838 kilometara

Osječanin krenuo na Camino i prikuplja sredstva za gradnju bunara u Ugandi

Privatna arhiva

Na put se uputio iz osobnih razloga, ali s plemenitim ciljem izgradnje bunara u Ugandi

Osječanin Josip Studenović krenuo je na put koji će trajati idućih 25 dana. Radi se o hodočašću od 838 kilometara, od Saint Jean Pied de Porta u Francuskoj, sve do Santiaga de Compostele u Španjolskoj, poznatom i kao Put svetog Jakova (Camino de Santiago). Ovo hodočašće jedno je od najstarijih i najpoznatijih hodočasničkih putova na svijetu, koje već stoljećima privlači ljude iz svih krajeva. Kroz ovo putovanje, hodočasnici ne samo da fizički prelaze veliki broj kilometara, već i prolaze kroz osobnu i duhovnu transformaciju.

“Plan mi je svakodnevno pješačiti od 30 do 35 kilometara i putem to malo dokumentirati na društvenim mrežama. Iako se na prvi pogled možda čini jednostavnim, stvarnost je sasvim drugačija. Trebat će mi puno volje, snage, zdravlja i Božije pomoći. Razlozi zbog kojih sam se odlučio na ovo hodočašće su osobni i zadržat ću ih za sebe. No, postoji jedan humani razlog koji se tiče vas, mojih prijatelja na društvenim mrežama.
Moj prijatelj Mario Mandarić, cijenjeni kuhar i suvlasnik restorana Noel u Zagrebu, prije 2-3 godine pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za izgradnju bunara u selima Ugande. Do sada su iskopana 132 bunara, a jedan bunar opskrbljuje oko 300 ljudi. Za te ljude, to znači više od bilo čega, jer inače moraju pješačiti nekoliko kilometara kako bi došli do vode”, stoji u njegovoj objavi na društvenim mrežama.

Početkom 2022. godine i sam je donirao za jedan takav bunar, i kad vidite sreću na licima tih ljudi, to je nešto što se ne zaboravlja. Cijena jednog bunara nije velika – 1800 eura.

“Tijekom ovih 25 dana hodočašća, želim uz vašu pomoć prikupiti sredstva barem za jedan bunar. Uvjeren sam da ćemo uspjeti, a ako prikupimo više, to će biti još bolje. Zapravo je ovaj mali čin uvertira u jedan malo veći projekt kojeg planiram, ako Bog da na godinu”, dodaje on.

Donacije možete uplatiti na tekući račun HR2423600003243782370 (ZABA, Josip Studenović). Također i osobe koje žive van Hrvatske mogu uplatit na taj račun.

“Svakog dana objavit ću koliko je novca prikupljeno do trenutka objave, i navest ću tko je sve donirao, ali bez iznosa, kako nitko ne bi osjećao pritisak visine donacije. Čim se skupi 1800 eura, novac ću proslijediti kako bi se započelo s iskopom bunara. Na ploči ćemo napisati: “Donirao narod Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”. Donirati može pojedinac ili grupa od 3-4 osobe, pa ćemo na ploču upisati vaša imena. Ako se odlučite podržati ovu akciju, u opis plaćanja možete staviti: “Donacija za izgradnju bunara u Ugandi”. Unaprijed hvala svima koji će pokazati srce i sudjelovati u ovoj akciji”, zaključuje u svojoj objavi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest