Senzacionalno otkriće

U Pakracu pronađen sarkofag s ‘vampirom’: ”Umjesto ljudske, glava mu je konjska!”

Krešimir Vacek

Unutar sarkofaga našli su ljudski kostur bez glave, a na mjestu gdje bi trebala biti, otkriveni su ostatci životinjske lubanje za koje se pretpostavlja da potječu od konja

Moj portal nedavno je izvijestio o izuzetno vrijednom arheološkom otkriću – zlatnom dukatu iz 14. stoljeća pronađenom na lokalitetu Stari grad Pakrac. Ova nova saznanja dodatno potvrđuju značaj ovog mjesta kao bogatog arheološkog nalazišta. Na dubini od oko pet metara, arheolog Krešimir Vacek i njegova kolegica Tea Lokner otkrili su cjeloviti, masivni drveni sarkofag iz ranog 13. stoljeća, što predstavlja pravu senzaciju u istraživanju ovog područja.

Unutar sarkofaga našli su ljudski kostur bez glave, a na mjestu gdje bi trebala biti, otkriveni su ostatci životinjske lubanje za koje se pretpostavlja da potječu od konja. Vacek navodi da ova činjenica ukazuje na vjerovanja o vampirizmu. U to su vrijeme ljudi vjerovali da zle duše progone žive i donose nesreću, pa su često poduzimali mjere poput odsijecanja glave. Na ovaj način, kostur je bio “zablindiran” pjeskovitom zemljom koja je trebala djelovati kao magijska blokada.

Osim neobičnog položaja pokopa, gdje je pokojnik orijentiran u smjeru istok-zapad, Vacek napominje i da je sarkofag izuzetno luksuzan, što ukazuje na to da se radilo o važnoj osobi iz toga vremena. Iako su bogatiji pojedinci pokopani u crkvi, nitko od njih nije imao takav lijes, što otvara pitanja o mogućoj magijskoj funkciji sarkofaga. Vacek ističe kako su slične prakse često rezultirale time da su “vampirski” pokopi bili smješteni na rubovima groblja, a ne u njegovim središnjim dijelovima.

Kroz proteklih osam godina, na ovom lokalitetu pronađeno je 74 posmrtna ostatka, a planiraju se daljnja istraživanja i zaštitni arheološki radovi prije izgradnje Arheološkog parka. Ova otkrića sugeriraju prisutnost prvih kršćana u Pakracu, potencijalno povezanih s viteškim redovima kao što su Ivanovci ili Templari. Vacek naglašava da bi ova saznanja mogla ukazivati na dublje veze s poganskim tradicijama i vjerovanjima koja su bila prisutna prije dolaska kršćanstva.

Na kraju, Vacek je podijelio svoje misli o očuvanju drvenih ostataka. Uočeno je da je mulj koji se nataložio nakon poplave igrao ključnu ulogu u očuvanju drvenih struktura, uključujući drvenu ogradu i hrastov drvored. Ovakvi su nalazi rijetkost, a uz očuvane koštice marelice i grančice vinove loze iz ranog 15. stoljeća, istraživači očekuju još mnogo uzbudljivih otkrića.

“Arheologija je poput bombonijere – nikada ne znate što ćete pronaći!”, zaključuje Vacek.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest