Velika manifestacija

Trodnevni MasterClass Graševine Croatica oduševio ljubitelje vina iz cijele regije

Katarina Živković

Iz Graševine Croatice poručuju kako su sinergija vinske struke, turističkog i gastro sektora te državnih institucija neophodni za provođenje usuglašene strategije kako bi graševina kao sorta ispunila svoj veliki potencijal i doprinos gospodarstvu

Nakon izrazito uspješnog prošlogodišnjeg MasterClassa, Graševina Croatica nastavila je s brendiranjem i organizacijom poslovnih susreta na odabranim lokacijama i vinskim položajima Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Ovogodišnji Graševina MasterClass održao se od 9. do 11. listopada s vrlo raznolikim programom, a događanju su se odazvali vinski profesionalci, distributeri, sommelieri i najznačajniji domaći mediji koji su kroz radionice, ali i B2B druženja otvorili bitne teme o pozicioniranju Graševine.

Događanje je započelo 9. listopada u Kutjevu u vinogradima Krauthaker, uz kušanje vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, a nastavilo se u vinarijama Galić i Sontacchi, gdje su se pod vodstvom sommeliera Darka Lugarića održale dvije radionice na teme “Dosljednost i izvornost vina i vinarija Graševine Croatice” i “erroir 2.0 vinogorja Slavonije i hrvatskog Podunavlja”. MasterClass u Kutjevu zaokružen je degustacijskom večerom u restoranu Slavonska kuća Vinkomir gdje su sudionici imali priliku kušati specijalitete lokalne kuhinje uz pažljivo odabrana vina.

“Nakon vrlo uspješne prve godine odlučili smo nastaviti s ovom odličnom praksom i pokazati novu destinaciju. Graševina, kao jedna od najznačajnijih sorti srednje Europe te najzastupljenija Hrvatska sorta, zaslužuje događanja ovakvoga tipa”, istaknuo je Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatice.

Drugi dan, rezerviran za konferenciju GO (Graševina Osijek), održan je 10. listopada u osječkom Centru za posjetitelje Tvrđa u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Turističke zajednice OBŽ i Graševine Croatica. Glavne su teme konferencije bile “Izazovi i prilike vinske industrije u Republici Hrvatskoj” i “Mijenjaju li milenijalci i generacija Z vinsko tržište?”. Istoga dana na položajima vinarije Erdut kušala su se vina prema odabiru iskusnog sommeliera Željka Garmaza, a poseban interes izazvala je Grand MasterClass radionica odabranih graševina koju je vodio Saša Špiranec u Starom podrumu Iločkih podruma.

U petak, 11. listopada posljednji dan MasterClassa započeo je u Vinariji Papak, uz organizirano kušanje graševina iz više zemalja po izboru vinskih stručnjaka Tome Jakopovića i Ive Kozarčanina, a zaokružen je Dunav Wine Festivalom na ladanjskom imanju Principovac u Iloku. Specijalizirani boutique festival u organizaciji Graševine Croatice u suradnji s TZ Vukovarsko-srijemskom županijom i hrvatskim vinskim portalom Vinski klub, ponudio je jedinstveno iskustvo za ljubitelje vina i pažljivo biranih gastro delicija, a uz odabrana vina Slavonije, hrvatskog Podunavlja i susjednih zemalja, renomirani kuhari Ivan Đukić, Saša Vojnović i Igor Vlatković pobrinuli su se za showcooking stage pripremivši na kreativan način jela koja su se savršeno sljubila s vinima za vrhunski doživljaj gastro kombinacija. Festivalski program vodila je Ana Radišić, dugogodišnja televizijska voditeljica i osnivačica podcasta “U oblacima s Anom Radišić”, a atmosferu su dodatno začinili glazbenici Marina Soldo i Dorian Brekalo.

“Ambiciozno smo pristupili organizaciji događanja jer smo htjeli kroz tri dana prikazati sve stilistike Graševine iz Hrvatske, ali i šire. Također, želja nam je bila dati uvid u različit cjenovni rang Graševine te u to koliko je ona vrijedna pažnje, dodatnog brendiranja i njegovanja u znanstvenom i stručnom smislu jer potencijali za gospodarstvo i turizam koje nam ova sorta pruža iznimno su značajni, a uvjeren sam u to da će u budućnosti dobivati na značaju sve više i više”, zaključio je predsjednik Graševine Croatice Renato Krčmar.

Iz Graševine Croatice poručuju kako su sinergija vinske struke, turističkog i gastro sektora te državnih institucija neophodni za provođenje usuglašene strategije kako bi graševina kao sorta ispunila svoj veliki potencijal i doprinos gospodarstvu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest