Poduzetnici u SiB

Mia Varesanović Nemet: Poduzetnica koja spaja ljubav prema djeci i orijentalnom plesu u jedinstvene maskote

Aleksandar Čečavac

Mia Varesanović Nemet osječka je poduzetnica koja kombinira orijentalni ples, ljubav prema djeci i žensko poduzetništvo, i to u okviru obrta koji je sve prepoznatiji po svojim uslugama vezanim uz dječje rođendanske proslave diljem Slavonije i Baranje

U okviru serijala ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” ove nedjelje pišemo o još jednoj lokalnoj poduzetnici koja dokazuje kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaju sve plodnije tlo za razvoj poduzetničkih i gospodarskih inovacija.

U pitanju je 35-godišnja Osječanka Mia Varesanović Nemet, osnivačica Dalala, obrta za zabavne, rekreacijske i ostale uslužne djelatnosti. Još je kao osnovnoškolka počela plesati latinoameričke plesove, dok je orijentalni ples, kojime se bavi i danas, usvojila u Egiptu koji je posjetila desetak puta.

”U gradu na Dravi tada nije bilo toliko plesnih tečajeva. Ipak, nekoliko sam puta bila na radionicama u teretani koje su vodile orijentalne plesačice iz Zagreba. Ranije ni online učenje nije bilo toliko dostupno i razvijeno kao što je to danas, pa je sve išlo mnogo sporije, iako smatram da je tako trebalo biti i ništa ne bih promijenila. Svako me životno iskustvo učinilo spretnijom”, započinje Mia razgovor za SiB.hr.

Nakon završetka Ekonomske i upravne škole u Osijeku, poduzetnica je radila kao animatorica i voditeljica plesa u jednom dubrovačkom hotelu. Kao mlada djevojka s malo iskustva, ali mnogo entuzijazma, odlučila se vratiti u rodni grad i otvoriti udrugu koja će se baviti orijentalnim plesom. Tako je 2010. godine nastao Studio Dalal koji je prije šest godina prenamijenila u obrt.

”Majka me pitala želim li studirati, no kao dijete samohranog roditelja nisam ju htjela izlagati dodatnim troškovima, već započeti raditi. Naš život nije bio lagan budući da smo ostale same s mojih šest godina, nakon očeve teške bolesti, stoga vjerujem u to kako teške situacije, borba i rad mogu izgraditi izuzetno uspješnu osobu. Ja sam od početka bila u svijetu plesa i šljokica, dok su me ‘papirnate’ i realne stvari manje zanimale, no uspjela sam započeti s udrugom jer je orijentalni ples, prije svega, moja velika ljubav”, pojašnjava poduzetnica koja je ime udruge dobila od Ashrafa Salhe, poznatog i, nažalost, pokojnog osječkog poduzetnika.

Aleksandar Čečevac/Privatna arhiva

Osim njega, kroz orijentalni je ples upoznala mnoge ljude koji su joj pružali podršku u razvijanju poduzetničke karijere. Ipak, bilo je i onih koji su joj govorili kako ‘iskače iz paštete’, na što bi im odgovarala kako razvija posao iz pačeta u labuda.

”U životu je potrebno raditi ono što volite, ali to nije uvijek lako, odnosno za to je potrebno mnogo odricanja te još više razmišljanja i upornosti. Naravno, za mene je to sve izazov – izmisliti nešto i to realizirati. Međutim, možda sanjam bajke, ali ih i ostvarim”, navodi Mia.

Privatna arhiva

Iako se udala s 25 godina te nakon dvije godine rodila djevojčicu kojoj je danas osam, odlučila je uspješno nastaviti razvijati plesnu karijeru, i to odmah iza poroda. Treninge je vodila i tijekom cijele trudnoće – posljednji je trening odradila u srijedu, a rodila u petak. Završivši tečajeve u Novom Sadu i Budimpešti, postala je ‘Zumba’ fitness instruktorica te ‘Zumba kids’ trenerica. Uz to, pokrenula je i grupu za vježbanje žena starijih od 60 godina koju je popularno nazvala Fit bake, što su aktivnosti koje i danas provodi u Dalalu. Ipak, najviše se usmjerava prema ponudi zanimljivih maskota.

”Kako sanjam bajke, tako sam bila u potrazi za dječjim rođendanskim aktivnostima budući da sam na kćerkinom rođendanu uvidjela kako je ponuda takvih sadržaja na ovim prostorima poprilično skromna, odnosno gotovo je i nema. Zatvorila sam, stoga, udrugu te pomoću poticaja otvorila obrt, nakon čega se moj poslovni svijet uvelike promijenio. Dugo smo vremena istraživali mjesta na kojima bismo mogli kupiti lijepe maskote, kostime i opremu za rad, i to ponajprije pomoću mojega supruga koji je strpljivo ulagao u moju kreativnu stranu poduzetništva. Početak je, stoga, bio vrlo težak, a najizazovnije je bilo prezentiranje i svojevrsno nagovaranje nekoga da uzme naše usluge”, prepričava poduzetnica.

Privatna arhiva

Danas su najljepši trenutci dječjih rođendanskih proslava i događanja vezani upravo uz Dalal maskote – Mia dolazi na njih sa svojim timom u obliku kostimiranih likova i animatora, dok su im programi i paketi osmišljeni prema uzrastu sudionika ili personalizirano, odnosno prema temi eventa. Osim toga, jedini na našim područjima rade tzv. Balon Show, zabavni show s balonima od sapunice, a tu su još i neizostavno oslikavanje lica, izrada balonskih figura, Spa Party, Paint and Juice Party, Science Party, Krunidba te različiti tematski partyji.

”Ponosno napominjem kako imamo najopširniju ponudu za dječje evente naših prostora koja dolaze iz mašte. S obzirom na višegodišnje iskustvo, često mi roditelji prepuste izbor u temi i odabiru. Jedan mi je tata nakon dobivene ponude napisao: ‘Predajem se!’. Naši su klijenti, stoga, uglavnom roditelji, bake, djedovi, tete, kume i sl. koji našu uslugu odaberu kao rođendanski poklon djetetu. U pitanju je dar koji nema cijenu jer s nama dijete oživljava svoju maštu. No, osim privatnih proslava, radimo i animaciju djece na svadbama, kao i razna događanja za gradove i općine. Također, surađujemo i s poznatim brendovima, radeći otvorenja istih i zabavljajući najmlađe posjetitelje, a nerijetko smo angažirani i od strane različitih poslovnih objekata kako bi im privukli što veći broj klijenata s obzirom na naše atrakcije. Ipak, najviše posla imamo oko Božića i Uskrsa jer oživljavamo ured Djeda Božićnjaka i uskrsnog zeca”, objašnjava Mia.

Privatna arhiva

Dodaje kako je najponosnija na činjenicu kako je zadobila povjerenje mnogih obitelji koje pri organizaciji slavlja prvo zovu nju i rezerviraju termin kod nje. Iako je jedina zaposlenica u Dalalu, ponekad surađuje sa studentima preko studentskog servisa, dok u prosincu zapošljava umirovljenika kojega svi na Božić jedva čekaju. U Dalalu se, tvrdi, traže posebni kriteriji, a to su komunikativnost, organizacijska sposobnost, odgovornost, kreativnost i malo ludosti.

”Prije svega, mi prodajemo zabavu, pa naši animatori moraju biti društvenoga karaktera kako bi se uživjeli u svoju ulogu. Često nakon angažmana imamo zajednička druženja te cijeli tim pomaže i ‘uskače’ kada treba. Većina ih radi dugo jer ‘kliknemo’ na prvu. Naravno, bude i pokušaja zaposlenja, ali ako mi ne odgovara suradnja, ne nastavljam ju. Želim svojim klijentima ponuditi najbolje jer sam im zahvalna na korištenju mojih usluga”, ističe Mia kojoj radni dan ponekad započne u jutarnjim, ali najčešće u poslijepodnevnim satima nakon obavljanja svih privatnih aktivnosti.

Privatna arhiva

Kada ne radi, poduzetnica biciklira, kuha, pleše ‘bachatu’ te odlazi na koncerte s prijateljicama i izlete i putovanja sa suprugom, majkom i kćerkom. Upravo joj njezina djevojčica kao najveća podrška često pomaže u spremanju, pripremi i čišćenju kostimografija, pri čemu ju uči obvezama i odgovornostima. Ako se bude odlučila na to, Mia joj jednoga dana planira prepustiti vođenje Dalala, što ju dodatno motivira na razvoj njezina zanimanja. U konačnici, poduzetnica smatra da, ako netko želi započeti svoje poslovanje, mora iz rječnika izbaciti sintagmu ‘ne mogu’.

”Nitko uspješan ne sanja o uspjehu, već radi na njemu. Uostalom, poticaje je danas mnogo lakše dobiti u odnosu na prethodna razdoblja, dok postoje i razni oblici promocije poslovanja poput portala i društvenih mreža. Ipak, i dalje smatram kako je osobna preporuka najbolja reklama. Ja osobno vodim profile na društvenim mrežama te konstantno osmišljavam načine zadržavanja publike, a to je, prije svega, kvalitetan rad kojega ću i dalje prakticirati”, zaključuje poduzetnica koja još uvijek organizira i Orijentalne večeri u okviru kojih nastupa sa svojim plesačicama te prima goste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Srbije, Mađarske i ostalih zemalja.

Privatna arhiva

Serijal ”Poduzetnici u Slavoniji i Baranji” otkriva inspirativne priče poduzetnika koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju gospodarstva na ovim prostorima. Mia Varesanović Nemet osječka je poduzetnica koja kombinira orijentalni ples, ljubav prema djeci i žensko poduzetništvo, i to u okviru obrta koji je sve prepoznatiji po svojim uslugama vezanim uz dječje rođendanske proslave diljem Slavonije i Baranje.

Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: mirela.belaj@sib.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest