21. do 27. listopada

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Koncert Alana Hržice, Filmska RUNDA, Tehnicoolum, Ferivi polumaraton…

PIXSELL/PR/BFP

U predstojećem tjednu uživajte u koncertnim, tehnološkim, sportskim, kulturnim i filmskim manifestacijama u Osijeku i okolici

Ovoga vas tjedna očekuje nekolicina manifestacija koje se održavaju uglavnom u Osijeku i okolici, i to većinom povodom obilježavanja nekih značajnih dana.

Tako od utorka do četvrtka traje četvrto izdanje intermedijalnog festivala književnosti PUnKt. Njegov je organizator Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, a suorganizator Filozofski fakultet u Osijeku, uz podršku Društva hrvatskih književnika i nakladničke kuće Meandar Media.

Ono što povezuje Panoniju (P), Umjetnost (U), nove medije (n), Književnost (K) i teoriju (t) objedinjeno je kroz tri dana navedenoga festivala koji se održava na tri različite osječke lokacije – u prostorijama Akademije za umjetnost i kulturu i Filozofskom fakultetu te u Caffe baru Grejp. Njegova je glavna ideja, uz interpretaciju književnih djela iz perspektiva studenata i mentora, odnosno profesora, predstavljanje hrvatskih i inozemnih autora koji tumače svoja interpretirana djela, dok je njegovo svečano otvorenje zakazano za utorak u podne u Salonu 33 AUKOS-a.

22.listopad, 12:00 – 24.listopad, 23:59
Mjesto: Osijek

AUKOS: Četvrto izdanje intermedijalnog festivala književnosti PUnKt

Osim u koncertno, grad na Dravi ovoga se tjedna pretvara i u filmsko središte, i to zahvaljujući 9. Filmskoj RUNDI koja će se održati u petak i subotu u osječkom kinu Urania. Ovogodišnje izdanje revije donosi svježe, uzbudljive i nagrađivane kratkometražne filmove – od onih koji osvajaju festivale, preko novih osječkih produkcija.

Ulaz je na projekcije besplatan za sve posjetitelje, dok se cjelokupni program provodi uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade “Kultura nova”, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Turističke zajednice grada Osijeka i Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Istih će dana osječki Gospodarski centar postati mjesto održavanja sajamskih izložbi te kreativnih i edukativnih radionica budući da će se tada u njegovim prostorima upriličiti Tehnicoolum – Sajam tehničke kulture i strukovnih zanimanja.

Sajam se organizira u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka te pod sponzorstvom Grada Osijeka sa ciljem poticanja interesa kod djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću iz STEM područja. Oba će dana biti otvoren od 10 do 18 sati.

25.listopad, 10:00 – 26.listopad, 18:00
Mjesto: Gospodarski centar Osijek

Gospodarski centar Osijek: Tehnicoolum – Sajam tehničke kulture i strukovnih zanimanja

Kako Filmska RUNDA, tako se po deveti puta održava i Baranjski Ferivi polumaraton, i to u subotu s početkom u deset sati u prijemnom centru JU PP Kopački rit. Organizator je utrke Atletski klub “Slavonija-Žito” Osijek, dok su njezini suorganizatori Park prirode Kopački rit, Ferivi & CO, Športska zajednica Osječko-baranjske županije, Atletski savez Županije osječko-baranjske i Školski športski savez Osječko-baranjske županije.

Prijave se otvaraju u 8,30, početak je polumaratona u deset sati, u 10,30 start je Utrke građana i štafete “1/x” 3×5 km, a u podne počinju dječje utrke. Na sve se njih moguće prijaviti putem poveznice.

26.listopad, 10:00
Mjesto: Kopačevo

Kopački rit: 9. Baranjski Ferivi polumaraton

Također u subotu od 14 sati imate priliku besplatno sudjelovati u turniru Wingman Tournament Counter Strike 2 u gaming centru Log-Inn u Osijeku. Kao što naziv govori, igra se Counter Strike 2 Wingman, a format je turnira 2v2.

Zbog ograničenog broja mjesta, prijavite se na događanje na vrijeme porukom ili osobno u gaming centru Log-Inn. Najbolje igrače očekuju i vrijedne nagrade.

Subotnju večer rezervirajte za veliki koncert popularnog izvođača duhovne glazbe Alana Hržice. Glazbeni spektakl započinje u 19,30 sati u osječkoj dvorani Zrinjevac, pri čemu će Hržica publiku provesti kroz svoje najveće hitove, uključujući pjesme koje su postale zaštitnim znakom njegovog glazbenog stvaralaštva kao što su ”Nova Stvorenja”, ”Adonai”, ”Dijete ponosno”, ”Jahve”, ”Cijeno neprocjenjiva” i brojne druge.

Kao i uvijek na njegovim koncertima, očekuje se veliki broj posjetitelja, a atmosfera će biti ispunjena duhovnim žarom i ljubavlju prema glazbi. Ulaznice su već u prodaji na poveznici, a zbog velikog interesa, organizatori pozivaju sve zainteresirane na to da ih osiguraju na vrijeme. Osobe s invaliditetom i djeca do deset godina na koncert ulaze besplatno.

Među ostalim događanjima ističu se koncert Zagrebačkih solista u utorak, 26. izdanje Škole medijske kulture od srijede do nedjelje, znanstveno-popularno predavanje “Keto dijeta: kemijska evolucija metabolizma“ i 16. bloomiranje & kreativnost u petak, nove ‘storytelling’ ture ReActora u petak i u subotu, besplatni izlet za djecu na jezero Borovik, radionica “Leader I want to become“ i koncert zbora Evmolpeja u subotu, dvodnevna radionica bojenja tekstila i izrade botaničkih tinta u subotu i u nedjelju, ciklus radionica “She: Woman’s Empowerment” do 14. studenoga u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek te Mjesec hrvatske knjige do dana kasnije u Osijeku i Belišću.

>>> KALENDAR DOGAĐANJA U SLAVONIJI I BARANJI <<<

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na redakcija@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest