
Iako vinarija djeluje u našoj regiji i zapošljava lokalno stanovništvo, zanimljivo je to kako se sve donedavno usmjeravala isključivo prema izvozu proizvoda u Ameriku
Da se Baranja sve više razvija i u enološkom smislu, svjedoči sve veći broj kvalitetnih vinarija smještenih u njoj, i to posebno u manjim općinama kojima iste dobro služe za promociju. Osim toga što dobro kotiraju na karti Hrvatske, neke od njih surađuju i sa svjetski poznatim licima i brendovima kojima izvoze svoje proizvode.
Među takvima je i Mons Aureus (lat. ”zlatna planina”) iz Draža čiji vlasnik Ivan Čerina, iako rodom Dalmatinac, gotovo cijeli život živi i radi u New Yorku. Prepoznavši potencijal navedenoga mjesta, još 2008. godine tamo je kupio vikendicu s podrumom i vinogradom te otvorio istoimenu vinariju.
”Prvotno smo se usmjeravali prema ulaganjima u infrastrukturu, mehanizaciji i zemljištu. Kada su se stvorili uvjeti za preradu i skladištenje, počela je sadnja vinograda i obnova starih nasada”, ističe za SiB.hr Akoš Pinkert, menadžer proizvodnje i rođeni Baranjac iz Suze koji u navedenoj vinariji radi od početka 2019. godine.
U to je vrijeme već brojala nepunih osam hektara vinograda koji je tek ulazio u fazu da rodi grožđe punim kapacitetom. Od vinskih je sorti proizvodila Graševinu, Pinot sivi, Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah i Kadarku, dok je do prošle godine povećala kapacitet podruma i vinograda sortama kao što su Rajnski rizling, Traminac, Zeleni silvanac, Sauvignon blanc, Pinot crni, Zweigelt i Frankovka.
Usmjerava se prema SAD-u, a vina joj stoje godinama
”Trenutno radimo na 12,5 hektara, dok u proljeće sadimo još i Chardonnay, pa će se proizvodnja grožda prostirati na 13,5 hektara. Djelatnika je ukupno deset, i to većinom iz Suze, Zmajevca, Osijeka i Solina, a po potrebi zapošljavamo i sezonske radnike iz Draža i Kneževih Vinograda”, naglašava Pinkert.
Iako vinarija djeluje u našoj regiji i zapošljava lokalno stanovništvo, zanimljivo je to kako se sve donedavno usmjeravala isključivo prema izvozu proizvoda u Ameriku, točnije u New York, Floridu te otočje Turks i Caicos. Tako se i proizvodnja prilagođavala zahtjevima njihova tržišta.

”Naša su vina vrhunska, odležana i proizvedena suvremenom tehnologijom, ali na tradicionalan način, pa je proizvodnja izrazito dugotrajan proces. To posebno vrijedi za crna vina, pa tako, primjerice, Cabernet Sauvignon nakon fermentacije odleži šest do osam mjeseci u inox bačvama dok se ne istaloži i ne stabilizira. Poslije toga još tri godine sazrijeva u hrastovim Barrique bačvama od 225 litara te još četiri do šest mjeseci ponovno u inox bačvama dok se ne odrade sterilna filtracija i priprema za butelje. Nakon punjenja vino u buteljama provede još 12 do 18 mjeseci i tek je onda spremno za distribuciju”, objašnjava Pinkert.
Vinarija je dobitnica brojnih prestižnih međunarodnih nagrada
Ipak, 2022. godine krenuli su promovirati proizvode i na hrvatskom tržištu, i to u okviru ocjenjivanja i degustiranja vina na različitim manifestacijama kao što je nedavno održani WineOs. Na takvim sajmovima, uz promociju, dobiju i povratne reakcije krajnjih potrošača koje su, kaže Pinkert, uglavnom pozitivne. Potvrda su kvalitete njihovih vina i brojne nagrade.

”Graševina iz 2020. godine nagrađena je u Svetom Ivanu Zelini kao najbolje suho vino kontinentalne Hrvatske, a iste je godine proglašena šampionom graševine u Trnavi. Godine 2023. na međunarodnom natjecanju Go Grow naša je Graševina iz 2020. i 2021. godine dobila 92 boda i zlatnu diplomu, dok je prošle godine na Decanteru Graševina 2020. osvojila 93 boda i srebro, a Cabernet sauvignon iz 2018. godine 88 bodova i broncu. Uz to, Merlot, Pinot sivi, Graševina i Cabernet sauvignon na više su ocjenjivanja nagrađeni zlatom i srebrom, a Rose 2023. prošle je godine na Vinatlonu proglašen šampionom ružičastih vina”, navodi Pinkert.
U konačnici, sve te pozitivne reakcije iz vinskoga svijeta potaknule su ih na to da krajem 2022. godine otvore vlastitu vinoteku u Solinu te tako zaokruže priču i spoje Baranju i s Dalmacijom. Iako im konkurencija stalno raste, iz spomenute vinarije ne brinu o svom daljnjem uspjehu s obzirom na sve što su do sada postigli.
”Dakako, u Slavoniji i Baranji postoji bezbroj vrhunskih vinara koji već imaju svoje tržište. Mi smo relativno novi i usmjeravamo se prema područjima u kojima su vina iz Slavonije i Baranje slabije zastupljena, pa tako dajemo svoj doprinos tome da što bolje ispromoviramo našu regiju u svijetu”, zaključuje Pinkert.

S obzirom na sve navedeno, nesumnjivo je to kako se Baranja sve više ističe kao značajna enološka regija, čime privlači pozornost kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Zahvaljujući vinarijama kao što je Mons Aureus, naša su vina već globalno prepoznata i priznata. Tako postupno iznova rušimo predrasude o tome kako se u Baranji ništa ne događa i kako za nju praktički nitko nije ni čuo budući da, kako stvari stoje, itekako ostvarujemo svoje potencijale na svjetskoj enološkoj sceni.