16. do 22. rujna

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Ružičkini dani, Street Food Festival, koncert Dubioze Kolektiva…

PIXSELL

Pred nama su zanimljive manifestacije rasprostranjene diljem Slavonije i Baranje, odnosno po gradovima poput Vinkovaca, Vukovara, Osijeka, Đakova i Slavonskog Broda

Kako nam se bliži jesen, tako se i Slavonija i Baranja pune zanimljivim manifestacijama namijenjenima pripadnicima svih generacija, i to ne samo u Osijeku, nego i u gradovima poput Đakova, Vukovara, Vinkovaca i Slavonskog Broda.

Od srijede do subote tako će se u Vukovaru održati 20. Ružičkini dani. U pitanju je međunarodni znanstveno-stručni skup koji se u navedenome gradu organizira svake dvije godine kako bi se odala počast nobelovcu Leopoldu (Lavoslavu) Ružički.

Slogan je ovogodišnje manifestacije ”Danas znanost – sutra industrija”, a cilj joj je, kao i do sada, predstavljanje znanstvene i stručne djelatnosti iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, biotehnologije, medicinske biokemije i farmacije te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša. Uz to, održavanjem skupa želi se promicati izvrsnost, interdisciplinarnost, originalnost i inovativnost u znanstvenim analizama, kao i primjena istraživanja kroz suradnju s gospodarstvom sa svrhom poboljšanja konkurentnosti i općega razvitka društva.

Srijeda je ujedno rezervirana i za 16. Državni nogometni turnir domova socijalne skrbi za odrasle osobe koji će se upriličiti od deset sati u Dvorani Gradski vrt, a sve u svrhu promoviranja očuvanja mentalnog zdravlja, uključivanja osoba u zajednicu te rušenja predrasuda i zidova. Upravo su jedni od načina mentalnog osnaživanja uključivanje u tjelesne aktivnosti, bavljenje sportom te međusobna povezanost.

Organizator je spomenute manifestacije Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek ”JA kao i TI” koji skrbi za odrasle osobe s mentalnim poteškoćama, i to sudjelujući već dugi niz godina u nogometnim turnirima domova socijalne skrbi s područja cijele Republike Hrvatske. Već su treću sezonu, stoga, domaćini i ovoga turnira te nastavljaju tradiciju ugošćavanja nogometnih timova iz drugih domova.

Vikend će pak započeti novim ‘bloomiranjem & pauziranjem’ koje će se održati u petak u Caffe baru Trica s početkom u 17,30 sati. Riječ je o konceptu koji obuhvaća druženje te povezivanje poduzetnica i žena koje razmišljaju o pokretanju ili trenutno pokreću neku svoju poslovnu priču.

>>> KALENDAR DOGAĐANJA U SLAVONIJI I BARANJI <<<

To je 15. druženje po redu i šesto ove godine, a posebno je stoga što će se dotaknuti tema koja je aktualna nakon ljetne pauze i godišnjih odmora, pogotovo za žene u poduzetništvu – kako se pokrenuti nakon pauze te na koje to načine možemo učiniti. Prijave traju do četvrtka do podneva, a sudjelovanje je na događanju besplatno – samo se trebate pojaviti otvorenog uma i srca te platiti jedino neko fino craft piće koje si budete naručili.

Iste će večeri od 20 sati Puhački orkestar DVD-a Đakovo, u suradnji s DVD-om i Gradom, organizirati 5. Memorijalni koncert u sjećanje na svojega člana Ivana Pavića koji ih je prerano napustio 2019. godine. Ivan je bio dobri duh grada, prepoznatljiv po svom širokom osmijehu, posvećenosti i entuzijazmu, i to ne samo kroz angažman u orkestru, nego i kroz druge aktivnosti u gradu. Također, bio je i veliki ljubitelj glazbe te je tako od početka ideja koncerata pružao raznoliki uvid u svijet melodija kroz različite pristupe i žanrove.

