Omjer cijene i kvalitete

Iz osječkog antikvarijata otkrili zašto se isplati kupovati rabljene udžbenike: ”Često izgledaju kao novi!”

Antikvarijat Libar Osijek

Godišnje prodaju i na desetke tisuća udžbenika, među kojima su uvijek najtraženiji oni vezani uz glavne predmete na maturi, odnosno hrvatski i engleski jezik te matematiku, ali i vjeronauk

Budući da u ponedjeljak započinje nova školska godina, vjerujemo u to kako je većina školaraca za nju već spremna, osjećajući uzbuđenje vezano uz nadolazeće razdoblje u svojemu životu tijekom kojega ih, prije svega, čeka stjecanje mnogo znanja i iskustava.

Jedna je od najbitnijih školskih stavki o kojima njihovi roditelji još tijekom ljetnih praznika u tom kontekstu počinju razmišljati nabavljanje udžbenika. Dok su osječki osnovnoškolci u tom smislu osigurani budući da im Grad Osijek plaća udžbenike, roditelji se srednjoškolaca na različite načine snalaze s njihovom kupovinom, vodeći računa ponajprije o kvaliteti, ali sve više i o cijenama navedenih školskih materijala. Sve su popularnija mjesta kupovine udžbenika za srednju školu, stoga, upravo antikvarijati.

”Iz godine u godinu bilježimo povećani broj roditelja koji kupuju, ali i donose na otkup iskorištene udžbenike za srednju školu. Zbog toga smo prije nekoliko godina pokrenuli i internetsku trgovinu koja je najviše zaživjela tijekom pandemije koronavirusa, a u okviru koje je moguće kupiti i otkupiti udžbenike tijekom cijele godine, a ne samo preko ljeta kada je ujedno i najveća potražnja. To je odlično i stoga što nemaju svi gradovi antikvarijate, a i bolje je da ljudi udžbenike prodaju nama nego samostalno budući da ih tako mogu prodati sve odjednom”, objašnjava za SiB.hr Bojan Vukas, direktor osječkog antikvarijata Libar koji s malom, ali uigranom ekipom uspješno posluje već gotovo desetak godina.

Godišnje tako prodaju i na desetke tisuća udžbenika, među kojima su uvijek najtraženiji oni vezani uz glavne predmete na maturi, odnosno hrvatski i engleski jezik te matematiku, ali i vjeronauk. Podjednako su im, tvrdi direktor, zastupljeni udžbenici i za gimnazije i za strukovne škole, iako gimnazijski malo prednjače.

”Potražnja nikada nije problem, već ponuda, i to ponajprije udžbenika za strukovne predmete koji se često godinama ne mijenjaju, a i uglavnom se koriste kroz sve godine školovanja. Uz to, neke od njih ne možete pronaći čak ni u knjižarama budući da nakladnici printaju određenu količinu udžbenika za koju su sigurni da će se rasprodati te, kada ispune kvotu, stanu”, ističe Vukas.

O nakladnicima upravo ovise i cijene udžbenika koji se prodaju u antikvarijatima. Najskuplji je udžbenik iz hrvatskoga jezika za srednju školu, dodaje direktor, prije desetak godina kod njih koštao oko 60-ak kuna, dok danas njegova cijena prelazi iznos od deset eura. Ipak, udžbenike je i dalje daleko financijski isplativije kupovati u antikvarijatima, nego u knjižarama, iako je riječ o rabljenim materijalima.

”Roditelji sve više paze i na stanje udžbenika koje mora biti dobro da bismo ih pristali otkupiti po punoj cijeni. Čak nam i radne bilježnice dolaze neispisane ili ispisane olovkom koja se može lako obrisati. Međutim, otkupljivali smo i one ispisane kemijskom olovkom i tako usrećili nekolicinu učenika kojima je radna bilježnica onda praktički već bila ocijenjena”, smije se Vukas.

Bojan Vukas; FOTO: Antikvarijat Libar Osijek

Među brojnim zanimljivim situacijama navodi i kako im se nedavno u svega nekoliko dana zbog preopterećenosti narudžbama bila srušila web stranica i pokvario printer, a tijekom cijeloga kolovoza nije im radila ni klima, iako se u njihovom malom prostoru nerijetko znala naći šačica ljudi. Osim toga, jednom su prilikom ugostili i Marija Petrekovića.

”Došao nam je rano ujutro u antikvarijat u svom elementu, fotografirao se s kupcima te si lijepio naš pečat koji inače stavljamo na knjige na čelo. Mi se tada još nismo ni upoznali, već tek kasnije na jednoj zabavi”, prisjeća se Vukas.

O zadovoljstvu kupovinom udžbenika u antikvarijatima svjedoče i brojni osječki roditelji. Među njima je Sandra koja je udžbenike na taj način nabavljala prije desetak godina kada su njezini sinovi bili srednjoškolci. Tada je za oba djeteta uspjela kupiti udžbenike i radne bilježnice po sveukupnoj cijeni od oko 400 kuna, a smatra da se ni danas njihovi iznosi nisu znatno promijenili.

”Uz to, mislim da i roditelji danas drugačije razmišljaju, posebice s obzirom na generalna poskupljenja svega. Mene su ispitivali kako mogu kupovati rabljene udžbenike, na što bih im odgovorila kako će ih imati svega godinu dana i to je to, a neke sam pronalazila i u izvrsnim stanjima te su izgledali maltene kao novi i nikada korišteni. Istina je da ih je trebalo početi tražiti odmah po završetku školske godine kako biste prošli što jeftinije, no neki se od njih i nisu mijenjali često pa ih je bilo lako pronaći i kasnije. Moj je jedan sin išao za CNC operatera, a drugi za kuhara te su obojica koristila udžbenike za strukovne predmete kroz sve tri godine školovanja. Što se tiče glavnih predmeta, vidjela sam bila kako je u knjižari komplet od tri knjige za hrvatski jezik koštao 250, dok sam ja isti takav, a očuvan u antikvarijatu platila 30 kuna. U krajnjoj liniji, znala sam izdvojiti i do šest tisuća kuna za udžbenike za osnovnu školu (tada još nisu bili besplatni), pa sam nakon toga rekla da ih više ne kupujem u knjižarama i isplatilo mi se”, napominje Sandra.

Udžbenici u Antikvarijatu Libar Osijek; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

S druge strane, Tihanin sin ove godine kreće u prvi razred srednje strukovne škole, pa je prilikom kupovine školskih materijala iskoristila još i dodatnu mogućnost dobivanja deset posto popusta na udžbenike za srednju školu za prvašiće. Kaže kako je za njih sveukupno izdvojila oko stotinu eura, čime je i više nego zadovoljna.

U konačnici, majka maturantice jedne osječke gimnazije Jelena već godinama kupuje udžbenike u antikvarijatima koje, po završetku školske godine, odmah i proda. Ovih dana tek kreće s kupovinom spomenutih materijala, do sada potrošivši oko 70 eura za šest udžbenika.

”Naravno, postoji razlika u novim i rabljenim udžbenicima, ali noviji su mnogo skuplji. Ni ne možemo očekivati da korišteni udžbenici budu poput onih iz knjižara jer su ih djeca već imala u rukama, no možemo izvući najbolje iz svakoga. Ja sam s ovima koje sam nabavila do sada i više nego zadovoljna, kako cijenom, tako i kvalitetom”, govori Jelena.

Udžbenici u Antikvarijatu Libar Osijek; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Iako školska godina počinje za nekoliko dana, iz antikvarijata poručuju kako je sve potrebne udžbenike kod njih još uvijek moguće nabaviti s obzirom na potražnju koja je obično u punom zamahu i tijekom prva dva tjedna rujna, nakon čega se kreće lagano spuštati. U svakom slučaju, dok Grad Osijek, uz udžbenike, od ove godine osječkim osnovnoškolcima osigurava i besplatne radne bilježnice, atlase, mape i tehnički pribor, roditelji srednjoškolaca grada na Dravi drastično mogu uštedjeti na troškovima kupovine udžbenika, pri čemu ključnu ulogu uspješno nastavljaju igrati antikvarijati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest