Zajednička energija posjetitelja, izlagača, umjetnika i glazbenika na HeadOnEastu stvorila je atmosferu koja će se pamtiti dugo nakon posljednjeg akorda i posljednjeg zalogaja
Na više od deset lokacija u osječkoj baroknoj Tvrđi smjestio se HeadOnEast koji je mnogo više od festivala. To je koncept koji slavi život, okus, zvuk i radost. Kroz tri dana programa prošlo je 25 tisuća ljudi koji su imali prilike vidjeti i osjetiti sve što nudi istok, od bogate gastronomije, preko vrhunskih vina i zanatskih piva, do posebne energije koja se proizvodi samo na istoku.
Preko stotinu izlagača, uglavnom vinara, obrtnika i ugostitelja, obogatilo je ponudu festivala i pokazalo kako su Slavonija, Baranja i Osijek turističke destinacije koje nude mnogo više od odmora – lakoću postojanja.
Najbolje su ribe na istoku
Kažu kako jedna čaša vina na dan poboljšava krvnu sliku, a sliku vinske kulture opravdao je spoj slavonskih i podunavskih vina i vinara smješten u Vino.gradu. Posjetitelji su tako na vinogradskoj pozornici mogli uživati u kombinaciji vrhunskih vina, rapa, funka i jazza uz Dementronomes, Vanju i Nešvil Funk i Electric Corn, a atmosferu je dodatno zaljuljao Cubismo. Ljubitelji craft piva uživali su u Beercuzu uz Vojka V, Psihomodo Pop, Letu štuke i Dadu Topića.
Vinil zona spojila je Beercuz i Vino.grad, a posjetitelji su mogli osjetiti miris starih ploča i svu raskoš povijesti glazbe kroz sajam gramofonskih ploča i vinil razgovore. Već kultni simbol za zabavu u Osijeku – In da Sofa bila je mjesto ugodnog druženja u dobro poznatom i omiljenom osječkom lounge-u. Dobra glazba i hrana nisu jedine karakteristike hedonizma. Znanje i mudrost uživanja provjerio je i predvodnik HeadOnKviza – najbolji i najveći lokalni influenser i master kviza Dean Kotiga.
Sva svjetla sjaje prema Tvrđi
Barokne zgrade osječke Tvrđe osvijetlili su desetci umjetnika i udahnuli joj potpuno novu vizuru. Svjetlosne instalacije spojile su povijesnu arhitekturu i modernu umjetnost stvarajući jedinstvene prizore koji ostavljaju bez daha. Svjetlosne instalacije oduševile su i najmlađe posjetitelje koji su mogli uživati u brojnim radionicama i programima za djecu, mlade i roditelje u Dječjoj stvaraonici, na Art Livadi i u Essekiraonici, dok je Pecs zona ponudila odličan DJ after program.
Kuda idu crne svinje?
I miris dobre hrane širio se Tvrđom. Dva vrhunska chefa pripremala su specijalitete od dvije namirnice koje odražavaju istinsku gastronomsku tradiciju ovog kraja. Crna slavonska svinja i dimljeni šaran bili su u središtu kulinarske prezentacije. Chef Tomica Đukić pripremio je kremasti rižoto od dimljenog šarana, a chef Igor Vlatković okupao je crnu svinju u pikantnom umaku uz palentu sa slaninom i lukom. Zahvaljujući kombinaciji tradicionalnih recepata i modernih interpretacija, uživanje u svakom zalogaju postalo je pravi doživljaj.
Hedonizam i biciklizam
Zadnji dan festivala bio je rezerviran za sport i rekreaciju kako bi se kalorije prethodnih dana istopile uz pedaliranje na svježem zraku. Tako je uz više od 300 sudionika Febire utrke zaokružen hedonistički vikend zabave i odmora uz moto ”To mi je u prirodi”.
Zajednička energija posjetitelja, izlagača, umjetnika i glazbenika na HeadOnEastu stvorila je atmosferu koja će se pamtiti dugo nakon posljednjeg akorda i posljednjeg zalogaja. Svaki osmijeh i svaki trenutak uživanja u gastronomskim specijalitetima, vrhunskim vinima i fantastičnoj glazbi doprinio je tome da HeadOnEast postane festival kojemu se svi iznova raduju.
Zato, vidimo se i 2025. godine na istoku.