2. do 8. rujna

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Matija Cvek, PLANTida, Najveća hrvatska fišijada, Infinity Music Festival, Street Race Show…

PR/PIXSELL/Marko Žuljević

Ovoga tjedna uživajte u brojnim manifestacijama diljem Slavonije i Baranje, a ponajprije u gradu na Dravi koje označavaju skorašnji početak jeseni

Početak rujna donosi nam iznimno veliki broj zanimljivih i nadasve tradicionalnih manifestacija rasprostranjenih diljem Slavonije i Baranje kao idealnih uvodnih stavki za nadolazeću jesen.

U tom kontekstu prigradsko naselje Višnjevac do idućega četvrtka proslavlja crkveni god i dan mjesnog odbora, i to prigodnim programom koji uključuje humanitarni nogometni, boćarski i šahovski turnir, turnir u belotu, izložbu likovnih radova, prezentaciju pasmina pasa i brojne druge aktivnosti.

Ipak, među njima najznačajnija je tradicionalna fišijada u subotu na koju se prošle godine prijavilo više od 200 ekipa. Događanje počinje u 17 sati, i to Svečanom akademijom Osnovne škole Višnjevac, Dječjeg vrtića Višnjevac, Kešinačkih mališana i Matice Slovačke, a upotpunit će ga Trio GuštiTS Kočije i Klapa Čikat. Prigodne su nagrade za pobjednike televizor (prvo mjesto), blender (drugo mjesto) te kotlić + nogari (treće mjesto).

Od četvrtka do nedjelje upriličit će se 57. Iločka berba grožđa s bogatim i raznolikim kulturno-zabavnim programom te gastro i eno sadržajima. Ove će se godine program Iločke berbe tako sastojati od brojnih događanja, izložbi, folklornih nastupa, promocija, radionica, koncerata, poljoprivrednog sajma i sajma vina na kojemu sudjeluju svi najvažniji vinari ovoga kraja.

Naravno, manifestaciju će upotpuniti i nastupi renomiranih izvođača s domaće estrade, pa će u četvrtak od 22 sata kao glavni gost nastupiti Vojko V, u petak od 22 sata jedna i jedina Maja Šuput, a u subotu od 21 sat Neno Belan i Fiumens. U nedjelju prijepodne očekuje nas program za najmlađe u okviru kojega će od 11,30 sati nastupiti Minea.

5.rujan, 08:00 – 8.rujan, 20:00
Mjesto: Ilok

Ilok: 57. Iločka berba grožđa

Vikend će obilježiti i 20. tenjska manifestacija ”Slavonijo, u jesen si zlatna”, i to nastupima odličnih tamburaša, folklornom smotrom te bogatom gastronomskom ponudom. Događanje organizira KUD Josip Šošić, a sponzoriraju Grad Osijek i Osječko pivo.

Već u četvrtak u njegovim će okvirima tako nastupiti Gazde i Džentlmeni, u petak Žeteoci, Stjepan Jeršek Štef i Berde Band te u subotu Žitna polja i Najbolji hrvatski tamburaši.

5.rujan, 12:00 – 7.rujan, 00:00
Mjesto: Tenja

Tenja: 20. manifestacija ”Slavonijo, u jesen si zlatna”

Dvorište Stare pekare u četvrtak postat će poprište hitova sve popularnijeg glazbenika Matije Cveka koji će doći održati veliki koncert sa svojim Funkensteinsima. Navedeni je pjevač prije nekoliko mjeseci rasprodao čak tri koncerta u zagrebačkoj Tvornici kulture i tako potvrdio svoj status trenutno jednog od najpopularnijih izvođača u Hrvatskoj.

”Veselim se ponovnom nastupu u Osijeku, i to baš u prostoru dvorišta Stare Pekare jer sam tamo imao svoj prvi solistički koncert 2020. godine. Osječka me publika do sada svaki put oduševila, stoga ne sumnjam u to da ćemo izgorjeti, kao i svaki puta”, rekao je svojevremeno glazbenik uoči nadolazećega koncerta.

5.rujan, 20:00
Mjesto: Dvorište Stare pekare

Dvorište Stare pekare Osijek: Koncert Matija Cvek & Funkensteins

U grad na Dravi za vikend stiže i četvrto izdanje ekološko-kreativnog festivala PLANTida u organizaciji Udruge PLANTaža koje će i ove godine uljepšati početak rujna, i to brojnim zelenim, održivim i edukativnim aktivnostima.

U petak i subotu tako vas očekuju panel rasprave, kreativne radionice, vintage buvljaci i održive revije, ali i uzbudljivi gurmanski sadržaji. U nedjelju pak organizatori s posjetiteljima planiraju obići osječke parkove, upoznati divove i predstaviti novi projekt svoje udruge. Pridružite se, stoga, najzelenijem festivalu u Osijeku i postanite dio rješenja, a ne problema.

Osim u Višnjevcu, tijekom vikenda, točnije u petak i subotu u centru Belog Manastira upriličit će se tradicionalna fišijada, i to najveća u Hrvatskoj. Riječ je o manifestaciji koja svake godine okuplja preko 200 majstora fiša, a organiziraju ju Turistička zajednica Baranje i Grad Beli Manastir.

Prvoga dana događanja održat će se prestižno Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša i koncert Željka Bebeka, dok će se pak u subotu kuhati u Prvenstvu Baranje, a publiku će zabavljati TS Fijaker. Osim fišijade i glazbenog programa, bit će organizirani i ostali bogati sadržaji poput sajma domaćih proizvoda, dječjih aktivnosti te natjecanja u ispijanju piva.

6.rujan, 12:00 – 7.rujan, 00:00
Mjesto: Beli Manastir

Najveća hrvatska fišijada u Belom Manastiru ove godine tijekom dva dana

Kada je u pitanju pivo, po peti će se put u srcu Slavonije tijekom vikenda održati Đakovo Craft Beer festival. Organizatori su spomenutoga festivala Grad Đakovo, Turistička zajednica grada Đakova i Black Hat craft pivovara Đakovo, dok ga podupiru Osječko-baranjska županija i Hrvatska turistička zajednica.

Na festivalu će se predstaviti više od dvadeset vrsta piva središnje i sjeverne Hrvatske te Slavonije, a za dobru hranu pobrinut će se American Joy i Amore. U prekrasnom Strossmayerovom parku podno Katedrale sv. Petra, uz dobru glazbu koju će pružiti DJ UčoToMaBang Bang, sigurni smo u to kako će i najizbirljiviji pivoljupci uživati u raznolikoj ponudi pivskih stilova po prihvatljivim cijenama.

Vraćamo se u Osijek u kojemu će se u petak i subotu upriličiti najiščekivanije događanje elektroničke glazbe ove godine, a to je Infinity Music Festival, dvodnevna audio-vizualna glazbena manifestacija na kojoj će nastupiti svjetske zvijezde.

”Ovo je još jedna prilika da nakon našeg prvog eventa u Osijeku ponovno ugostimo neke od najpoznatijih DJ-eva svijeta. Vjerujemo, stoga, u to kako će navedeno događanje privući posjetitelje iz cijele Hrvatske i regije, ali i u to kako će Infinity postaviti nove standarde zabave u našemu gradu”, poručili su svojevremeno festivalski organizatori.

Istih će se dana u Požegi održati 55. Zlatne žice Slavonije, tradicionalni festival na kojemu će nastupiti sedamnaest izvođača, uključujući Stjepana Mlikotu Stjepka, Šokačka Posla feat. Sanja Hajduković, Ivicu Šeperića, Rubato, Petra Grašu, Slavonske lole, Miroslava Škoru, Gazde i ostale.

Uz vidljivo bogati glazbeni program, šetališna će zona tijekom sva tri dana postati poprište festivalskoga sajma u okviru kojega će lokalni proizvođači izložiti svoje proizvode i aktivnosti. Također, u sklopu manifestacije upriličit će se i dječje natjecanje Zlatni mikrofon u subotu u jutarnjim satima. Najbolje će tamošnje izvedbe biti prikazane i u nedjelju na glavnoj pozornici prije početka službenoga programa.

6.rujan, 20:00 – 8.rujan, 00:00
Mjesto: Požega

Zlatne žice Slavonije u Požegi

Nakon što je proteklu utrku obilježila strahovita nesreća u kojoj je jedno vozilo izletilo sa staze, isto se događanje ponovno vraća u grad na Dravi, i to po 32. puta. U pitanju je Osijek Street Race Show koji će se, kao i uvijek, održati u subotu i nedjelju na prostoru Sportsko poslovne zračne luke Osijek Čepin.

Nažalost, prošli, točnije 31. Osijek Street race spomenuto je obilježila velika prometna nesreća u okviru koje je vozilo završilo u tribini s gledateljima. Dio je ozlijeđenih posjetitelja tako bio prevezen u bolnicu.

7.rujan, 08:00 – 8.rujan, 00:00
Mjesto: Zračna luka Čepin

Sportsko poslovna zračna luka Osijek-Čepin: Osijek Street Race Show 32

U Nijemcima će se u subotu održati 10. Triatlon Riss, što je skraćeni naziv za ”Rijeke i staze Srijema” na koje vas poziva Turistička zajednica Općine Nijemci. Triatlon započinje u deset sati startom smještenim u Parku Arboretumu, uz obalu Bosuta u središtu Nijemaca. Prva je disciplina plivanje, pa se iz Arboretuma natjecatelji spuštaju u Bosut kojime plivaju 400 metara. Prirodno sušenje osigurat će vjetar tijekom vožnje biciklom, a koja slijedi nakon plivanja i odvija se ulicama Nijemaca, uz izletište Sopotac, a potom ulicama Donjeg Novog Sela.

Treća je disciplina trčanje u duljini od 2,5 km, na tvrdoj i sigurnoj podlozi industrijske zone u Nijemcima. Iako je Triatlon Riss po zahtjevnosti uključenih disciplina prilagođen široj publici, za sve one koji žele do zdravlja doći drugim putem, središnji park u Nijemcima obilovat će i brojnim ostalim sadržajima kao što je Sajam zdravlja, sporta i ljepote na kojemu će gostovati i Mario Valentić.

7.rujan, 10:00
Mjesto: Nijemci

Nijemci: 10. Triatlon Riss

Kako bi se razbio mit da autiće sakupljaju samo djeca, osječka udruga KK ”Autići” također u subotu organizira 13. Osječko memorijalno međunarodno druženje kolekcionara autića i ostalih modela vozila ”Željko Balat”. Izloženi će biti modeli raznih vozila ozbiljne kolekcionarske vrijednosti te će se posjetiteljima pokušati približiti nesvakidašnji pogled u svijet malih vozila.

Inače, klub okuplja širi krug zaljubljenika (ne nužno i kolekcionara) svih uzrasta i profila, a članovi posjeduju vrlo vrijedne i bogate zbirke modela čijim izlaganjem izravno doprinose promicanju tehničke kulture građana i poticanju interesa za njihovo uključivanje u različite oblike građanskih inicijativa. U skladu s time, klub je već gostovao na nekoliko međunarodnih izložbi održanih u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Početkom berbi grožđa, nastavlja se i borba za trenutke za pamćenje. Tradicionalno nam, stoga, za vikend stiže i omiljena manifestacija Wine & Bike Tour Erdut koja puno desetljeće privlači posjetitelje u Erdutsko vinogorje smješteno na europskoj biciklističkoj ruti Dunav.

Na ovogodišnjem programu posjetitelje već tradicionalno očekuje bogati mozaik sastavljen od dramskog i glazbenog programa, biciklističko-vinske utrke i dana otvorenih podruma Erdutskog vinogorja. Vrhunac događanja bit će nastup legendarnog Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora koji će, poput mnogih prije njega, pokušati sljubiti Dunav i nebo na jednom od najljepših vidikovaca u Slavoniji i Baranji. Njegova poezija, zvuk i ritam vodit će nas kroz prekrasnu večer ispunjenu dobrim osjećajima.

7.rujan, 10:00 – 8.rujan, 00:00
Mjesto: Erdut

Erdut: Wine&Bike Tour uz Rade Šerbedžiju i Zapadni kolodvor

Na osječkom Jugu 2 vikend će obilježiti i Street Art Festival, prvi event u gradu na Dravi na kojemu će se oslikavati veliki graffiti murali na pročeljima zgrada te održavati besplatne DJ, graffiti i plesne radionice. U izradu murala bit će uključeno devetero graffiti i street art umjetnika iz cijele Hrvatske koji će tijekom dana oslikavati pročelja u Opatijskoj i Srijemskoj ulici.

Također, na festivalu bit će i prigodna chill zona gdje ćete moći pogledati Artbeat izložbu stickera, sjesti na piće na improviziranu Barcelona Pub terasu i pojesti nešto s mobilnog štanda Pizzerie Novi Saloon, ali i pronaći nešto zanimljivo na štandovima Antifolk Branda i Kohorte. Sve će zaokružiti zabavni dio programa na kojemu će nastupiti lokalni glazbeni izvođači.

7.rujan, 10:00
Mjesto: Osijek Jug 2

Street Art Festival 2024. na osječkom Jugu 2

Od sportskih manifestacija navodi se nogometna utakmica između Hrvatske i Poljske u subotu na Opus Areni s početkom u 20,45 sati.

Podsjetimo, prošle sezone Lige nacija Hrvatska je izborila nastup na Final Four turniru u okviru kojega je u polufinalu pobijedila domaćina Nizozemsku, a potom izgubila u završnom dvoboju protiv Španjolske.

Igor Kralj/PIXSELL

Među ostalim manifestacijama ističu se Dani europske baštine u Muzeju Slavonije do 3. listopada, Mjesec židovske kulture Osijek u okviru kojega će se sutra održati predavanje ”Bijeli sjaj u mraku”, posljednja kreativna radionica upoznavanja osjećaja kod djece Obiteljskog centra ”Šljokičasti mindfulness” u srijedu, kiparske radionice u Arheološkom muzeju Osijek, radionica izrade keramičkih predmeta u Kući Biljkinog oca u Lugu u petak te 1. Čobanijada Borovo Naselje u subotu. U konačnici, ovoga nas tjedna očekuju i dva vjerska događanja – Hod za život u Slavonskom Brodu u subotu te duhovna obnova i koncert Božje pobjede u Aljmašu u nedjelju.

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na redakcija@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest