9. do 15. rujna

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Vinkovačke jeseni, Ribarski dani, koncerti Zlatka Pejakovića i Harija Rončevića, utakmica Osijek – Slaven Belupo…

PIXSELL

Posjetite neku od tradicionalnih i sportskih manifestacija koje se ovoga tjedna održavaju ne samo u gradu na Dravi, nego i u drugim slavonsko-baranjskim gradovima

Drugi tjedan rujna također nastavlja s tradicionalnim manifestacijama kojih je ponešto manje u odnosu na prošli tjedan, ali i dalje su dovoljno značajne za cjelokupnu Slavoniju i Baranju.

Tako, prije svega, ŠPU Feniks poziva sve zainteresirane na novi plesni tečaj standardnih i društvenih plesova koji počinje danas u 19 sati u dvorani Gradske četvrti Gornji Grad (Trg Lava Mirskog 1). Program plesnog tečaja, za bezbolan pristup plesnom podiju, obuhvaća osnove engleskog i bečkog valcera, disco-foxa, tanga i šetalice.

Prva su dva sata besplatna (drugi se održava prekosutra u isto vrijeme i na istome mjestu), pa slobodno navratite, zaplešite i pogledajte rad udruge s polaznicima. Neka vam ples bude prilika za upoznavanje, razlog za druženje i vlastito ulaganje u kvalitetnu razonodu. Na tečaju ste sat vremena okruženi nasmijanim ljudima, šalite se, slušate veselu glazbu, plešete… Što mislite, kako ćete se osjećati poslije sata? Nesretno ili jako sretno i pozitivno?

9.rujan, 19:00 – 11.rujan, 20:00
Mjesto: Osijek

ŠPU Feniks poziva na novi plesni tečaj, prva dva sata besplatna

Danas započinje i Kazališni rujanski KLIK, manifestacija kojom se tradicionalno otvaraju vrata nove kazališne sezone u osječkom HNK. Na pozornici spomenute ustanove kroz tri će se uzastopne večeri, s početkom u 19 sati, posjetiteljima tako jamčiti vrhunska zabava i smijeh do suza.

Ne propustite, stoga, pogledati sentimentalne, tople i humorne uspješnice na kazališnim daskama, a ulaznice po jedinstvenoj cijeni od deset eura kupite na blagajni HNK-a u njezinom redovnom radnom vremenu ili online.

9.rujan, 20:00 – 11.rujan, 00:00
Mjesto: HNK Osijek

HNK Osijek: Kazališni rujanski KLIK

Od sutra pa sve do subote u Našicama se održavaju 24. Dani slavonske šume, prepoznatljiva turistička, gospodarska, kulturna, ekološka, znanstvena, gastronomska, zabavna i sportska manifestacija. Svake se godine tako na njoj okupi stotinu sudionika i više tisuća posjetitelja, što neće izostati niti ovoga rujna jer izlagači i sudionici 18. Obrtničkog sajma pripremaju bogatu i raznoliku gastronomsku ponudu te autohtone proizvode kojih u Slavoniji ne nedostaje.

Središnji je dan manifestacije subota tijekom koje će se upriličiti tradicionalno natjecanje profesionalnih šumskih radnika sjekača, kao i natjecanje u prerezivanju trupaca dvoručnom pilom ”amerikankom” te koncert Zlatka Pejakovića. Upravo toga će dana svi putevi voditi u Perivoj Pejačević, dok će se ranijih dana, između ostaloga, održati izložba fotografija ”Šuma okom šumara”, predavanje o predivnim dobrima Lijepe naše – Parku prirode Papuk i Velebitu, sportsko događanje ”Biciklom kroz slavonske šume” te akcija sadnje kontejnerskih sadnica hrasta lužnjaka.

10.rujan, 19:00 – 14.rujan, 23:30
Mjesto: Našice

Našice: 24. Dani slavonske šume

U Gradsku knjižnicu i čitaonicu Belišće nakon šest godina ponovno dolazi svestrani Aleksandar Stanković, hrvatski radijski i televizijski voditelj, novinar, putopisac i pjesnik. Povod drugog gostovanja u Knjižnici Belišće predstavljanje je njegove najnovije knjige ”Depra” koje će se održati u četvrtak u 19 sati u zgradi Palače Gutmann.

”Depra” je jedan od najvećih i najprodavanijih književnih hitova godine. Kombinirajući prozu i poeziju, poznati novinar napisao je dojmljivu i hrabru knjigu u kojoj je detaljno opisao vlastitu dugogodišnju borbu s depresijom. U hrvatskom društvu depresija je, nažalost, još uvijek tabu tema o kojoj se malo, a gotovo i uopće ne govori. Upravo je zbog toga Stanković napisao i objavio ovu knjigu kako bi vlastitim iskustvom pomogao brojnim drugim ljudima koji imaju problema s depresijom, ali i kako bi se s te teške bolesti skinula društvena stigma.

Sljedećega dana započinju 59. Vinkovačke jeseni te traju sve do iduće nedjelje. Naime, i ove se godine očekuje njezina iznimna posjećenost koja uključuje dolazak 50 folklornih skupina s područja naše županije, međužupanijsku dječju smotru te mimohod za djecu u kojemu će sudjelovati preko 60 folklornih skupina s više od 2500 djece.

Što se tiče koncerata, vinkovačku će publiku najprije zagrijati Parni valjak, dok će se u idućim danima na pozornicu popeti Zsa Zsa, Vatra, Caprio, Garavi, Klapa Rišpet i Ivo Amulić, Z++, Slavonske lole i Ivan Šebalj & The Bechars. Posljednjega dana održat će se koncert grupe Dalmatino.

13.rujan, 08:00 – 22.rujan, 00:00
Mjesto: Vinkovci

Vinkovci: 59. Vinkovačke jeseni

U petak također krećemo s tradicionalnim Ribarskim danima u Kopačevu koji će se sve do nedjelje iznova dokazivati vodećom manifestacijom ne samo Baranje, nego i šire. Naravno, njezin je glavni adut prikaz pripreme i degustacije gastronomskih specijaliteta od riječne ribe, a posebno fiš paprikaša, šarana u rašljama i pečene ribe.

Manifestacija, stoga, privlači preko dvije tisuće posjetitelja tijekom dva dana koji uživaju u etno ambijentu te mirisima i okusima ribe. Kopačani je pak doživljavaju kao priliku za promociju tradicije i seoskoga turizma. Uvidjevši brojne potencijale ovoga događanja, na njemu su najavljene i prave glazbene poslastice, pa će tako ove godine tamo nastupiti Mate Bulić, Mejaši i TS Ravnica.

13.rujan, 13:00 – 15.rujan, 00:00
Mjesto: Kopačevo

Kopačevo: Ribarski dani 2024.

Bogati će program tijekom vikenda ponuditi i Belišćanska zlatna jesen kao isto tako tradicionalna kulturno-turistička manifestacija našega podneblja. Događanje započinje u petak u 16 sati 10. državnim natjecanjem u kuhanju čobanca na Gradskom bazenu u Belišću, dok će ga u subotu obilježiti međunarodna likovna kolonija ”Panon” Belišće kod Doma umirovljenika u Belišću te svečano otvorenje obnovljene zgrade Starog mlina uz izložbu jednog od najcjenjenijih i međunarodno najpriznatijih hrvatskih umjetnika Stephana Lupina pod nazivom ”Umjetnost paralelnih svjetova”.

Nedjelja je pak rezervirana za središnje događanje koje se odnosi na međunarodnu folklornu smotru na kojoj će se predstaviti kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i susjednih zemalja. Sve će posjetitelje kroz sva tri dana očekivati i bogata ponuda hrane i pića te sajam lokalnih izlagača, dok će glazbene koncerte održati TS Šokci i Hari Rončević.