Na koncertu njemu u čast tako će nastupiti spomenuti Puhački orkestar DVD-a Đakovo, Osječki puhački orkestar, Puhački orkestar DVD-a Valpovo, Big Band Osijek, Vanja i Nešvil Funk i Umbo. Od orkestarskih standarda, preko evergreena, popa i rocka, pa sve do hip-hopa, funka i elektronike – za svakoga će se naći po nešto.

U Slavonskom Brodu, točnije u njegovoj Tvrđavi za vikend će se upriličiti veliki Street Food Festival, i to po prvi puta. Navedenu ćete manifestaciju imati priliku doživjeti uz Elemental, natjecanje u jedenju ljutih papričica, ”90’s glazbeni show” koji će vas vratiti u prošlost te osam kućica s vrhunskom ugostiteljskom ponudom.

Cijeli će festival tako biti u duhu food truckova i prikolica, dok će posjetitelje očekivati specijaliteti poput vrhunskih burgera, pizza i pulled pork sendviča, a ljubitelje azijskih okusa katsu sando sendviči i bao buns. Osim toga, događanje će predvoditi osmero izuzetnih ugostitelja specijaliziranih za street food s dugogodišnjim iskustvom kuhanja na festivalima.

20.rujan, 16:00 – 21.rujan, 22:00
Mjesto: Tvrđava Slavonski Brod

Tvrđava Slavonski Brod: Veliki Street Food Festival

U grad na Dravi u subotu dolazi jedan od najenergičnijih i najproduktivnijih sastava s ovih prostora – Dubioza Kolektiv. Svoj će veliki glazbeni spektakl održati na kultnim Katakombama s početkom u 20 sati.

>>> KALENDAR DOGAĐANJA U SLAVONIJI I BARANJI <<<

Spomenuti međunarodno najuspješniji bosanskohercegovački bend prošle je godine proslavio 20. godišnjicu postojanja u kojemu su snimili deset albuma, jedan EP i jedan dvostruki live LP te s preko tisuću koncerata obišli 42 zemlje. Uz podršku predgrupe, točnije sjajnog riječkog sastava Krešo i Kisele Kiše, Dubioza nakon dosta vremena stiže razmijeniti ljubav, energiju i snažne poruke s Osječankama i Osječanima, ali i s gostima iz cijele regije.

21.rujan, 20:00
Mjesto: Katakombe Osijek

Dubioza Kolektiv stiže u Osijek

Do nedjelje su u tijeku i 59. Vinkovačke jeseni koje uključuju dolazak 50 folklornih skupina s područja naše županije, međužupanijsku dječju smotru te mimohod za djecu u kojemu će sudjelovati preko 60 folklornih skupina s više od 2500 djece.

Uz to, očekuju nas i koncerti glazbenika kao što su CaprioGaraviKlapa Rišpet i Ivo Amulić, Z++, Slavonske loleIvan Šebalj & The Bechars. Posljednjega dana održat će se isti glazbeni spektakl popularnog hrvatskog sastava Dalmatino.

13.rujan, 08:00 – 22.rujan, 00:00
Mjesto: Vinkovci

Vinkovci: 59. Vinkovačke jeseni

Među ostalim manifestacijama ističu se radionica za mlade ”Dizajniraj održivost” u Info-centru za mlade Osijek u četvrtak, koncert švicarskog zbora Männerstimmen Basel i Vokalnog ansambla Brevis na FFOS-u u četvrtak, besplatne projekcije filmova u Francuskoj alijansi Osijek do četvrtka, 25. Dan Mađara na Trgu Ante Starčevića u subotu, ‘storytelling’ ture kroz grad na Dravi do 26. rujna, Dani europske baštine u Muzeju Slavonije do 3. listopada i predavanje o obitelji Truhelka u četvrtak, Mjesec židovske kulture Osijek do 5. listopada i izložba ”Izumrla industrijska baština Osijeka” u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek do 12. listopada.

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na redakcija@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest