhanju.

“Nije se zaboravilo ni na tipične rezance kakvi se serviraju uz ovo jelo. Od njih se ove godine na Dunav festu napravila prava gastro atrakcija “Široki rezanci dugi kao Dunav“, koju potpisuje Vukovarsko pivo. Članovi udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije izradili su rezanac dug 18,8 metara u čast 188 kilometara hrvatskog toka Dunava”, stoji, između ostalog, u objavi vukovarske Turističke zajednice.
Inače, ova manifestacija primjenjuje održivu gastronomiju i zero waste pristup te edukacije. Direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je da je fiš zaštitni znak vukovarske gastronomije.