13.rujan, 16:00 – 15.rujan, 23:30
Mjesto: Belišće

Belišćanska zlatna jesen i ove godine nudi bogat program

Zanimljivih sadržaja tijekom vikenda neće nedostajati ni u gradu na Dravi u kojemu će se, stoga, upriličiti plesno-gastronomski susret koji spaja dva naizgled nespojiva svijeta – Kubu i Slavoniju! Riječ je o manifestaciji pod nazivom ”CubOs – Cuba in Osijek” koja će se održati peti puta zaredom.

Zagrijavanje započinje u petak u 20 sati tulumom dobrodošlice, uz glazbu koja pokreće srca i stopala, drage ljude koje ste upoznali tijekom svih ovih godina, nova lica koja ćete tek upoznati te osvježavajuća pića, plesne animacije i još mnogo toga. Opušteno se druženje nastavlja u subotu i nedjelju u Lovačkom domu Tenja od jutra do mraka, uz razne igre, art kutak, plesne animacije i radionice te već poznato dobru hranu i piće u tempu koji svima odgovara.

13.rujan, 20:00 – 15.rujan, 23:30
Mjesto: Tenja

CubOs iznova spaja Kubu i Slavoniju u Lovačkom društvu Tenja

U subotu također u Osijeku započinje i Slavonija Dog Show, skup izložbi koje će kroz dva dana ugostiti preko 1500 nacionalnih i međunarodnih pasa na terenu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (samo će se prva upriličiti u Vukovaru). Popularnu manifestaciju organizira Hrvatski kinološki savez, u suradnji s Kinološkom udrugom Vukovar i Kinološkim društvom Osijek.

Naravno, s manifestacije su isključeni psi oboljeli od zaraznih bolesti, psi na kojima su izvedene nedozvoljene promjene, kastrirani i sterilizirani psi, psi s manjkavostima na testisima te ženke koje su vidljivo skotne i u tjeranju. Također, psi moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće shodno zakonu, a bez knjižice o cijepljenju i ostalih traženih veterinarskih potvrda neće biti pušteni na izložbeni prostor.

14.rujan, 07:00 – 15.rujan, 15:00
Mjesto: Osijek

Slavonija Dog Show ponovno u Osijeku

U konačnici, nogometne će snage na Opus Areni, ususret šestome kolu SuperSport HNL-a, u nedjelju s početkom u 17,30 sati odmjeriti NK Osijek i NK Slaven Belupo. Inače, Osijek se trenutno nalazi na devetom, a Slaven Belupo na desetom mjestu.

Igor Kralj/PIXSELL

Nakon utakmice možete se zaputiti u Donji grad, točnije na donjogradsku tržnicu na kojoj će se, povodom dana gradske četvrti, od 20 sati upriličiti nova projekcija dokumentarnog filma ”DGO III/III” Hrvoja Petrovića. Film u trajanju od 124 minute kroz zabavno-informativni način prolazi teme vezane uz prošlost i sadašnjost kako navedenoga kvarta, tako i Osijeka u cjelini. Treći dio sadržajno nije povezan s prvim dijelom tako da ćete ga lako pratiti i u slučaju da prvi dio niste (još) pogledali.

Ulaz je slobodan, bit će postavljeno oko 150 sjedala, rezervacija nema, a donirati autoru za rad na filmu možete – po želji – na mjestu projekcije.

Među ostalim manifestacijama ističu se prezentacija različitih pasmina pasa uoči dana Mjesnog odbora Višnjevac u četvrtak u deset sati na izletištu Stara Drava, Puzijada i Piknikić kao zabava za cijelu obitelj uz BABYSTEPS program u subotu od 9,30 sati kod Katakombi, Dani europske baštine u Muzeju Slavonije do 3. listopada i Mjesec židovske kulture Osijek do 5. listopada.

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na redakcija@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest