Nakon edukativnog programa, učenici su imali priliku vidjeti i okusiti domaći pekmez od šljiva, kao i domaći džem od jagode koji se pripremao u školskom holu
IPA Hrvatska Sekcija utemeljena je 2001. godine u Malinskoj na otoku Krku. Primljena je u punopravno članstvo International Police Association u Norveškoj u svibnju 2003. kao 63. članica.
Danas IPA Hrvatska Sekcija djeluje na domaćoj i internacionalnoj razini putem svojih 20 IPA klubova osnovanih u svim županijama Lijepe Naše. IPA Hrvatska Sekcija i njezini klubovi na godišnjoj razini organiziraju razne manifestacije, kao i strukovno-policijska, športska, kulturna, znanstvena, zabavna i humanitarna događanja.
Naime, projekt pod nazivom “Dan zahvalnosti za plodove zemlje“ koji su održali danas u Osnovnoj školi Ivana Filipovića zamišljen je kao edukativno-praktična radionica gdje su učenici slušali predavanje od stručnih i educiranih osoba o hrani koja raste na slavonskim poljima te sudjelovali na praktičnom dijelu koji se sastojao od pripremanja i kuhanja domaćeg pekmeza od šljiva i džema od jagoda koji se kao takav pripremao u Slavoniji i prenosio “s koljena na koljeno“ od naših baka. Tom su prilikom, kao IPA osječko-baranjska, donirali dva komplet računala Dell za potrebe školske nastave.
U Projektu su sudjelovali:
- učenici i nastavnici Osnovne škole Ivana Filipovića s ravnateljem Zlatkom Kraljevićem
- Unikom d.o.o. (gđa Tihana Škugor) koji je održao predavanje na temu razvrstavanja i zbrinjavanja bio otpada
- Policijska uprava osječko-baranjska, Odjel prevencije, Robert Škorvaga s temom “Zdrav za 5“
- DZ Osječko baranjske, ravnateljica Justinija Steiner, dr. med., spec. opće interne medicine, kratko predavanje na temu nutricionizma u odrastanju i kvalitetnijem životu
- EKO – JAZO – Josip Mihaljević na temu ekološka proizvodnja žitarica, kratko predavanje na temu eko proizvodnje
- Nutrifit food d.o.o. – generalni sponzor projekta “Dan zahvalnosti za plodove zemlje“
- Udruga “Šokačka grana“ Osijek
Nakon edukativnog programa, učenici su imali priliku vidjeti i okusiti domaći pekmez od šljiva, kao i domaći džem od jagode koji se pripremao u školskom holu. Pekmez i džem pripremao se bez aditiva i umjetnih supstanci onako kako su ga pripremale naše bake. Sami proizvodi pripremali su se s ciljem prodaje i kupnje peći za keramiku koja će služiti edukativnom i praktičnom dijelu školskog programa.
Ovom se prilikom organizatori zahvaljuju sponzoru samoga projekta Nutrifit food, Luki Marijanoviću, Unikom d.o.o. i direktoru Igoru Pandžiću, PU osječko-baranjskoj, ravnateljici DZ Osječko-baranjske županije Justiniji Steiner, Big H, Udruzi “Šokačka grana“ te Josipu Mihaljeviću (EKO – JAZO).