Zelena oaza u centru Osijeka

Ugostiteljski objekt o kojemu bruji cijeli Osijek: Takva je kava rijetkost, a svaki je obrok nova doza zdravlja

Privatna arhiva/SiB.hr

Njihov inovativan pristup te bogata ponuda zdravih jela i pića, kao i srdačna atmosfera, brzo su privukli brojne posjetitelje svih generacija

U centru grada na Dravi već više od mjesec dana uspješno posluje Fresh Healthy Bar, ugostiteljski objekt koji među prvima u Osijeku nudi isključivo zdravu hranu i piće. Vlasnici su objekta bračni par koji čine Matej Vrdoljak i Kate Robson, Osječanin i Irkinja koji su se, nakon više od deset godina provedenih u inozemstvu, radeći razne ugostiteljske poslove, odlučili preseliti u grad na Dravi te otvoriti vlastiti inovativni lokal u kojemu primjenjuju stečena znanja i vještine.

Njihova je priča pobudila veliki interes javnosti, a budući da smo mi prvi pisali o njima, odlučili smo ih posjetiti te provjeriti kako im za sada ide, što sve imaju u ponudi te kako su ih Osječani prihvatili.

”Ide bolje od očekivanoga, a odaziv je ljudi odličan. Posebno smo zadovoljni i zahvalni na podršci ljudi koju nam svakodnevno pružaju. Malo nas je čak i iznenadila tolika zainteresiranost, no svjesni smo toga da ovakvih lokala u Osijeku nedostaje te smo jedan od takvih, stoga, i otvorili. Uz to, sve nam više pristižu ljudi koji su zdravstveno osviješteni i žele probati nešto novo, a što se tiče generacija, nema pravila, no najviše ih je u dobi od 20 do 40 godina”, ispričao nam je Matej.

Gosti dolaze tražiti pivo kojega ne poslužuju, a namirnice nabavljaju od lokalnih OPG-ova

Do sada su se zatekli i u nekoliko zanimljivih situacija koje se primarno odnose na to da radnici pod pauzom sjednu na njihovu terasu i zatraže pivo, pa im moraju objašnjavati kako su došli u objekt koji ne poslužuje alkohol. Međutim, ponuda im je uistinu bogata te se za svakoga može naći ponešto, pa tako od hrane prodaju wrap, acai bowls, granolu i zobenu kašu s grčkim jogurtom, dok od pića nude smoothije, kavu, svježe cijeđene sokove i kombuchu.

”Ipak, najtraženiji nam je greek-ish koji se sastoji od matovilca, piletine, feta sira, krastavaca, rajčica, maslina i tzatziki umaka – to je neki standard budući da ima piletinu pa ljudi idu na sigurno. No, drugi je najprodavaniji proizvod, što definitivno nismo očekivali, slanutak koji miješamo sa crvenim kupusom, mrkvom, rajčicom, feta sirom te umakom od limuna, začinskog bilja i meda. Upravo nam i je cilj raditi sa što više umaka, a od bilja dosta koristimo matičnjak, mentu, komorač te zapravo sve svježe sastojke. Nemamo klasične umake poput majoneze, kečapa i bbq-a, nego pravimo svoje”, pojasnio je Matej.

Sve namirnice nabavljaju u suradnji s lokalnim OPG-ovima koju će postepeno još i unaprjeđivati. Usavršavat će tako i jelovnik, odnosno mijenjati ga po sezonama, pa im je tako uskoro na redu jesenski meni koji će, između ostaloga, uključivati kavu s okusom bundeve (tzv. pumpkin latte) i zobene pahuljice s također istim povrćem. No, vjeruju u to kako ništa od toga ne bi mogli ostvariti bez pouzdanog osoblja na koje se u svakome trenutku mogu osloniti.

”U početku je bilo jako teško jer smo radili samo ja, supruga i još jedan student. Međutim, sada s nama rade tri studenta i dvije zaposlenice te činimo baš uigrani tim – jedan uzima narudžbu, drugi pakira, treći slaže proizvod i odmah daje gostu. U svakom slučaju, drago nam je da mi kao vlasnici objekta možemo omogućiti nekome posao u njemu, a i lakše je kada vas je više jer ujedno dobivate i više ideja. Nama je bitno da je u lokalu prisutno osobno zadovoljstvo te da se uvažava mišljenje svih zaposlenika”, ustvrdio je Matej.

Oduševljena Kate o životu u Osijeku: ”Sve je blizu i svi su srdačni”

Pozitivnu atmosferu koja vlada u lokalu osjete i njegovi gosti koji se često, konzumirajući proizvode, kroz razgovor i sprijatelje. Prihvatljive su im i cijene koje drže standardnima te radije odabiru izdvojiti novac za nešto za što znaju da je zdravo i kvalitetno. Ono je što im je još zanimljivo činjenica kako Kate vrlo uspješno prenosi svoja znanja i kulturu u posao, pa smo zamolili i nju da nam ispriča svoje dojmove o životu u Osijeku.

”Kada sam posjetila Osijek prije osam godina, u njemu nije bilo toliko inovativnih ugostiteljskih objekata, a ni mladih jer su radili u inozemstvu. Međutim, danas ovdje u relativno malenom prostoru imate sve što vam treba, kao i bezbroj mogućnosti za provođenje slobodnog vremena. Također, ljudi se polako vraćaju, a ima i onih koji su druge nacionalnosti te su upravo u Osijeku prepoznali potencijal za rad”, zadovoljno je rekla Kate.

Hrvoje Knežević

Uz sve navedeno, sviđaju joj se i stara arhitektura te cjelokupni izgled grada na Dravi, a posebno Pampas, Trg Ante Starčevića i konkatedrala. Posebno ju intrigira i činjenica kako uglavnom bilo gdje stigne za maksimalno 15-ak minuta biciklom, dok joj je u Irskoj za to trebalo više od sat vremena. Za mjesec dana, stoga, počinje učiti i hrvatski jezik.

”Imate različite načine da kažete nešto, pa se uvijek preispitujem kako što treba izgovoriti i jesam li nešto dobro rekla. No, kada mi se netko obrati na hrvatskom jeziku, donekle ga razumijem i trudim se shvatiti sve što je kazao. Uglavnom, svi su jako srdačni i odlično su me prihvatili”, napomenula je Kate koja kod Fresha ponajviše cijeni činjenicu kako se svaki umor i stres isplate ako znate da radite za nešto svoje.

Zadovoljna posjetiteljica: ”Kavu kakvu oni rade nema nitko u Osijeku”

Osim Kate, svoje su zadovoljstvo spomenutim objektom s nama podijelile i dvije posjetiteljice koje smo tamo zatekli. Jedna je od njih Dunja koja je protekla dva mjeseca provela u inozemstvu, no čim se vratila u Osijek, odlučila je posjetiti Fresh.

”Jako volim njihove wrapove i voćne sokove koji mi uvijek podignu imunitet. Uz to, mislim da kavu kakvu oni rade nema nitko u Osijeku, a možda ni šire. Ja sam velika kavopija i znači mi da probam nešto inovativno u tom smislu, a oni to definitivno nude. Naručene proizvode možete ponijeti, a možete i tamo pojesti, što je super jer su na frekventnoj lokaciji i imaju malu vanjsku terasu na kojoj uvijek ima mjesta”, istaknula je Dunja.

S njome se složila i Osječanka Beatriz koja je Fresh tada posjetila prvi puta, i to upravo radi znatiželje i preporuke drugih ljudi iz svoje okoline.

”Naručila sam grčku salatu s piletinom koja na slici izgleda jako kvalitetno, pa očekujem da će joj takav biti i okus. Općenito mislim kako im je ponuda jako bogata i raznovrsna te da svatko u njoj može pronaći nešto za sebe, pogotovo netko tko brine o svom zdravlju”, naglasila je Beatriz.

Mi smo pak odlučili također probati greek-ish te smo se ubrzo nakon toga uvjerili zašto je upravo to jelo kod njih najprodavanije – iako je riječ o salati, ista uistinu obiluje različitim, osvježavajućim i nadasve zasitnim sastojcima bogatim mirisom i okusom. Obrok smo upotpunili matcha latteom i nismo pogriješili.

Planiraju otvoriti opremljenu kuhinju, a organizirat će i prigodna događanja

S obzirom na već sada veliki uspjeh i prepoznatost navedenog objekta, Matej i Kate s njime imaju mnoge planove, no trenutno se usmjeravaju prema stvaranju kreativne zajednice i međusobnom povezivanju s ljudima. U skorijoj bi budućnosti u tom kontekstu voljeli otvoriti još jedan lokal s opremljenom punom kuhinjom, ali i ostvariti suradnje s fizioterapeutima, nutricionistima i privatnim trenerima s kojima bi unutar objekta organizirali i brojne prigodne manifestacije.

”Cilj je dovesti Fresh na tu razinu da ja nisam cijelo vrijeme ovdje jer imam dosta posla i izvan objekta što se tiče papirologije i nabavke materijala. Također, uskoro ćemo na meni staviti i točan broj kalorija u pojedinom obroku, a nabavit ćemo i police za hranu za dostavu jer se često ista nađe na stolovima za goste. No, to su sve stvari koje se rješavaju u hodu – bitno je da nastavimo ovim tempom kojime sada idemo kako bi se sve moglo odgovarajuće i pravovremeno posložiti. Nama je ustvari Fresh dio i način života koji smo samo prenijeli u lokal, uzimajući iz svakog objekta u kojemu smo radili ono najbolje, stoga hvala svima koji su nas do sada posjetili i na neizmjernoj podršci koju su nam pružili. Nadam se da uživaju u našim delicijama kao što i mi uživamo u njihovom dolasku”, zaključio je Matej.

Fresh Healthy Bar u Osijeku vidljivo je postao omiljeno mjesto za sve one koji traže zdravu i kvalitetnu hranu. Njihov inovativan pristup te bogata ponuda zdravih jela i pića, kao i srdačna atmosfera, brzo su privukli brojne posjetitelje svih generacija. Njihova vizija tako uključuje daljnje širenje ponude i stvaranje zajednice koja podržava zdravi način života, a mi im u tome želimo svu sreću.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest