Poduzetnici u SiB

Sanja Beraković: Poduzetnica koja stvaranjem slikovnica i romana te komunikacijskim radionicama motivira i velike i male na vjeru u sebe

Privatna arhiva

Sanja Beraković poduzetnica je koja svojim životnim primjerom, ali i neizmjernoj ljubavi prema djeci te empatiji prema ljudima općenito, pomaže drugima

U okviru serijala ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” ove nedjelje pišemo o još jednoj lokalnoj poduzetnici koja dokazuje kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaju plodno tlo za razvoj kako poduzetničkih, tako i gospodarskih inovacija.

Riječ je o 52-godišnjoj Sanji Beraković, poduzetnici iz Osijeka koju ljubav prema riječima prati cijeli život. Diplomirala je hrvatski jezik i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je mag. edukacije hrvatskog jezika i književnosti. Kada je u pitanju pisana riječ, Sanja je više nego svestrana – članica je Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade, a završila je i brojne radionice kreativnog pisanja, socijalnih vještina, pa i trening nenasilne komunikacije.

Osim toga, volontirala je u Centru za mir, nenasilje i ljudska prava te je dobitnica godišnje nagrade za književnost ”Krešimir Šego” za dječji igrokaz. Njezinu naobrazbu, kao i priznanja, mogli bismo nabrajati unedogled, no sve te informacije mogu se pronaći na stranici njezina obrta ”Lijepa riječ“ koji je otvorila prošle godine. Upravo u tom obrtu srž je njezine ljubavi kako prema pisanoj riječi, tako i prema empatiji prema drugima. Nakon što je godinama surađivala s raznim medijima, okušala se i za profesorskom katedrom. Ova majka četvero djece, od kojih je jedno s težim oblikom autizma, odlučila je prošle godine pokrenuti vlastiti posao.

”Imam dijete s poteškoćama i ranije nisam bila u mogućnosti pokrenuti biznis, no kada se ukazala prilika za time, objeručke sam ju prihvatila. Osim Gore, imam još Prema, Nitju i Daju i moja su djeca moja motivacija za sve. Kako su vrlo samostalni, tako sam odlučila otvoriti Lijepu riječ“, priča Sanja koja je, uz instrukcije, samostalno osmislila ciklus radionica za žene ”Mali ženski razgovori“, komunikacijsku radionicu za parove i posebno za samce.

Privatna arhiva

Kako se pisanjem bavi odmalena, a uz to je i članica Društva hrvatskih pisaca za djecu i mlade, logičan slijed bile su slikovnice. Autorica je desetak njih, a posljednja od njih, ”Superjunak iz vrtića“, ugledala je svjetlo dana u svibnju prošle godine. Ponosno ističe i svoje prve dvije dječje slikovnice – ”Hana i njuškalo“ te ”Nebesko prijateljstvo“, a autorica je i brojnih na temu prirode i ekologije.

”Od 2007. godine radim s jednom ilustratoricom s kojom sam napravila 14 slikovnica. Na ideju da napravim radionice na temu svakodnevnog junaštva i nenasilne komunikacije, koristeći kao motivaciju slikovnicu, došla sam još prije dosta godina. Tada su u komentarima u medijima dosta bila uvredama i sprdnji izvgrnuta djeca čiji su im roditelji odjeću i obuću kupovali u jednom trgovačkom lancu. S tom slikovnicom bila sam i na Festivalu dječje knjige u Vinkovcima, a osječku promociju knjige još dogovaram i izgledna je tijekom obilježavanja Dječjeg tjedna u suradnji s Društvom Naša djeca“, priča ova prošlogodišnja dobitnica poticaja za književno stvaralaštvo Ministarstva kulture za sinopsis i ogledni arak romana ”Plivaj, Ines“. I ne samo da je svestrana ljubiteljica pisanja kako pjesama, tako i prozaičnih tekstova, već je i zagovornica uljudne komunikacije.

Privatna arhiva

Tako je, sudjelujući na nizu seminara terapijskog pisanja uključila takvo pisanje u obrt, a nakon razvoda od supruga, kaže, imala je potrebu pružiti podršku ženama. Tako vodi ”Male ženske razgovore“, ali i radionice za parove te samce, odnosno komunikacijske ”dejtove“. Sve radionice polučile su rezultate.

”Na tim komunikacijskim ‘dejtovima’ uspjela sam spojiti nekoliko samaca, odnosno čim su izašli s radionice, tražili su kontakte i nastavili se viđati. Bila je fora što sam planirala sastanak od oko sat i pol, a na kraju nisu željeli otići. Postigla sam što sam željela, a to je da se otvore, upoznaju i druže i iznimno sam zadovoljna postignutim“, kaže ova poduzetnica, dodajući kako se smatra idealistom s jednom nogom čvrsto u utopiji, što ju označava cijeli život.

Privatna arhiva

Reći će i kako je katalizator tuđih promjena te voli ponuditi dio svoje empatije kako bi ohrabrila druge na to da se promjene na bolje i da dobiju snagu kao što ju je ona, priznaje, trebala nakon razvoda. Sve što čini otkako je samohrana majka, ističe, čini iz uvjerenja kako postoji strast i životni libido koji u sebi moramo probuditi. Isto je i na radionicama gdje žene razgovaraju i često se, ističe Sanja, vide suze barem u jednim očima i žene krenu sebe gledati na drugi način, što i je cilj.

Ova majka četvero djece kaže kako se čini da nikada nema vremena. No, ponosno ističe kako nikada nije više učila nego sada – neprestano odlazi na edukacije i seminare te otkriva nešto novo što koristi na svojim radionicama, ali i u pisanju slikovnica. Učenje je njezina strast i smatra kako je u ovim godinama života tek zagrebala po površini svojih interesa.

”U slobodno vrijeme razgovaram s ljudima, izlazim na kave s prijateljicama i rekla bih kako kradem sve ono što će završiti u radionicama ili u romanima. Naravno, često i rado pečem palačinke i vafle, pravim svašta od dizanoga tijesta i obožavam kuhati“, naglašava Sanja, rekavši kako je, zahvaljujući samostalnosti njezinih troje djece, slobodna upijati nova znanja, ali ih i dijeliti s drugima.

Privatna arhiva

Nadalje, ističe kako joj je nakon godina statusa roditelja njegovatelja ovo prilika za spoj posla s ljubavlju jer ono na čemu sa srcem radi već punih godinu dana zapravo je, kaže, ona sama.

”Želim da mi roman uđe u lektiru, da učvrstim sebe u onome što radim i da mogu pomoći ljudima, kao i da ih osnažim, a posebno djecu. Smatram da smo dužni djeci pokazati u kakvom svijetu žive i da mogu biti bolji ljudi od nas. Moraju znati da su superjunaci, baš kao i lik iz moje slikovnice za koju jedva čekam da nađe svoj put do malih čitatelja“, poručuje Sanja.

Serijal ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” otkriva inspirativne priče poduzetnika koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju gospodarstva na ovim prostorima. Sanja Beraković primjer je toga kako je ljubav prema pisanoj riječi moguće pretočiti u posao, pa samim time i posao postaje zadovoljstvo. Uz to, poduzetnica je koja svojim životnim primjerom, ali i neizmjernoj ljubavi prema djeci te empatiji prema ljudima općenito, pomaže drugima. I ono najvažnije – svojim slikovnicama kao nepresušnim izvorima poticanja na ljubav prema sebi, ali i prirodi, najmlađima daje vjetar u leđa da budu, a što drugo, nego – superjunaci!

Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: mirela.belaj@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest