Kroz svojih 15 godina postojanja, Šuleri su postali prepoznatljivi po inovativnom pristupu uzgoju lavande u Slavoniji i Baranji, što je rijetkost za navedene krajeve
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šuler iz Dalja obavilo je ovogodišnju ručnu berbu lavande. U pitanju je obrt koji je u travnju proslavio 15. obljetnicu postojanja, a koji vode 63-godišnja Rozalija Šuler te njezin sin Dario sa suprugom Vanjom.
Navedeni je OPG inovativan u Slavoniji i Baranji upravo po uzgoju ljubičaste rapsodije koja inače raste uglavnom na Jadranu, a koju su oni odlučili proizvoditi i prodavati prvo u okviru vrećica i sapuna, a danas isključivo u okviru suhog cvijeta. Odluka za pokretanjem obrta pala je spontano, jedne zime 2008. godine, na nedjeljnom ručku.
”Bili smo kod svekrve i svekra kada je suprug uletio u prostoriju i rekao kako ćemo saditi lavandu. Zemljište smo već imali u nasljedstvu, tako da nije bilo potrebe za početnim ulaganjem, već smo ga samo odlučili iskoristiti u svrhu sadnje lavande koja ujedno i nije toliko zahtjevna za uzgoj te podnosi čak i zimske uvjete, ovisno o vrsti. Suprug je tada bio uočio budrovku, križanca prave i širokolisne lavande kod jedne žene iz Belišća koja podnosi i iznimno niske temperature”, prisjeća se Vanja za SiB.hr.
Njegova je ideja ubrzo prerasla u realizaciju, pa tako danas uspješno uzgajaju dva hektara lavande te ju prodaju ne samo na našim, nego i na prostorima jadranske obale. Zanimljivost je ta da nitko od njih nije poljoprivrednik po struci i svi imaju primarne poslove, no svejedno, kada god ‘uhvate’ nešto slobodnog vremena, odlaze u svoja polja nazvana, između ostalih, po Vanjinim i Darijevim sinovima Patriku i Franu.
”To nam je hobi u kojemu uživamo. Primjerice, nedavno smo okupili 12 žena i trojicu traktorista te obavili tu ručnu berbu lavande koja se uvijek provodi jedanput godišnje, točnije sredinom srpnja, ovisno o kretanju godine i vremenskim uvjetima. Naravno, tu je ponovno bilo svakakvih anegdota, a najviše uboda osa i
pčela na koje malo natrljamo lavande i brzo prođu”, ističe Vanja, dodavši kako snažne vrućine nisu utjecale na razvoj biljke – štoviše, pospješile su ga.
FOTO:
Facebook/Lavanda ŠuleR
Ovih im dana, stoga, slijedi onaj zanimljiviji dio cjelokupnog
procesa, a to su strojna berba, pripreme za prosijavanje i
konačno puštanje proizvoda na tržište. Iako im je otkup
uglavnom riješen, ove godine još ne znaju gdje će sve prodavati
lavandu, a čak imaju i njezinih prošlogodišnjih zaliha.
”Skladištimo ju u vrećama te, ako je dobro osušena, može stajati
i do proljeća sljedeće godine. Prvi se dio lavande koji smo ove
godine pobrali već osušio, a iako najavljuju nevrijeme, kišu
volimo izbjeći jer, ako navedena biljka pokisne, kasnije
nema kvalitetnu boju ni miris”, objašnjava Vanja.
FOTO:
Facebook/Lavanda ŠuleR
U konačnici, ovaj trojac nije stao samo na lavandi, već su prije
nekoliko godina, na Vanjinu inicijativu, posadili i 2,5 hektara
dunje. Upravo bi se u listopadu trebala provesti njihova prva
berba, ovisno o vremenskim uvjetima.
”Svi me pitaju zašto dunja, a ja im odgovorim: zašto ne?. Toliko
se, primjerice, na našim prostorima sadi jabuka, krušaka i
breskvi, a dunja je specifična jer počinje cvjetati tek u
svibnju i ne smeta joj kasni mraz. Uz to, možete angažirati i
dosta radne snage jer je većina berbi u tom razdoblju
završila”, govori Vanja.
FOTO:
Facebook/Lavanda ŠuleR
Još im uvijek nisu poznati konkretni planovi s dunjom, no budući
da imaju gotovo 1500 njezinih voćki, a od samo jedne može se
dobiti 30 do 40 kilograma dunje, vjerujemo u to kako će ju
odgovarajuće iskoristiti, kako to čine i s lavandom. Vanja nakon
njezine prve berbe predlaže proizvodnju rakije, no sve ovisi
o tržištu i interesu potrošača.
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šuler iz Dalja svakako se
pokazalo izuzetno uspješnim primjerom transformacije hobija
u profitabilan posao. Kroz svojih 15 godina postojanja, Šuleri su
postali prepoznatljivi po inovativnom pristupu uzgoju lavande u
Slavoniji i Baranji, što je rijetkost za navedene krajeve.
Njihova predanost poljoprivredi, unatoč primarnim poslovima,
pokazuje kako strast i entuzijazam mogu pretvoriti obiteljski
hobi u uspješan poslovni pothvat.