Šahovska manifestacija

Ljikar pobijedio na 10. brzopoteznom turniru, idući turnir u programu za Guinnessovu knjigu rekorda

PR

Idući je projekt u koji bi se uključili osječki šahisti sudjelovanje na postavljanju rekorda najviše odigranih partija u jednom danu koje organizira svjetska šahovska organizacija FIDE

Osječki šahovski savez uspješno je organizirao deseti brzopotezni turnir u Šahovskom domu Zrinjevac na kojemu je pobijedio Zoran Ljikar, majstorski kandidat iz Vukovara sa 7,5 bodova.

Pola boda manje imao je međunarodni majstor Nenad Mrkonjić iz ŠK Ferita Osijek, dok je treći bio Zdenko Friederich iz ŠK Višnjevac. Nagrađeni su još Fran Topalić i Patric Nikić, a nagradu je dobio i Luka Jovčić kao najbolje plasirani junior.

Turnir je bio zanimljiv i neizvjestan, uz puno borbenih partija, ali i čudnih poteza koji su nasmijali šahovsku publiku. Primjerice, Fran Topalić pojeo je sam svog pješaka i u nastavku partije izgubio partiju, a pobjednik devetog turnira Dinko Huis iz Belišća  počeo je igrati partiju s krivo složenim figurama pa je nakon tri poteza po šahovskim pravilima morao tako nastaviti partiju koju je ubrzo i predao.

>> Predsjednik najmlađeg osječkog šahovskog kluba: “”Šah je privlačniji mladima nego što se to čini””

Pobjednicima je nagrade uručio predsjednik Osječkog šahovskog saveza Zvonko Horvat. Idući je projekt u koji bi se uključili osječki šahisti sudjelovanje na postavljanju rekorda najviše odigranih partija u jednom danu koje organizira svjetska šahovska organizacija FIDE.

Prihvatljivi su šahovski događaji koji se mogu računati kao pokušaji postavljanja Guinnessovog svjetskog rekorda samo partije odigrane 20. srpnja (po vremenu u Lausanni). Nacionalni šahovski savez odgovoran je za nadzor nad svakim događajem i prikupljanje dokaza koji dokazuju činjenice navedene u protokolu koji potpisuje sudac.

Sudionici mogu biti svi šahisti (i FIDE registrirani i neregistrirani igrači). Službeni sudac natjecanja odgovoran je potvrditi broj odigranih partija i dostaviti FIDE standardnu TRF datoteku te potpisati protokol kojim se potvrđuje broj odigranih partija.

Sudac mora biti registriran pri FIDE, imati titulu međunarodnog suca ili FIDE suca ili biti FIDE licencirani nacionalni sudac. Osječki šahovski savez namjerava prijaviti svoj  brzopotezni turnir na kojemu bi nastupilo 50-ak igrača.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari