
Marko Alilović osječki je kuhar s bogatim međunarodnim iskustvom koji je ujedinio strast prema azijskoj kuhinji i znanja stečena širom svijeta
U sklopu serijala ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” svake druge nedjelje iznosimo priču o lokalnim pojedincima koji dokazuju to kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaju plodno tlo za razvoj brojnih poduzetničkih inovacija.
Danas je u pitanju 40-godišnji Marko Alilović, Osječanin koji je, nakon dugogodišnjega rada u inozemstvu i na Jadranu, u širemu centru rodnoga grada odlučio otvoriti jedinstveni azijsko-europski restoran pod nazivom LULU fusion bistro.
U želji za time da postane što boljim kuharom, što mu je i struka, u dogovoru s ocem odlučio je položiti ispite i započeti raditi na teretnome brodu s ciljem kasnijega zapošljavanja na kruzerima. Nakon nekoliko mjeseci provedenih u Njemačkoj, vratio se u Hrvatsku i započeo svoj prvi ozbiljan posao u kuhinji pod mentorstvom Stephana Macchia koji mu je otvorio pogled na rastuću gastronomsku scenu u zemlji.
”Zbog oca koji je radio u Jakarti, otputovao sam u Indoneziju i tamo odradio staž. Prvi sam se puta tamo susreo s azijskim namirnicama i kulturom, što mi se iznimno svidjelo. Nakon toga, odškolovao sam se u londonskom institutu pod nazivom Le Cordon Bleu te radio kako u tamošnjim restoranima, tako i na još četiri sezone u Novalji s Borisom Šuljićem. Istaknuo bih i rad u Beču te s Davorom Bienenfeldom u čijemu sam objektu dobio slobodu kreativnosti i stekao iskustvo vođenja gastro entertainment restorana”, započinje Marko razgovor za SiB.hr.
Stečena je znanja odlučio pretočiti u vlastiti azijsko-europski restoran u srcu grada na Dravi
Kako je u Jakarti radio u pet različitih restorana, odnosno u japanskome, kineskome, talijanskome, indijskome i američkome, a i uvidjevši to kako je upravo koncept ‘asian fusion’ restorana postao popularan što u svijetu, što u Hrvatskoj, tako je u želji za time da ga prenese i u Osijek u svibnju 2023. godine otvorio vlastiti ugostiteljski objekt.
”Ono što nas svakako izdvaja od ostalih restorana u Slavoniji i Baranji specifični su okusi za navedenu vrstu kuhinje, ali i poznavanje azijskih namirnica i prezentacija tih jela, od kojih su nam najprodavanija ‘tonkatsu’ lungić, ramen i piletina ‘tikka masala’. Smatram da nema nikakve tajne u vođenju takvog objekta, već samo svakodnevni trud, rad, kreativnost i želja za time da budemo sve bolji”, ističe poduzetnik.

U svojemu objektu trenutno broji petero zaposlenika, a budući da još uvijek djeluju u okviru manjega lokala, i međusobno i s gostima njeguju iznimno prisan i izravan odnos. Upravo su mu djelatnici koji su mu uvijek spremni pomoći i posjetitelji koji mu dolaze još od otvorenja objekta, kaže Marko, najveća podrška i pokazatelj kvalitete njegova rada.
”Prednosti su ovoga posla te da mogu raditi ono što volim te osobno, ali ponajviše zadovoljstvo gostiju koji prepoznaju naš trud i rad. Unatoč nedostatku slobodnoga vremena, svakodnevnome stresu te cjelodnevnome boravku u restoranu, sve se to na kraju isplati. Upravo to stjecanje iskustva u raznim restoranima i rad sa spomenutim mentorima pokazali su mi to da je poslovanje u svakome mjestu različito, pa je važno stalno ulagati u sebe i posao da bi sve to moglo dobro funkcionirati”, napominje Marko.
U slobodno vrijeme trenira, sluša glazbu i provodi vrijeme s obitelji, dok mu se planovi s restoranom usmjeravaju prema zauzimanju još čvršće pozicije na osječkoj gastronomskoj sceni, a sve u želji za time da postane pravi mali lokal svjetske kvalitete koji Osijek zaslužuje.
”Naoružajte se znanjem, strpljenjem, voljom i strasti i uspjeh ne može izostati”

”Razvoj gastronomske scene u Slavoniji i Baranji ide u jako dobrome smjeru, iako bih osobno volio da se kreće i malo brže. Naime, ponuda koju nudi većina restorana sramežljiva je s obzirom na to koliko toga imamo za ponuditi, no uvjeren sam u to da će to sve s vremenom nadoći i biti sve bolje. Svima koji se žele upustiti u spomenutu sferu poduzetništva poručio bih, stoga, da se naoružaju znanjem, strpljenjem, voljom i strasti jer uspjeh potom ne može izostati, ali i da svakako pronađu svoj model kojime će se izdvojiti od ostalih u gradu te tako uspjeti pronaći svoju publiku”, zaključuje poduzetnik.
Serijal ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” otkriva inspirativne priče ljudi koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju poduzetništva na našim prostorima. Marko Alilović osječki je kuhar s bogatim međunarodnim iskustvom koji je ujedinio strast prema azijskoj kuhinji i znanja stečena širom svijeta kako bi u srcu grada na Dravi stvorio jedinstveni gastronomski kutak koji na tanjuru spaja tradiciju i inovaciju.
Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: redakcija@sib.hr.